Wiesiula jeśli mogę podrzucę Ci tytuły książek, które ja przeczytałam: " Królowa Słońce" "Egipcjanki"- Christian Jacq, "Nefertiti" -Michelle Moran, i właśnie mam tutaj ze sobą do czytania"Wielka Pani Abu Simbel.Pod Akacją Zachodu" - Christian Jacq
Wiesiula jeśli mogę podrzucę Ci tytuły książek, które ja przeczytałam: " Królowa Słońce" "Egipcjanki"- Christian Jacq, "Nefertiti" -Michelle Moran, i właśnie mam tutaj ze sobą do czytania"Wielka Pani Abu Simbel.Pod Akacją Zachodu" - Christian Jacq
A widzisz miałam Ci napisać i wyleciało mi z głowy...
No więc czytałam "Echnaton i Nefretete" Christian Jacq. Dobra, ale jakoś nie powaliła mnie na kolana.
Rewelacyjna jest książka fińskiego pisarza Mika Walthari "Egipcjanin Sinuhe". Przeczytałam jednym tchem... ale pewnie to już czytałaś...
"Mity i symbole starożytnego Egiptu" Andrzej Niwiński - rewelacyjna książka, choć niełatwa... świetnie opisana religia Egiptu... choć nie ukrywam, że czytałam ze słownikiem Kopalińskiego. Wydał jeszcze dwie książki ten autor, ale niestety nie czytałam jeszcze.
Mam też całą serię "Ramzes" Christiana Chacq - ot takie czytadło do poduszki. Ale całkiem sympatyczne...
"Morderstwo Tutanchamuna" Boba Brier - jego teoria o zamordowaniu tego młodego faraona. Też dość ciekawa i w miarę wiarygodnie opisana teoria.
To na razie tyle mi się przypomniało. Jak coś mi wpadnie do głowy to dopisze. :)
A Egiptem zainteresowałam się po przeczytaniu "Faraona"...
A może Ty Wiesiula możesz mi podrzucić jakieś tytuły?
Wiesiula jak lubisz SAGE LUDZI LODU proponuje CI SAGA GRZECH PIERWORODNy.Znajdziesz w tych ksiazkach wszystko mnie bardzo wciagnely.
Chyba,ze juz czytalas.