Internet w Niemczech

29 listopada 2014 11:24
Gabrysia

Teraz ja oczekuję pomocy :))))
i to szczególnie od Amelki, albo innych dziewczyn/chłopaków :) mających doświadczenie z laptopami z Aldika.

Noszę się z zamiarem zakupu nowego laptopa na wyjazdy (lekkiego, w miarę dobrego, ale nie musi mieć "wodotrysków" ...chodzi mi gł. o serfowanie, Skypa, pocztę, nieraz obejrzeć jakiś film itd.)

Ostatnio w Aldiku mają promocję na Medion za 499e (rozkładany, ekran może działać jak tablet) - to mnie nie interesuje....ale przyuważyłam, że znowu wystawili notebooka 10'1 cali za 299e.
Stąd pytanie: 
Amelko, wiem że kupiłaś coś podobnego.
Czy to ten model?:
MEDION® AKOYA® E1232T (MD 99410)
http://www.aldi.medion.com/md99410/ch_de/
-jak Ci się sprawuje, masz jakieś zastrzeżenia?
-jest dosyć mały (i leciutki), więc pytanie: czy wszystko widać wyraźnie (noszę okulary), jak z klawiaturą - czy wygodna (nie za mała?)
-nigdzie nie doczytałam, czy ma DVD (pewnie nie ma?).
-i ogólne spostrzeżenia (+ i -). Poczytałam trochę i necie ...ale opinie są jak zwykle podzielone.

Będę wdzięczna za pomoc ....tu w okolicy praktycznie nie mam sklepu elektronicznego z prawdziwego zdarzenia, a ten laptopik mnie zainteresował (pomimo nienajciekawszych doświadczeń z komórką Mediona przed wielu laty....).

Gabrysiu, jestem dość zadowolona z tego lapka. Dokładnie ten sam zakupiłam. Skype, e-mail, serfowanie w necie bez zarzutu.
Nie wiem jak filmy, ale nie oglądam ich.
Dość powiedzieć, że nie otwiera filmów umieszczanych tu na forum, ale nie wiem czy to wina lapka.
Nie do końca nawet wiem, czy nie otwiera bo robi długie przerwy, na co nie starcza mi cierpliwości.
Nie ma wejścia na płyty DVD ale to żaden problem, można za stówę dokupić.
Litery są dość małe, ale sobie powiększam na ekranie. Chociaż nie zawsze jest taka potrzeba.  Tu na forum np. mam na 150 procent.
Ja nie noszę okularów ale myślę, że jest o.k.
Klawiatura nie jest dla mnie za mała, jest o.k.
Jak na moje potrzeby, komplek świetny i kupiłabym go raz jeszcze. Spełnia podstawowe funkcje. W plecaku zajmuje mało miejsca i wszędzie go ze sobą biorę, Kupiłam mu ładną czerwoną torebeczkę i go lubię.
Tylko jak z mojego domowego przesiadam się do tego właśnie, to potrzebuję chwili, żeby przyzwyczaić się do jego gabarytów.
Na elektronice się nie znam zbyt wiele, ale sprawuje się on dobrze.
29 listopada 2014 19:44
tina 100%

Gabrysiu,w Saturnie niemieckim za 300 eur można fajne netbooki kupić,trzeba tylko na promocje trochę popolować:) Ja swój marki Toshiba kupiłam za 275 eur,dołozyłam 1GB Ramu i śmiga mi bezawaryjnie do tej pory.   http://www.saturn.de/mcs/product/ACER-Chromebook-CB5-311-T0B2,48352,286903,1394320.html?langId=-3   http://www.saturn.de/mcs/product/ASUS-F200MA-BING-KX388B-BLAU,48352,286903,1535436.html?langId=-3   Te dwa jak na netbooki są dość przyzwoite.
Acha,możesz je on-line zamówić.

Wiem ,że to stary post ale chce wtrącic swoje 3 grosze  ,tez mam Toschiba i działał bez zarzutu włacznie z filmami dopóki sama go nie załatwiłam. Polecam.
29 listopada 2014 20:50
didusia

Wiem ,że to stary post ale chce wtrącic swoje 3 grosze  ,tez mam Toschiba i działał bez zarzutu włacznie z filmami dopóki sama go nie załatwiłam. Polecam.

Niedawno to i swojego o mało kawą nie załatwiłam.Ale wysuszyłam go, wyczyściłam klawiaturę z fusów i działa dalej. Spadł też mi kilka razy...:)
29 listopada 2014 21:48
tina 100%

Niedawno to i swojego o mało kawą nie załatwiłam.Ale wysuszyłam go, wyczyściłam klawiaturę z fusów i działa dalej. Spadł też mi kilka razy...:)

mój dostał prysznic z coca coli i to sporo ,pod ciśnieniem . a cukier zrobił swoje . Za głupotę trzeba płacić.
09 stycznia 2015 16:45
Ja mam pytani, jak np cos raz zbuforuje na stiku, to i tak bedzie mi pobieralo limit czy juz nie ?? Ja totalnie sie na tym nie znam, jak ktoras z was wie, niech mi napisze :)))))))
28 stycznia 2015 19:41
Pytanko mam:) jade za kilka dni do DE byłam tam ostatnio 6 tyg i okazuje się że nie ma tam internetu. mam swój modem który nie ma simlocka i chciałabym dokupić karte startową i wystartować :) z własnym internetem. Na ostatnim miejscu korzystałam z lidla dobry internet ale nie było mój musiłam go oddać, teraz mam modem swoj a nie wiem w jaką kartę się zaopatrzyć. Który internet będzie dobry i w miare tani do przeglądania stron bo filmów nie oglądam w sieci. Pomocy :)
28 stycznia 2015 20:22
moni19_88

Pytanko mam:) jade za kilka dni do DE byłam tam ostatnio 6 tyg i okazuje się że nie ma tam internetu. mam swój modem który nie ma simlocka i chciałabym dokupić karte startową i wystartować :) z własnym internetem. Na ostatnim miejscu korzystałam z lidla dobry internet ale nie było mój musiłam go oddać, teraz mam modem swoj a nie wiem w jaką kartę się zaopatrzyć. Który internet będzie dobry i w miare tani do przeglądania stron bo filmów nie oglądam w sieci. Pomocy :)

Taki temat juz jest zalozony,ale wlasnie szukajac informacji nie znalazlam niczego w swoim temacie tam to zapytam(moze moderator przeniesie do odpowiedniego topiku:)wlasnie mam ten z Lidla z karta startowa i bardzo mi pozera kase na poczatku,wiesz moze jak zmienic taryfe na miesieczna z dziennej?jesli chodzi o szybkosc to bdb,tylko kaske zjada:)
28 stycznia 2015 20:35
mala

Taki temat juz jest zalozony,ale wlasnie szukajac informacji nie znalazlam niczego w swoim temacie tam to zapytam(moze moderator przeniesie do odpowiedniego topiku:)wlasnie mam ten z Lidla z karta startowa i bardzo mi pozera kase na poczatku,wiesz moze jak zmienic taryfe na miesieczna z dziennej?jesli chodzi o szybkosc to bdb,tylko kaske zjada:)

pewnie codziennie porzera ci 1,99 :) musisz wysłać sms o tersci Monat Flat jeżeli dobrze pamietam i wtedy bedziesz miala chyba za miesiac 14,99
28 stycznia 2015 20:36
Wlasnie tak zrobiłam i okazało sie,ze mam za malo kasy na koncie ,6euro mi zostalo:)mam doladowac i dopiero zmieniac,mam nadzieje ze dobrze zrozumialam,kupi sie:)zobaczy sie:))))))

28 stycznia 2015 20:38
mala

Wlasnie tak zrobiłam i okazało sie,ze mam za malo kasy na koncie ,6euro mi zostalo:)mam doladowac i dopiero zmieniac,mam nadzieje ze dobrze zrozumialam,kupi sie:)zobaczy sie:))))))

no tak bo za mało kasy i ciągnie tylko na 24h za 1,99 jak doładujesz to zrób to od razu tego dnia za które juz ci pociągneło za dobe. bo jak skonczy ci sie kasa na koncie i doładujesz za 15 e to nie uaktywnisz zeby za miesiac pobrało od razu bo jak wlączysz neta to siebie pobierze za dobe 1.99 i znowu ci nie starczy
28 stycznia 2015 20:41
28 stycznia 2015 20:43 / 1 osobie podoba się ten post
moni19_88

no tak bo za mało kasy i ciągnie tylko na 24h za 1,99 jak doładujesz to zrób to od razu tego dnia za które juz ci pociągneło za dobe. bo jak skonczy ci sie kasa na koncie i doładujesz za 15 e to nie uaktywnisz zeby za miesiac pobrało od razu bo jak wlączysz neta to siebie pobierze za dobe 1.99 i znowu ci nie starczy

o matko kochana:))))))mam nadzieje,ze nie zgine w tym "lesie":)))troche techniki i leze IQ wysokie jak diabli haha:)dzieki
29 stycznia 2015 09:07
moni19_88

Hej,ja od kilku lat śmigam na Aldiku za 15e na miesiąc,skype i przeglądanie jest ok,nie mam zastrzeżeń,czasem ponoć w niektórych rejonach jest słaby zasięg ale u mnie jest dobrze.Pozdrawiam

29 stycznia 2015 09:10
Malina

Hej,ja od kilku lat śmigam na Aldiku za 15e na miesiąc,skype i przeglądanie jest ok,nie mam zastrzeżeń,czasem ponoć w niektórych rejonach jest słaby zasięg ale u mnie jest dobrze.Pozdrawiam

Hej. a w aldiku można kupić samą karte bez modemu??? znajoma mi mówiła że jest w niemczech internet z jakiejś sieci komórkowej który miesięcznie kosztuje 7.99 tylko nie wiem ile w tym prawdy:)
29 stycznia 2015 09:16
moni19_88

Hej. a w aldiku można kupić samą karte bez modemu??? znajoma mi mówiła że jest w niemczech internet z jakiejś sieci komórkowej który miesięcznie kosztuje 7.99 tylko nie wiem ile w tym prawdy:)

Ja mam stica więc kupuję tylko doładowanie za 15e ,ale kiedy jestem 2 miesiące na urlopie muszę kupić kartę za 5e i za 15e,bo aby działał internet 30dni musisz mieć na koncie 15 e więc po przerwie muszę jeszcze mieć dodatkowo 5 e.Jakoś o innych sieciach się nie dowiadywałam ponieważ mam tego stica zainstalowanego to po co mam kompinować.