Tak,sprawdzam na EPUP
Tak,sprawdzam na EPUP
Moje drogie koleżanki. Jesli macie płacone składki ZUS od najniższego wynagrodzenia, albo od innej kwoty niż średnia krajowa, to A1 nie dostaniecie, a tym samym EKUZ. No chyba ze turystyczną sobie same wyrobicie. O ile mnie pamięć nie myli to jest wymóg , aby delegowane osoby były zarejestrowane i oskładkowane od średniej krajowej, a dokument A1 wystawia ZUS , do którego zgłaszane są zatrudniane przez firmy opiekunki. Firmy nogą sobie różne powody podawać, dlaczego nie macie A1 i EKUZ, ale powód jest tylko jeden.
Moje drogie koleżanki. Jesli macie płacone składki ZUS od najniższego wynagrodzenia, albo od innej kwoty niż średnia krajowa, to A1 nie dostaniecie, a tym samym EKUZ. No chyba ze turystyczną sobie same wyrobicie. O ile mnie pamięć nie myli to jest wymóg , aby delegowane osoby były zarejestrowane i oskładkowane od średniej krajowej, a dokument A1 wystawia ZUS , do którego zgłaszane są zatrudniane przez firmy opiekunki. Firmy nogą sobie różne powody podawać, dlaczego nie macie A1 i EKUZ, ale powód jest tylko jeden.
To jak to panie które mają ZUS od np. 1300 nie są wcale ubezpieczone zdrowotnie?
O proszę - nie wiedziałam o takim czymś.
Teraz już wiem, dlaczego w Medipe trzeba obowiązkowo płacić na ubezpieczenie prywatne i dlaczego nie dostałam karty EKUZ. Niby tak długo szła, że aż nie doszła...
Jak dlugo sie czeka na druk A1 od firmy
W poprzedniniej firmie nie mogłam doprosić się o druk A1 i EKUZ.
Obecnie współpracuję z inną firmą od lutego 2014r. i na początku czekałam 3 tygodnie (wydana na rok) .
Przed upływem roku firma występuje o nową i zawsze mam na bieżąco !
No ja nie miałem na bieżąco. Właśnie przekonałem się o tym, jak zabrakło mi leku i pewny poszedłem w lutym po receptę. A tu zonk, panie tego. EKUZ ważna była, ale 2 miesiące temu!. No to się rozeźliłem na maksa.
No a gdyby tak nie daj Panie Boże coś mi się tu stało, to co?? Co ja bym zrobił??? brrrr....
Trzeba pamiętać o dacie ważności i przed upływem monitować w firmie.