Ja używam słowa pflegebefohlener , bo mówi ono o tym , że nasz PDp nie jest naszym protegowanym / Schützling bo tez takie znaczenie ma to słowo / ale osobą wymagającą opieki .
Ja używam słowa pflegebefohlener , bo mówi ono o tym , że nasz PDp nie jest naszym protegowanym / Schützling bo tez takie znaczenie ma to słowo / ale osobą wymagającą opieki .
No widzisz ,jaka ja niekumata?:-)
W tym przypadku akurat się nie martwię, bo to oznacza, że sama zbyt wielu leków nie potrzebowałam, i oby tak zostało, a moi podopieczni, albo sami sobie rozdzielają leki,albo robił to Caritas czy inne służby. A środki na przeczyszczenie ma moja obecna Pdp jakieś inne. W czasie mojego pobytu, nie potrzebowała ich,więc nie wiem nawet jak się nazywają. Z ciekawości sprawdzę :-)
Jeśli chodzi o ten Movicolt,to zapytałabym-
Mőchten (wollen) Sie das ganze Movicolts Sachet Oder nur die Hãlfte?
Moja Pdp, nazywa torebki z lekami Sachet, tak jak u nas-lek w saszetce
A jeśli Twoja mówi torebki ,to ja zapytalabym-
Mőchten Sie den ganzen Movicolts Beutel oder nur die Hãlfte davon?
Ale to ja tak na wyczucie i z tego,co się nauczyłam rozmawiając po... i słuchając niemieckiego :-)
Szkół językowych nie kończyłam
BRAVO! Tolle Ratschläge!:aniolki:
Meine Seniorin
Meine Pflegebedürftige
Jeśli Schützling, to mein (nie meine) - ze względu na rodzajnik.
Möchten Sie DIE ganze ... Tablette oder nur die Hälfte?
Sehr guter Vorschlag Gusia 29:tanczy:
Natomiast nie możemy powiedzieć: Meine Schützling, bo ten wyraz ma tylko formę męską, a więc może być jedynie mein Schützling.
Osobiście preferuję trochę dłuższą, ale logiczną formę:
meine Pflegebedürftige (moja podopieczna)
mein Pflegebedürftiger (mój podopieczny)
Movicol to proszek w saszetce :)
Hast du Verstopfung ?
Ich hoffe, nicht :-)
Und auch keine Durchfall !
Ich habe eine Frage ,kann ich sagen, dass jemand ist lästig ?
Oder es geht nur um eine Situation?
Was kann noch lästig sein?