Literatura piękna i mniej piękna

14 kwietnia 2013 21:43
Joasia

Tina40 a czytałaś Millenium Stiga Larssona? Ja lubię też czytać Dana Browna i naturalnie Harlana Cobena. Własnie skończyłam czytać czarną serię Camilli Läckberg
'Niemiecki Bękart" świetnie napisane polecam!!!

Tych autorów nie znam, z tej dziedziny czytam głównie Stephena Kinga, ale muszę zapoznać się 
z autorami, których podalas. 
14 kwietnia 2013 22:00
Graham Masterton "Bezsenni"," Dom zagubionych dusz" F.G. Cottam, Erica Spindler-"Obsesja",no i naturalnie książki Lisy Jackson.... Tina40 ja jako książkowy mol czytam masę... a threllery, hororry, kryminały i sensację uwielbiam!!!
14 kwietnia 2013 22:22
Hej Joasia!
Szwedzi mają smykałke do kryminałów. Camillę uwielbiam , po Bękarcie jest jeszcze kilka fajnych pozycji z sagi. Ona łączy, bardzo skrzętnie obyczajowość społeczności skandynawskiej z zagadkami kryminalnymi.Bardzo dużo się dowiedziałam o tym kraju , włśnie z kryminałów. Super!!!
Pozdrawiam
14 kwietnia 2013 22:23
Dana Browna czytałam słynny "Kod Leonarda da Vinci"... książka świetnie napisania, przeczytałam jednym tchem, ale to na jeden raz.

Moim hitem pólki z książkami jest G.G. Marqueza "Sto lat samotności" - jak ktoś lubi zeschizowane książki to w sam raz. Przeczytałam kilka razy i za każdym razem odnalazłam w tej książce coś nowego. Muszę do niej wrócić, bo za długo stoi na półce! Pewnie znacie jego inną powieść "Miłość w czasach zarazy". Piękna miłość w niebanalny sposób opisana. Oj się upłakałam! Kilka lat temu nakręcono film pod tym samym tytułem i mogę polecić, ponieważ jest równie dobry jak książka.
14 kwietnia 2013 22:26
O kurka"sto lat samotności" Marqueza nie czytałam muszę to nadrobić....
14 kwietnia 2013 22:32
O jpolecam to jest tzw realizm magiczny! Fantastyczna! Wierz, jak przeczytasz to będziesz do niej już zawsze wracać!

A przypomniała mi się inna zeschizowana pozycja, jaką czytałam. To książka Nica Cave'a "Kiedy oślica ujrzała anioła" - wydaje mi się, że napisała ją pod wpływem narkotyków. To bardzo ciężka książka, brutalna, tak jak jego teksty piosenek, ale niezywkła. TEż polecam, ale dla osób o moćnych nerwach! TEż uroniłam łezkę...
14 kwietnia 2013 22:39
Nica uwielbiam, jako wokalistę i teksciarza. Książka ok, zakręcona.
14 kwietnia 2013 22:41
Tali

O jpolecam to jest tzw realizm magiczny! Fantastyczna! Wierz, jak przeczytasz to będziesz do niej już zawsze wracać!

A przypomniała mi się inna zeschizowana pozycja, jaką czytałam. To książka Nica Cave'a "Kiedy oślica ujrzała anioła" - wydaje mi się, że napisała ją pod wpływem narkotyków. To bardzo ciężka książka, brutalna, tak jak jego teksty piosenek, ale niezywkła. TEż polecam, ale dla osób o moćnych nerwach! TEż uroniłam łezkę...

lubię takie książki:):) 
25 kwietnia 2013 22:42
Właśnie dobrałam się do ksiązek Henninga Mankella kolejny skandynawski pisarz... Przeczytałam jak narazie dwa kryminały "Psy z Rygi" i " Zapora" świetne!! Polecam!!
I właśnie biorę się za "Białą Lwicę"
25 kwietnia 2013 22:48
Joasia

Właśnie dobrałam się do ksiązek Henninga Mankella kolejny skandynawski pisarz... Przeczytałam jak narazie dwa kryminały "Psy z Rygi" i " Zapora" świetne!! Polecam!!
I właśnie biorę się za "Białą Lwicę"

A lubisz skandynawską klasykę? Jeśli tak , polecam dwóch autorów : Trygve Gulbransen- A lasy wiecznie śpiewają i Dziedzictwo na Bjorndal oraz sagę W. Moberga , cztery części, Emigranci , Imigranci , Osadnicy , Ostatni list do Szwecji.
25 kwietnia 2013 22:51
mozah aM

A lubisz skandynawską klasykę? Jeśli tak , polecam dwóch autorów : Trygve Gulbransen- A lasy wiecznie śpiewają i Dziedzictwo na Bjorndal oraz sagę W. Moberga , cztery części, Emigranci , Imigranci , Osadnicy , Ostatni list do Szwecji.

Jakiś czas temu dopiero odkryłam tą literaturę i pochłaniam wszystko co mi wpadnie w ręce...I na pewno przeczytam to co poleciłaś...
Dziękuje za podpowiedż:):):)
25 kwietnia 2013 22:57
I jeszcze coś - z zupełnie innych stron świata . Powieść historyczna angielskiej autorki M.M.Kaye Dalekie pawilony. Akcja dzieje się w Indiach , nakręcono wg tej książki film ale nijak mu do oryginału . Wracam do niej co jakiś czas .Cztery tomy , jest co czytać .
25 kwietnia 2013 23:11
Nie wiem czy czytałaś książkę " Orlando" Virginii Woolf
....Szesnastoletni chłopak na dworze królowej Elżbiety i trzydziestosześcioletnia kobieta w drugiej dekadzie dwudziestego wieku nie tylko noszą to samo imię, Orlando, lecz są właściwie jedną i tą samą osobą. Od lat niewydawana w Polsce wybitna powieść Virginii Woolf o płynności granic między kobietą i mężczyzną, przeszłością i przyszłością, światem realnym i wyobrażonym...
26 kwietnia 2013 18:56
mozah aM

Trygve Gulbransen- A lasy wiecznie śpiewają i Dziedzictwo na Bjorndal-  uwielbiam, nie wiem ile razy przeczytalam :) lubie do nich wracac...

Skonczylam moja trylogie , jak nigdy racjonowalam sobie by na jak najdluzej starczyla
26 kwietnia 2013 20:51
A czytałyście "Pod niemieckimi łóżkami" Justyny Polańskiej? Tak tematycznie nieco związane z nami - młoda dziewczyna wyjeżdża do Niemiec najpierw jako au-pair, a później zaczyna sprzątać ludziom domy. I takie tam śmieszne historyjki, zdarzenia, ogólnie przywary Niemców trochę przerysowane, ale zabawnie i wciągająco.

Ja ogólnie uwielbiam czytać, ale ostatnio coraz więcej słucham audiobooków, np. przy sprzątaniu, gotowaniu, pracy w ogrodzie. Wspaniale umila takie słuchanie pracę. Jakbyście były zainteresowane, to ściągam audiobooki z tej strony http://www.exsite.pl/audiobook/ Później tylko wrzucić na telefon i gotowe:)