Jak minął dzień 14

11 czerwca 2023 21:25 / 3 osobom podoba się ten post
Już "mamy "3 koty ?. Do babci przychodzi kicia Evioli,a do mnie dwa kocurki -dostojny Otis i taki nie wiem jakiej rasy,z pięknymi błękitnymi oczkami,Lip. Przyczepiły się do mnie,nie mogę zostawić otwartych drzwi na taras,bo zaraz są w moim pokoju. Przyłażą pod okno, miauczą,miziają się,no opędzić się od nich nie mogę 
11 czerwca 2023 21:41 / 1 osobie podoba się ten post
Gusiu, a jakbyś chciała jechać do Stade (1,5 godziny w jedną stronę), to musiałabyś jechać U3, przesiąść się w Landungsbrücken na S3, lub jechać na Hbf i przesiąść się na RE5.
Jutro Ci podeślę ekstra rozkład, którym się zawsze posiłkowałem w Hamburgu. W wyszukiwarce go nie znajdziesz. 

U mnie ok, bardzo przyjazne miejsce. 
Mój Helmut to faktycznie chyba hipochondryk. Jak bolała go pupa (już nie boli), to teraz pięty i kolano go boli, więc muszę mu Voltarenem smarować ?
Cieszę się, że mam spokój, dużo luzu, mało obowiązków. O 6,12,17 i 22 zmieniam mu pampersa, trzy razy prowadzę go w wózku na posiłki, a tam doglądam go co jakiś czas. Jak coś, to mnie woła, ale rzadko. Nocki spokojne, socjal gut, kasa też, i w domu, i za zlecenie.

11 czerwca 2023 21:42 / 2 osobom podoba się ten post
Tutaj przychodzi rudy siersciuch, otwieram drzwi tarasowe ale nie podnoszę żaluzji zewnętrzny CH. Zaraz pcha się do pokoju . 
11 czerwca 2023 21:51
dorotee

Tutaj przychodzi rudy siersciuch, otwieram drzwi tarasowe ale nie podnoszę żaluzji zewnętrzny CH. Zaraz pcha się do pokoju . 

No tak mają tę chłopy że do do damskich sypialni ich ciągnie 
11 czerwca 2023 21:58 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

No tak mają tę chłopy że do do damskich sypialni ich ciągnie :smiech3:

Margaretka mówi 
Herr der Schoepfung
11 czerwca 2023 22:03 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Gusiu, a jakbyś chciała jechać do Stade (1,5 godziny w jedną stronę), to musiałabyś jechać U3, przesiąść się w Landungsbrücken na S3, lub jechać na Hbf i przesiąść się na RE5.
Jutro Ci podeślę ekstra rozkład, którym się zawsze posiłkowałem w Hamburgu. W wyszukiwarce go nie znajdziesz. 

U mnie ok, bardzo przyjazne miejsce. 
Mój Helmut to faktycznie chyba hipochondryk. Jak bolała go pupa (już nie boli), to teraz pięty i kolano go boli, więc muszę mu Voltarenem smarować ?
Cieszę się, że mam spokój, dużo luzu, mało obowiązków. O 6,12,17 i 22 zmieniam mu pampersa, trzy razy prowadzę go w wózku na posiłki, a tam doglądam go co jakiś czas. Jak coś, to mnie woła, ale rzadko. Nocki spokojne, socjal gut, kasa też, i w domu, i za zlecenie.

Dzięki Luke,raczej wybiorę się do Lüneburg. Czy tu,czy tu, trasę mam już rozpisaną. Sąsiedzi Pedepci, małżeństwo męskie,to zapaleni turyści. To jeden z nich polecił mi właśnie Lüneburg, niczego nie ujmując Stade. Znam większość sąsiadów,wszyscy znają mnie,bo tutaj taki zwyczaj,że mailowo informuje się wszystkich,że ktoś nowy zamieszkał i będzie się kręcił po pralni,piwnicy,"rowerowni", ogólnie wszędzie. Zaczepiają mnie, rozmawiają, pytają co lubię robić w wolnym czasie. I w taki to sposób co i rusz dostaję nowe tipy na dzień wolny . Pdp mało już się socjalizuje z sąsiadami,to ja nadrabiam 
12 czerwca 2023 10:00 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzięki Luke,raczej wybiorę się do Lüneburg. Czy tu,czy tu, trasę mam już rozpisaną. Sąsiedzi Pedepci, małżeństwo męskie,to zapaleni turyści. To jeden z nich polecił mi właśnie Lüneburg, niczego nie ujmując Stade. Znam większość sąsiadów,wszyscy znają mnie,bo tutaj taki zwyczaj,że mailowo informuje się wszystkich,że ktoś nowy zamieszkał i będzie się kręcił po pralni,piwnicy,"rowerowni", ogólnie wszędzie. Zaczepiają mnie, rozmawiają, pytają co lubię robić w wolnym czasie. I w taki to sposób co i rusz dostaję nowe tipy na dzień wolny :-). Pdp mało już się socjalizuje z sąsiadami,to ja nadrabiam :oczko:

Lueneburg znam   z serialu Rote Rosen  , to miasto i Drezno chciałabym zwiedzić . 
12 czerwca 2023 10:40 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Lueneburg znam  :-) z serialu Rote Rosen :-) , to miasto i Drezno chciałabym zwiedzić . 

Drezno i jego okolice piękne - mam mnostwo zdjęć ze swoich wypraw. Moge służyć za przewodnika po tym mieście ???
12 czerwca 2023 10:43 / 2 osobom podoba się ten post
magmab

Drezno i jego okolice piękne - mam mnostwo zdjęć ze swoich wypraw. Moge służyć za przewodnika po tym mieście ???

Chętnie skorzystam
12 czerwca 2023 10:49 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Lueneburg znam  :-) z serialu Rote Rosen :-) , to miasto i Drezno chciałabym zwiedzić . 

No popatrz,oglądałam kiedyś codziennie Rote Rosen. Jedna z pdp była fanką tego serialu. Na pewno tam pojadę. Już wiem też jak dojechać na Ohlsolfer Friedhof, pojadę,może,bo już niewiele wolnego przede mną,S-bahnem z Barmbek Bahnof . Dzisiaj Gisela powiedziała że przynajmniej pół dnia potrzeba żeby go zwiedzić. Ale w tym tygodniu ,w wolnym dniu,na pewno Lüneburg
12 czerwca 2023 10:56 / 3 osobom podoba się ten post
magmab

Jeśli kiedyś tam się znajdę, zwrócę się do Ciebie . Dawno temu moja mama była na wycieczce w Dreźnie. Przywiozła ze sobą przepięknie wydany album z Galerii Drezdeńskiej. Bardzo chciałabym pójść do tej galerii 
12 czerwca 2023 15:00 / 4 osobom podoba się ten post
magmab

To zrobimy wycieczkę grupową
 Ja ostatnio nie mam chęci na podróże , do Pragi bym pojechała

Jednak dla moich oczu i serca Austria to jest to 
Zawsze mówię, że jak Pan Bóg tworzył świat to pierwsza była Austria, potem już nie chciało Mu się wymyślać .
12 czerwca 2023 15:30 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

To zrobimy wycieczkę grupową
 Ja ostatnio nie mam chęci na podróże , do Pragi bym pojechała

Jednak dla moich oczu i serca Austria to jest to 
Zawsze mówię, że jak Pan Bóg tworzył świat to pierwsza była Austria, potem już nie chciało Mu się wymyślać .

Ja zakochana jestem w Toskanii. To była miłość od pierwszego wejrzenia. A w Austrii byłam raz,w Kärnten czyli po naszemu w Karyntii. Cały tydzień w górach,w chatce z kuchnią w której trzeba palić żeby coś ugotować, prąd oszczędzać na nagrzanie wody pod prysznic (tylko mała fotowoltaika),ale doborowe towarzystwo niemieckiej przyjaciółki z Bonn,jej kuzynki z Monachium i siostry mieszkającej w Austrii,w urokliwym miasteczku Bad Kleinkirchheim. Niezapomniane widoki, wędrówki przez ciągnące się coraz wyżej almy,wieczory przy świecach i latarkach,nie kończące się rozmowy bo zasięgu nie było i żadna w telefonie nie siedziała. Nie pamiętam dokładnie gdzie to było,ale blisko granicy z Włochami,bo pojechałyśmy sobie któregoś dnia do Włoch na zakupy i prawdziwe espresso ?. Pięknie było. One,we trzy jeżdżą tam od lat,Gabi mieszkająca w Austrii jest przewodnikiem i trenerem psów ratowników. W ostatnim tygodniu czerwca znów jadą. Fajnie,bo wszystkie trzy dukają trochę po polsku,ich dziadkowie pochodzili z okolic Olsztyna,tam też urodzili się ich rodzice. Ile było śmiechu przy rozmowach,one ze mnie,ja z nich. To od Waltraut zapożyczyłam sobie powiedzenie "mam tyle do czynienia a nic jeszcze nie czyniłam", kiedy chce powiedzieć że ma kupę roboty a nic nie robi . Albo że "ona dostanie dziecko" o ciężarnej synowej Gabi 
12 czerwca 2023 15:50 / 3 osobom podoba się ten post
Jutro do centrum pojadę, katedrę odwiedzę, plac i okolice w Altstadt. Mam sobie kupić Streifenkarte z Hausgeldu, to super. Dziś synowa przywiozła trzy kartony pampersów, przy okazji spytała się, czy mam pieniądze, haha. Prawie trzy stówki jeszcze mam. Dziś kupiłem krewetki Helmutowi, a on nie je. To oddałem je Mireli. Bo sam też tego nie jem. Widziałem w REWE wątróbkę z kurczaka, to coś dla mnie. Kupię za dwa dni i obiadek smaczny. Wcześniej się spytam, czy on coś takiego je. Jak nie, to coś mu wymyślę. Bo jest też taki wymyślaty.
Spokój, luz, rozstałem się już ze słońcem. Za gorąco. Zostaje balkon i cień. 
12 czerwca 2023 19:23 / 2 osobom podoba się ten post
Podam tu link, o którym wczoraj wspominałem. Komunikacja w Hamburgu, w jego okolicach i połączenia kolejowe regionalne.
Może Gusi się i nie przyda, ale kto wie, może komuś z Was kiedyś tam. Nie możemy przewidzieć, czy przypadkiem nie znajdziemy się na szteli w tych okolicach.

https://www.nimmbus.de/fahrplanbuch/

i następnie na dole strony kliknąć w
Inhaltsverzeichnis mit Linienübersicht