Poskarżyjki 41

14 lutego 2025 12:40 / 3 osobom podoba się ten post
Ja się muszę poskarżyć w temacie euro, spada nam to euro, spada i końca spadku nie widać  .
14 lutego 2025 12:54 / 3 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Ja się muszę poskarżyć w temacie euro, spada nam to euro, spada i końca spadku nie widać :zalamka2: .

Niestety,wszyscy narzekamy. A ma spaść jeszcze bardziej...
14 lutego 2025 16:33 / 7 osobom podoba się ten post
Specjalnie nie narzekam. Widocznie mechanizmy gospodarki... działają.
Nigdy nie byłem zachłanny czy pazerny, cieszyłem się zawsze tym, co dał los. Mogę spróbować i w kraju, tu zarabiałbym ustawowowo chyba około 7 tys, zobaczymy.
O właśnie, nie wiem czy Maluda się tym interesowała, nie musiałaby jeździć do DE, skoro jest możliwość podjęcia pracy w zawodzie w Polsce
14 lutego 2025 16:48 / 5 osobom podoba się ten post
Ja  nie narzekam,ale też się nie cieszę . Na 1000 euro jest się minimum  600euro w plecy w porównaniu do kilku lat wcześniej. A to jest różnica . Wolałabym je mieć niż nie mieć a to przecież z zachłannością nie ma nic wspólnego . Chyba 
14 lutego 2025 18:09 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ja  nie narzekam,ale też się nie cieszę . Na 1000 euro jest się minimum  600euro w plecy w porównaniu do kilku lat wcześniej. A to jest różnica . Wolałabym je mieć niż nie mieć a to przecież z zachłannością nie ma nic wspólnego . Chyba :oczko:

Ja przeliczyłam i po kursie 4,60 vs. 4,16 teraz mam 1100zł różnicy w przewalutowaniu  ...
Dobra wiadomość jest taka, że jak tyle już spada wartość euro to należy się wkrótce spodziewać choć niewielkiego odbicia  .
14 lutego 2025 18:33 / 3 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Ja się muszę poskarżyć w temacie euro, spada nam to euro, spada i końca spadku nie widać :zalamka2: .

Korona norweska też spada. Mój mąż z głowę się łapie. Co ma zrobić. Musi pracować. 
14 lutego 2025 18:44 / 5 osobom podoba się ten post
Luke

Nigdy nie byłem zachłanny czy pazerny, cieszyłem się zawsze tym, co dał los. Mogę spróbować i w kraju, tu zarabiałbym ustawowowo chyba około 7 tys, zobaczymy.
O właśnie, nie wiem czy Maluda się tym interesowała, nie musiałaby jeździć do DE, skoro jest możliwość podjęcia pracy w zawodzie w Polsce

Myślę, że u Maludy chodzi o inne aspekty. Wracalaby do pustego domu a to chyba nie wpływa dobrze na jej psychikę. A tak to pojedzie zajmie głowe i ma odmianę. Ja też nie wiem czy bym korby nie dostała sama w domu. Mąż daleko. On póki zdrowie pozwoli z pracy nie zrezygnuje w Norwegii bo jemu tyle zostaje mniej więcej na miesiąc co ja zarobię więc nie mam się co z nim równać niestety..... Nawet jeśli bym poszła do pracy to min 20 km codziennie w jedną stronę albo Lublin albo Puławy , w Pl paliwo by mnie zjadło, części samochodowe i jedzenie i wyszukanym na zero a w domu bym siedziała sama i rozmyślała i problemach. 
Dla mnie praca w DE większą jednak kasą, odskocznia i ten nałóg już że jestem kilka dni w domu i już dostaje korby bo chce jechac. Luke nie każdy znalazł by robotę w Pl. Ja nawet ze swoim mgr ekonomii nie miałabym szans . 
14 lutego 2025 18:46 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Korona norweska też spada. Mój mąż z głowę się łapie. Co ma zrobić. Musi pracować. 

To prawda. Jakieś dwa lata temu przeliczało się 50%, za koronę 50 gr a dzisiaj ok 35 gr. Dzieci moje na codzień tego nie odczuwają ,tam pracują i tam żyją,ale jak jadą gdziekolwiek na urlop,to już ,przy rodzinie 2+2, bardzo duża różnica . I, niestety,najdroższy jest wyjazd do Polski 
14 lutego 2025 18:54 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

To prawda. Jakieś dwa lata temu przeliczało się 50%, za koronę 50 gr a dzisiaj ok 35 gr. Dzieci moje na codzień tego nie odczuwają ,tam pracują i tam żyją,ale jak jadą gdziekolwiek na urlop,to już ,przy rodzinie 2+2, bardzo duża różnica . I, niestety,najdroższy jest wyjazd do Polski :-(

Dlatego mój mąż po skonczonczonym zwolnieniu lekarskim będzie pracował do 25 czerwca bo na Wielkanoc bilety lotnicze też podrożeją więc na 4-5 dni nie opłaca mu się przylatywać. Na wesele chrześniaka 28 czerwca już musi być 🫣🤣
14 lutego 2025 21:55 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Luke, a coś bliżej. Napisz mi proszę jutro. 
14 lutego 2025 23:33 / 4 osobom podoba się ten post
Tak natomiast praca w Niemczech nadal jest opłacalna. Choćby zważywszy na darmowe wyżywienie i zamieszkanie.
15 lutego 2025 05:47 / 2 osobom podoba się ten post
Maluda

Luke, a coś bliżej. Napisz mi proszę jutro. 

Musisz się ogłosić w lokalnych u siebie ogłoszeniach lub takowe przejrzeć . Czasami kto potrzebuje na kilka godzin dziennie lub w tygodniu w ogóle do opieki. U nas ludzie na wsi już szukają bo rodzice często starzy a dzieci pracują na etatach i nie ma się kto nimi zająć. Szukaj u siebie w okolicy. Może masz blisko do jakiegoś dużego miasta. Chyba, że masz wykształcenie kierunkowe w opiece i zapytać w szpitalach, domach starców...itd. 
15 lutego 2025 06:15 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Musisz się ogłosić w lokalnych u siebie ogłoszeniach lub takowe przejrzeć . Czasami kto potrzebuje na kilka godzin dziennie lub w tygodniu w ogóle do opieki. U nas ludzie na wsi już szukają bo rodzice często starzy a dzieci pracują na etatach i nie ma się kto nimi zająć. Szukaj u siebie w okolicy. Może masz blisko do jakiegoś dużego miasta. Chyba, że masz wykształcenie kierunkowe w opiece i zapytać w szpitalach, domach starców...itd. 

Od dobrych 10 lat mam profil na OpiekaSeniora w moim mieście i zdarzało mi się skorzystać z propozycji pracy.Tak,że akurat ta opcja jest mi znana.
15 lutego 2025 07:15 / 4 osobom podoba się ten post
Później Ci napiszę 🙂
15 lutego 2025 09:59 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Później Ci napiszę 🙂

Klikam " podoba mi się" a wcale mi się nie podoba . Tutaj coś napisz ,i ja, i inni też chcemy wiedzieć