Literatura piękna i mniej piękna

13 kwietnia 2013 22:18
Tali bardzo Cie prosze "podrzuc" mi tu tytuly jakis ciekawych pozycji o naszym ukochanym egipcie w wiekach starozytnych - co bys polecila????
13 kwietnia 2013 22:32
Wiesiula jeśli mogę podrzucę Ci tytuły książek, które ja przeczytałam: " Królowa Słońce" "Egipcjanki"- Christian Jacq, "Nefertiti" -Michelle Moran, i właśnie mam tutaj ze sobą do czytania"Wielka Pani Abu Simbel.Pod Akacją Zachodu" - Christian Jacq
13 kwietnia 2013 22:36
A widzisz miałam Ci napisać i wyleciało mi z głowy...
No więc czytałam "Echnaton i Nefretete" Christian Jacq. Dobra, ale jakoś nie powaliła mnie na kolana.
Rewelacyjna jest książka fińskiego pisarza Mika Walthari "Egipcjanin Sinuhe". Przeczytałam jednym tchem... ale pewnie to już czytałaś...
"Mity i symbole starożytnego Egiptu" Andrzej Niwiński - rewelacyjna książka, choć niełatwa... świetnie opisana religia Egiptu... choć nie ukrywam, że czytałam ze słownikiem Kopalińskiego. Wydał jeszcze dwie książki ten autor, ale niestety nie czytałam jeszcze.
Mam też całą serię "Ramzes" Christiana Chacq - ot takie czytadło do poduszki. Ale całkiem sympatyczne...
"Morderstwo Tutanchamuna" Boba Brier - jego teoria o zamordowaniu tego młodego faraona. Też dość ciekawa i w miarę wiarygodnie opisana teoria.
To na razie tyle mi się przypomniało. Jak coś mi wpadnie do głowy to dopisze. :)

A Egiptem zainteresowałam się po przeczytaniu "Faraona"...
13 kwietnia 2013 22:37
Joasia

Wiesiula jeśli mogę podrzucę Ci tytuły książek, które ja przeczytałam: " Królowa Słońce" "Egipcjanki"- Christian Jacq, "Nefertiti" -Michelle Moran, i właśnie mam tutaj ze sobą do czytania"Wielka Pani Abu Simbel.Pod Akacją Zachodu" - Christian Jacq

Asienko dzieki wielkie !!!!!!!!!!!!!!!
juz zapisane :)
13 kwietnia 2013 22:38
A może Ty Wiesiula możesz mi podrzucić jakieś tytuły?
13 kwietnia 2013 22:39
Acha zapomniałam dodać, że "Ramzes" to kilka części, bodajże 6 albo 7... "Pod Akcją Zachodu" to jedna z części tej serii.
13 kwietnia 2013 22:42
Tali

A widzisz miałam Ci napisać i wyleciało mi z głowy...
No więc czytałam "Echnaton i Nefretete" Christian Jacq. Dobra, ale jakoś nie powaliła mnie na kolana.
Rewelacyjna jest książka fińskiego pisarza Mika Walthari "Egipcjanin Sinuhe". Przeczytałam jednym tchem... ale pewnie to już czytałaś...
"Mity i symbole starożytnego Egiptu" Andrzej Niwiński - rewelacyjna książka, choć niełatwa... świetnie opisana religia Egiptu... choć nie ukrywam, że czytałam ze słownikiem Kopalińskiego. Wydał jeszcze dwie książki ten autor, ale niestety nie czytałam jeszcze.
Mam też całą serię "Ramzes" Christiana Chacq - ot takie czytadło do poduszki. Ale całkiem sympatyczne...
"Morderstwo Tutanchamuna" Boba Brier - jego teoria o zamordowaniu tego młodego faraona. Też dość ciekawa i w miarę wiarygodnie opisana teoria.
To na razie tyle mi się przypomniało. Jak coś mi wpadnie do głowy to dopisze. :)

A Egiptem zainteresowałam się po przeczytaniu "Faraona"...

dziekuje :)) wszystko skrzetnie zanotowane

mam ogromne braki w tej tematyce literatury :( koniecznie musze sie poprawic :) 
13 kwietnia 2013 22:42
Dziewczyny a czytałyście 'Królową Wolności" lub "Bitwa pod Kadesz"? polecam
13 kwietnia 2013 22:47
Tali

A może Ty Wiesiula możesz mi podrzucić jakieś tytuły?

wstyd sie przyznac ale nie ...
za to moge polecic powiesci Jean-Christophe Grangé'a - Imperium Wilkow, Kamienny krag, Przysiega otchlani, Purpurowe rzeki- to mocne ksiazki, ale nie moglam sie od nich oderwac.
14 kwietnia 2013 11:21
Joasiu czytałam "Bitwę pod Kadesz", jak wcześniej pisałam mam całą serię o Ramzesie... chyba, że jest to zupełnie inna książka? "Królowej Wolności" nie czytałam. Jak wpadnie mi w ręce to napewno przeczytam.

Wiesiula tych książek nie znam, więc może uda mi się je kupić. Dzięki1
14 kwietnia 2013 17:49
Nie, Tali to nie jest inna książka ...

Wiesiula tych książek jeszcze nie czytałam ale jak je gdzieś namierzę to na pewno przeczytam....
A jak lubisz trochę humoru polecam książki naszej szczecińskiej pisarki Moniki Szwaji.. można się pośmiać i trochę oderwać od rzeczywistości...POLECAM!!!
14 kwietnia 2013 18:17
Moje kochane tylko lojalnie ostrzegam sa to mocne, ostre kryminaly z drastycznymi scenami ale naprawde dobre. Autor jak mowi moj maz ma porzadnie zryty beret :)

Slyszalam same pochlebne opinie o tej autorce :)

U mnie jest tak, ze kuzynka mojego meza namietnie kupuje ksiazki a potem one trafiaja do mnie do poczytania, a czasem to leza wrecz latami, bo u niej juz brak miejsca :) jednakze uwielbia Pattersona, Cobena oraz fantastyke ... no i Millenium kupila bo ja namowialam po obejrzeniu szwedzkich filmow :)

ja szczerze i od lat kocham Sage o Ludziach Lodu Margit Sandemo, jest w niej wszystko milosc, strach, magia, tajemnica i proste zycie pokolen :) rewelacja
14 kwietnia 2013 18:33
Wiesiula jak lubisz SAGE LUDZI LODU proponuje CI SAGA GRZECH PIERWORODNy.Znajdziesz w tych ksiazkach wszystko mnie bardzo wciagnely.
Chyba,ze juz czytalas.
14 kwietnia 2013 18:35
A ksiazki Szwaji rewelacja.Tak swojsko napisane.
Mamy takze Kalicinska slynny DOM NAD ROZLEWISKIEM.Chociaz w moim odczuciu ksiazka lepiej mi sie podobala niz film.
Inaczej wyobrazalam sobie postacie w ksiazce .Nie wiem,moze nie dopasowali aktorow.Ale to jest moje prywatne zdanie.
14 kwietnia 2013 19:02
BEA

Wiesiula jak lubisz SAGE LUDZI LODU proponuje CI SAGA GRZECH PIERWORODNy.Znajdziesz w tych ksiazkach wszystko mnie bardzo wciagnely.
Chyba,ze juz czytalas.

a kto to napisal??
nie, nie czytalam - chetnie to zrobie