Internet w Niemczech

01 listopada 2014 17:25
A ja odpukać mam stałe łączę w DE ale muszę caływątek przeczytac bo dla mnie to nowa bajka .nie wiem jak nawet skaypa używać a tłumaczyli mi w domu.ciemna masa ze mnie
01 listopada 2014 23:58
Impala

A ja tam nadal internetu na 30 dni nie mam,bo dzisiaj ledwo otworzyłam patrzałki polazłam do laptopa,włączyłam,połaczyłam się z internetem i dopiero pojęłam co za głupotę palnęłam.Tym razem mam kolejne 2 euro mniej przez własne gapiostwo.
Poza tym napisałam maila do serwisu Aldi Talk,w którym roi się od słowa warum i czekam na odpowiedź.A jak mnie nie zadowoli to będę listy pisać.
Tyle tylko,ze rozmawiałam z naszym fizjotrapeutą i niestety on potwierdza,ze Aldi sosuje takie niecne praktyki.Abzocke i tyle.

" Tyle tylko,ze rozmawiałam z naszym fizjotrapeutą i niestety on potwierdza,ze Aldi sosuje takie niecne praktyki.Abzocke i tyle."

To całkowicie potwierdzam :)))
Jestem klientką Aldik-a od wielu lat i uważam, że jest jednym z najlepszych dostawców internetu w DE - ale z zastrzeżeniami:
-jak coś się dzieje w sieci EPlus -nieraz "umywa rączki" ....kilkakrotnie rozmawiałami z ichnim Biurem Ozbsługi Klienta....próbowali się tłumaczyć zakłóceniami w sieci....2-krotnie udało mi się odzyskać limit GB  i pieniądze (raz całe doładowanie 15e, raz 12,5e).
Właśnie wtedy na słowo Abzokerei (oskubanie) najbardziej zareagowali !!

Ale, ale dla nowych użytkowników: wczoraj byłam w Aldiku przy kasie  zauważyłam, że można kupić Stick za 25e (przed kilku laty kosztował 59,95e)

Dodaj zdjęcie

Dodaj filmikzauważyłam

04 listopada 2014 14:23
Mam pytanie i problem zarazem. Mam internet z o2 dawno go nie używałam i zapomniałam, że w trakcie trwania abonamentu nie można doładowywać tylko trzeba poczekać aż się abonament skończy i dopiero wówczas to zrobić. Otrzymałam informację od operatora, że nieudane doładowanie zostało zapisane na moim koncie. Czy ktoś wie co stanie się po upływie ważności obecnego abonamentu ?Czy pieniądze zostaną automatycznie uruchomione gdy obecny abonament się skończy ? Jak to można odkręcić aby było dobrze? Dostałam informację od operatora , że kwota nieudanej operacji została wpisana w dobro rachunku kredytowego, oraz że zapłacona należność jest ważna do 06.05.2015. Nic nie rozumiem. Czy ktoś wie o co chodzi ?Oryginalna wiadomość brzmi:   Lieber o2 Kunde, der Betrag aus der fehlgeschlagenen Voucher Buchung wurde soeben auf Ihrem Guthabenkonto gutgeschrieben. Ihr neues Guthaben beträgt: 25,01 € und ist gültig bis 06.05.2015. 
04 listopada 2014 15:13
Masz to dopisane do stanu swojego konta-masz teraz 25 euro i karta sim jest ważna do 6 maja(każde doładowanie przedłuża ważność karty).
Nie wiem,jak jest w 02-ale powinno być jak wszędzie-czyli jak skończysz obecne doładowanie na nowo zabukuj żądąna opcję-czyli internet.Tylko nie łacz się przedtem z internetem.
04 listopada 2014 15:23 / 4 osobom podoba się ten post
OK, dzięki. Mam nadzieję, że się uda. Szkoda by mi było 25 euro, a bez internetu nie potrafię już żyć, tak mi się na stare lata porobiło.
04 listopada 2014 16:58 / 4 osobom podoba się ten post
Alina

OK, dzięki. Mam nadzieję, że się uda. Szkoda by mi było 25 euro, a bez internetu nie potrafię już żyć, tak mi się na stare lata porobiło.

To tak jak ja!
Dziś bieglam prawie w deszczu do Aldika (20minut w jedną stronę) przez błoto itp żeby kupić doładowanie ;))
04 listopada 2014 18:47 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

To tak jak ja!
Dziś bieglam prawie w deszczu do Aldika (20minut w jedną stronę) przez błoto itp żeby kupić doładowanie ;))

Już nic nie mówię ale to naprawdę nie jest normalne. Jak nie mam dostępu do internetu to wręcz przerażona jestem,  co ja teraz zrobię?
04 listopada 2014 18:52 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Czy to nie powinno być w temacie -uzależnienia opiekunek?????;););)
Mam taką samą przypadłość;)D.
04 listopada 2014 19:00 / 2 osobom podoba się ten post
NDorota

Czy to nie powinno być w temacie -uzależnienia opiekunek?????;););)
Mam taką samą przypadłość;)D.

Ha, ha, ha.....zanim ten komentarz   napisałam też o tym pomyślałam ale jest to pewna kontynuacja więc jakoś tak nijakoś byłobymi  nagle wszystko do innego topiku wrzucać.
04 listopada 2014 22:10
Dziewczyny a tani prefiks do polski ? Rodzina nie ma Fleta ;-)
04 listopada 2014 23:36 / 1 osobie podoba się ten post
1. PREFIKSY

Na PL telefony stacjonarne
Nazwa operatora Prefiks Cena
Milleni 01073 1.1
Pennyphone 010058 1.2
01050 01050 1.3
01083 01083 1.3
Linecall Telecom 01067 1.4
Niezbyt to aktualne,jeśli chodzi o ceny.Lat temu kilka korzystałam.Jak masz dostep do zwykłej gazety(ale nie Bild),to zazwyczaj tam są podawane aktualne prefiksy.
12 listopada 2014 21:21 / 1 osobie podoba się ten post
Mam u PDP internet a jestem mało techniczna i tak coś namodziłam że poszedł internet .
I muszę się pochwalić że mój pan mąż przez telefon krok po kroku mówił co mam
robić i udało sie .Godzinę się męczył tłumaczył a ja ciemna tabaka połowy rzeczy nie wiedzia
łam co i jak.Podziwiam wszystkie techniczne opiekunki ale sama wiem że to kwestia wprawy.Moze i ja kiedyś ?
16 listopada 2014 18:05
amelka55

Ratunku! Kupilam dzisiaj malego lapka w Aldi i nie moge znalezc przycisku, przy ktorego pomocy napisze sobie znak 'malpka' do adresu e-mail.
 A od 8:00 do sklepu pobieglam a tam pelno ludzi przed drzwiami czekalo. Zupelnie jak u nas :-))
Zlosci mnie to bardzo. Odstawilam go przez to do pudelka. Niech sobie lezy. 
W ogole nie wiem, czy przed uruchomieniem powinnam cos jeszcze zrobic.  Ma zainstalowany Windows 8.1. i jest sliczniutki, malutki i caly niemiecki :-))

Teraz ja oczekuję pomocy :))))
i to szczególnie od Amelki, albo innych dziewczyn/chłopaków :) mających doświadczenie z laptopami z Aldika.

Noszę się z zamiarem zakupu nowego laptopa na wyjazdy (lekkiego, w miarę dobrego, ale nie musi mieć "wodotrysków" ...chodzi mi gł. o serfowanie, Skypa, pocztę, nieraz obejrzeć jakiś film itd.)

Ostatnio w Aldiku mają promocję na Medion za 499e (rozkładany, ekran może działać jak tablet) - to mnie nie interesuje....ale przyuważyłam, że znowu wystawili notebooka 10'1 cali za 299e.
Stąd pytanie: 
Amelko, wiem że kupiłaś coś podobnego.
Czy to ten model?:
MEDION® AKOYA® E1232T (MD 99410)
http://www.aldi.medion.com/md99410/ch_de/
-jak Ci się sprawuje, masz jakieś zastrzeżenia?
-jest dosyć mały (i leciutki), więc pytanie: czy wszystko widać wyraźnie (noszę okulary), jak z klawiaturą - czy wygodna (nie za mała?)
-nigdzie nie doczytałam, czy ma DVD (pewnie nie ma?).
-i ogólne spostrzeżenia (+ i -). Poczytałam trochę i necie ...ale opinie są jak zwykle podzielone.

Będę wdzięczna za pomoc ....tu w okolicy praktycznie nie mam sklepu elektronicznego z prawdziwego zdarzenia, a ten laptopik mnie zainteresował (pomimo nienajciekawszych doświadczeń z komórką Mediona przed wielu laty....).
16 listopada 2014 18:17
Gabrysia

Teraz ja oczekuję pomocy :))))
i to szczególnie od Amelki, albo innych dziewczyn/chłopaków :) mających doświadczenie z laptopami z Aldika.

Noszę się z zamiarem zakupu nowego laptopa na wyjazdy (lekkiego, w miarę dobrego, ale nie musi mieć "wodotrysków" ...chodzi mi gł. o serfowanie, Skypa, pocztę, nieraz obejrzeć jakiś film itd.)

Ostatnio w Aldiku mają promocję na Medion za 499e (rozkładany, ekran może działać jak tablet) - to mnie nie interesuje....ale przyuważyłam, że znowu wystawili notebooka 10'1 cali za 299e.
Stąd pytanie: 
Amelko, wiem że kupiłaś coś podobnego.
Czy to ten model?:
MEDION® AKOYA® E1232T (MD 99410)
http://www.aldi.medion.com/md99410/ch_de/
-jak Ci się sprawuje, masz jakieś zastrzeżenia?
-jest dosyć mały (i leciutki), więc pytanie: czy wszystko widać wyraźnie (noszę okulary), jak z klawiaturą - czy wygodna (nie za mała?)
-nigdzie nie doczytałam, czy ma DVD (pewnie nie ma?).
-i ogólne spostrzeżenia (+ i -). Poczytałam trochę i necie ...ale opinie są jak zwykle podzielone.

Będę wdzięczna za pomoc ....tu w okolicy praktycznie nie mam sklepu elektronicznego z prawdziwego zdarzenia, a ten laptopik mnie zainteresował (pomimo nienajciekawszych doświadczeń z komórką Mediona przed wielu laty....).

Gabrysiu,w Saturnie niemieckim za 300 eur można fajne netbooki kupić,trzeba tylko na promocje trochę popolować:) Ja swój marki Toshiba kupiłam za 275 eur,dołozyłam 1GB Ramu i śmiga mi bezawaryjnie do tej pory.   http://www.saturn.de/mcs/product/ACER-Chromebook-CB5-311-T0B2,48352,286903,1394320.html?langId=-3   http://www.saturn.de/mcs/product/ASUS-F200MA-BING-KX388B-BLAU,48352,286903,1535436.html?langId=-3   Te dwa jak na netbooki są dość przyzwoite.
Acha,możesz je on-line zamówić.
16 listopada 2014 21:10
tina 100%

Gabrysiu,w Saturnie niemieckim za 300 eur można fajne netbooki kupić,trzeba tylko na promocje trochę popolować:) Ja swój marki Toshiba kupiłam za 275 eur,dołozyłam 1GB Ramu i śmiga mi bezawaryjnie do tej pory.   http://www.saturn.de/mcs/product/ACER-Chromebook-CB5-311-T0B2,48352,286903,1394320.html?langId=-3   http://www.saturn.de/mcs/product/ASUS-F200MA-BING-KX388B-BLAU,48352,286903,1535436.html?langId=-3   Te dwa jak na netbooki są dość przyzwoite.
Acha,możesz je on-line zamówić.

Dzięki Tina :)) - obejrzałam oba, ale nadal chyba ten aldikowski jest/powinien być lepszy.
Co prawda procesor nie najmocniejszy (tamte zbliżone), ale 4 GB RAM (tamte po 2 GB), 500 GB dysk twardy (chociaż tam w jednym też była 500-tka).

Teoretycznie dane techniczne laptopa z aldika pasują mi (przy tej cenie) ....chodzi o wiarygodną opinię praktyczną -jak się sprawuje itd.

Mam nadzieję, że Amelka się wypowie bo troszkę jej wtedy pomogłam przy obsłudze laptopa, Windows 8.1 itd... :)

PS. mam teraz Acera - wcale niezły (poza baterią), ale.....chcę go używać jako kompa w domu (mój stacjonarny już siada), na DE chcę coś małego i lekkiego i w miarę szybkiego, bo mam tutaj dobre/szybkie WiFi, ale do domciu ponad doba jazdy (28 godz. autobusem). W PL Acer jak najbardziej się przyda (wiele programów) i wystarczy z 3GB RAM, bo obecnie korzystam z neta Play na kartę lub bezpłatnego Aero2.