kasia63Ona mnie ciekawi bardziej ze względu na Afganistan własnie, bo o krajach arabskich dużo jest pozycji a Afganistan to rzadkosc i niewiele o nim wiemy.
Znasz takie kobiety które moga sie realizowac u siebie,w kraju arabskim z islamem jako religią????Poza ewentualnie Tunezją ,Maroko czy Egiptem??Trudno w to nawet uwierzyc.....zwłaszcza czytajac relacje Polek które tam żyły i udało im sie wrócic....
Proszę - tutaj jest taka kobieta:)
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/raja-alem-i-jej-mekka,91217.html
Autorka książki, którą właśnie przeczytałam. "Wszystkie drogi prowadzą do Mekki". Książka napisana pięknym językiem, trochę poetyckim. Rzeczywiście można się zanurzyć w Mekce wszystkimi niemal zmysłami. Ogólnie chodzi o to, że w biednej dzielnicy miasta zostaje odnalezione nagie ciało młodej dziewczyny. Żadna rodzina nie przyznaje się do niej. Komisarz prowadzący śledztwo musi więc najpierw ustalić kim była dziewczyna, a później odnaleźć mordercę. W grę wchodzą dwie dziewczyny - Azza i Aisza. Azzę poznajemy przez wspomnienia zakochanego w niej młodzieńca, a Aiszę przez maile, które pisała do kochanka. Bardzo wciągająca historia, chociaż mało tam akcji kryminalnej, a dużo o samej Mekce, o Kaabie, religii, sytuacji kobiet itd. Miejscami mnie trochę denerwowały zbyt szczegółowe historie ludzi, którzy w sumie nie byli ze sprawą związani i wielowątkowość akcji. Można było się w tym pogubić. Tym niemniej książka warta przeczytania.
A od dzisiaj zabieram się książkę Jojo Moyes "Ein ganzes halbes Jahr". Córka dziadka mi ją podrzuciła i gorąco polecała. Z tego, co widzę to jakieś romansidło. Nie lubię takich książek, ale że i tak czasu mam dużo, a i książka zajęła miejsce pierwsze na liście bestsellerów Spiegla, to się skuszę i chociaż zacznę.