Jak minął dzień 13

01 listopada 2022 21:32 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dla producentów filmu za wcześnie nie jest. 
Im "śmierć odleglejsza w czasie ,tym mniej obchodzi żyjących. Czas pozbawia  blasku śmierć ". W cudzysłowie bo to nie moje tylko kiedyś, gdzieś przeczytałam. Czasami wypisuję sobie takie teksty, które jakoś tam do mnie przemawiają. Z czasem coraz mniej osób pamiętać będzie o A.Przybylskiej, tym samym mniej widzów przyszłoby do kina ☹

Nieładne praktyki, choć cwane. Niektórzy ludzie sięgną z chęci zysku i po cudze. Nieważne czy to prywatność, czy co innego, bo sami nie potrafią i takie tam. Znam to z autopsji. Tyle, że ja lałam po grabkach. Ania nie może. 
01 listopada 2022 22:03 / 8 osobom podoba się ten post
To był dobry dzień. Nie smutny ale pełen wspomnień i nawet...śmiechu przy grobie rodziców, kiedy przypominaliśmy sobie różne sytuacje i powiedzonka mamy czy ojca. Skorzystaliśmy z gościnności teściowej mojego brata, wspólny obiad u Niej, kawa i pyszny sernik. Poczekaliśmy aż sie ściemni i w drodze powrotnej  do domu, raz jeszcze zajechaliśmy na cmentarz. Już nie było tłumów, cisza i blask setek płonących zniczy skłaniały do zadumy. Przypomniał mi się fragment z książki którą niedawno czytałam i który bardzo pasuje do dzisiejszego wieczoru. Odszukałam go po przyjeździe i pozwolę sobie zacytować. 
"Księga życia to najważniejsza księga, której nie można ani zamknąć, ani otworzyć, kiedy się chce; chciałoby się wrócić do ulubionych fragmentów ,a tu pod palcami już pojawia się strona, na której przychodzi śmierć."
Cieszmy się więc każdym nowym dniem, delektujmy się życiem, smakujmy je ot choćby tak,jak dobrą, aromatyczną herbatę w ulubionym kubku, co ja właśnie w tej chwili  robię 

03 listopada 2022 19:59 / 7 osobom podoba się ten post
Ogłoszenie parafialne z pierwszego dnia na nowej Stelli.Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne.Bylam na miejscu o 15tej,przywitala mnie zmienniczka,bo Seniorka była w przedszkolu.Wsxystko wyjasnila,wytlumaczyla.Wypilysmy kawę,bo na obiad nie miałam ochoty.Seniorka na pierwsze oko-sympatyczna, choć demencyjna.Ale czlowieki-wreszcie mam podopieczną,ktora o 19tej jest w łóżku!Zakupy robię sama,260 ojro na dwa tygodnie.Zadnych diet, deserów itp.No i żadnego grania w karty!!!Oby to nie było tylko moim marzeniem,bo ja to mam już takiego pecha-,jak z Inowrocławia do Australii ??I z tym pobożnym zyczeniem dobrej miejscowkki kiwam już palcem od stopy w poscieli.W głowie ptaszki różnego gatunku,ale zapodalam już sobie tabsa gegen Schmerzen ???♀️
03 listopada 2022 20:21 / 3 osobom podoba się ten post
Maluda

Ogłoszenie parafialne z pierwszego dnia na nowej Stelli.Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne.Bylam na miejscu o 15tej,przywitala mnie zmienniczka,bo Seniorka była w przedszkolu.Wsxystko wyjasnila,wytlumaczyla.Wypilysmy kawę,bo na obiad nie miałam ochoty.Seniorka na pierwsze oko-sympatyczna, choć demencyjna.Ale czlowieki-wreszcie mam podopieczną,ktora o 19tej jest w łóżku!Zakupy robię sama,260 ojro na dwa tygodnie.Zadnych diet, deserów itp.No i żadnego grania w karty!!!Oby to nie było tylko moim marzeniem,bo ja to mam już takiego pecha-,jak z Inowrocławia do Australii ??I z tym pobożnym zyczeniem dobrej miejscowkki kiwam już palcem od stopy w poscieli.W głowie ptaszki różnego gatunku,ale zapodalam już sobie tabsa gegen Schmerzen ???♀️

Na jednej szteli gralam z seniorką w karty, ale była jeszcze kumata i dobrze grała, tak że nie było źle. 
03 listopada 2022 20:30 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Na jednej szteli gralam z seniorką w karty, ale była jeszcze kumata i dobrze grała, tak że nie było źle. 

Tina,mam alergię na karty od ostatniego pobytu w Gau-Odernheim...
03 listopada 2022 20:33 / 3 osobom podoba się ten post
Maluda

To jak chodzi do przedszkola to jest szansa na wolne. 
03 listopada 2022 20:39 / 3 osobom podoba się ten post
Maluda

Tina,mam alergię na karty od ostatniego pobytu w Gau-Odernheim...

Na chinczyka mam :) 
03 listopada 2022 20:39 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

To jak chodzi do przedszkola to jest szansa na wolne. 

No właśnie. Pewnie jeszcze dwa razy w tygodniu ?
Już zazdroszczę 
03 listopada 2022 20:41 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Na chinczyka mam :) 

A ja za rummikubikiem się stęskniłam 

03 listopada 2022 20:44 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

A ja za rummikubikiem się stęskniłam :-)

03 listopada 2022 20:51 / 3 osobom podoba się ten post
Maluda

:zaskoczenie1::boi sie:

Naprawdę 
Z ostatnią podopieczną nie grałyśmy w nic, bo była niewidoma. Głównym wypełniaczem czasu było opowiadanie o tym ,co wokół nas. Naszprechałam się tak,że  zdarzało mi się telefon z Polski odebrać-ja,bitte ?,ku wielkiemu oburzeniu mojej siostry 
03 listopada 2022 20:51 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ja też
03 listopada 2022 20:52 / 3 osobom podoba się ten post
Maluda

:zaskoczenie1::boi sie:

Już wiem dlaczego mogę tak długo z Margaretka pracować 
Żadnych gierek. Muzycznie się udzielam Śpiewam , gram . Podkład jest ,  frontman też 
Teraz szukam cymbalek pod choinkę. Tylko Troy dziecięce znajduje. 
03 listopada 2022 20:57 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

No ja nie. Nudnawy 
03 listopada 2022 21:03 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

No ja nie. Nudnawy :strach na wroble:

Na tej nudzie dorabiał kiedyś na szteli  nawet nie źle mi to wychodziło  Dobrze, że nie przeniosłam się do saloonu  tak mnie wciągnęło