A ja jestem u dziadków katolików i oni nie wiedzą, że się święci potrawy i na drugi dzień się nimi dzieli ......:(((
babcia pierwszy raz o tym słyszy
A ja jestem u dziadków katolików i oni nie wiedzą, że się święci potrawy i na drugi dzień się nimi dzieli ......:(((
A ja katoliczka i zawsze w mojej rodzinie w wielka sobotę po święceniu dzielimy się jajkiem mamy już święto sniadanie wystawne jemy wszystko :)
ale ja jestem na stelli u dziadków :)
Wiem wiem tylko ja napisałam że ja katloiczka i w PL obchodzę od pokoleń w ten sposób a Wigilia zniesiony post a jednak my dalej post mamy i tak zawsze będzie :)
To jest tylko kwestia miejscowej tradycji
a wiesz nie wiem, nie dopytywałam, ale jak jej mówiłam, że dzielimy się jedzeniem z koszyczka to była bardzo zdziwiona i mówiła, że o tym nie słyszała, a obok ich domu jest taka grota w niej figura Maryii i tam się odbywają nabożeństwa majowe i jest droga krzyżowa ze stacjami też, to ja już zgłupłam zupełnie, ja byłam przekonana, że jak katolicyzm to taki sam wszędzie jest
Tak mi źle tutaj że wspominam moje zeszłoroczne święta.Wprawdzie też spędziłam je w pracy,ale w zupełnie innym miejscu,z innymi ludźmi...
Na zdjęciach Osternfeuer- ogromne ognisko palone na plaży w czasie Wielkanocy