Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #7

23 lutego 2016 13:19 / 2 osobom podoba się ten post
Krokiety ze szpinakiem i pieczarkami , a do tego sałatka .
23 lutego 2016 16:29 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

No to Basiu czas mi do domu sie zbierać :-) jak juz barszczem można mnie skusić :-)

Aniu możesz ugotować i zabielic mlekiem, żeby nie zaszkodziło twoim pdp
23 lutego 2016 19:11 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara48

Aniu możesz ugotować i zabielic mlekiem, żeby nie zaszkodziło twoim pdp

Dzieki Basiu . Mają swoje potrawy i nawet nie ma mowy zeby cos zjedli innego. Dzisiaj robiłam na rosole knedelki z kaszy manny takie z masłem i jajkiem. Sa pyszne mieciutkie i poleza w rosole to smaku nabierają. Musze im robić to co chcą ,żeby zjadali po trochę. To bardzo fajne miejsce ludzie zyczliwi to i poświęciłabym się z robota. Juz oboje śpią. Mam tu luz i czas dla siebie. Ale nic nowego nie wprowadzę, bo obawiam sie rewolucji żołądkowych. Jest dobrze.
23 lutego 2016 20:19
mleczko1

Dzieki Basiu . Mają swoje potrawy i nawet nie ma mowy zeby cos zjedli innego. Dzisiaj robiłam na rosole knedelki z kaszy manny takie z masłem i jajkiem. Sa pyszne mieciutkie i poleza w rosole to smaku nabierają. Musze im robić to co chcą ,żeby zjadali po trochę. To bardzo fajne miejsce ludzie zyczliwi to i poświęciłabym się z robota. Juz oboje śpią. Mam tu luz i czas dla siebie. Ale nic nowego nie wprowadzę, bo obawiam sie rewolucji żołądkowych. Jest dobrze.

Aniu, możesz podac proporcje na te knedelki?:) A że są pyszne, to wiem, tyylko nie pamietam ile czego, za szybko robiłaś:):)
23 lutego 2016 21:04 / 4 osobom podoba się ten post
ryba

Aniu, możesz podac proporcje na te knedelki?:) A że są pyszne, to wiem, tyylko nie pamietam ile czego, za szybko robiłaś:):)

Juz Krysiu podaję : To jest przepis z Austrii a oni ważą wszystko dokładnie dlatego taki smaczne potrawy gotuja i ciasta pieką.

Przepis na knedle z kasza manną :

Ja robie w De na Klare Delikatess Suppe  firmy WELA jest dobra pikantna i z zieleniną. Na rosole naszym za tłuste, bo tu przeciez masło jest.

1 jajko
 5 kdg masła  odrobina soli ucieramy  , dodajemy ok 10 dkg kaszy manny ( nie błyskawicznej przypadkiem) dobrze wymieszać. Trzeba na ok. 10 min. zostawic w miseczce . Masa zwiąże sie dobrze i napęcznieje . Na gotujący sie rosól (niech sobie pyrka)  kładziemy kluseczki robione łyżeczkami musza być maczane w zimnej wodzie . Wtedy nie keli sie do nich kasza. Gotujemy ok. 8 min. Przykrywamy pokrywka i odstawiamy na bok . Naciagną smaku rosołu będą miekkie i nie będą się rozpadać.

Z tymi łyżeczkami to kazdy wie . Przekladac naprzemiennie az uworzy sie podłuzny knedelek. I na rosól ;) Smacznego.
23 lutego 2016 21:13 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Juz Krysiu podaję : To jest przepis z Austrii a oni ważą wszystko dokładnie dlatego taki smaczne potrawy gotuja i ciasta pieką.

Przepis na knedle z kasza manną :

Ja robie w De na Klare Delikatess Suppe  firmy WELA jest dobra pikantna i z zieleniną. Na rosole naszym za tłuste, bo tu przeciez masło jest.

1 jajko
 5 kdg masła  odrobina soli ucieramy  , dodajemy ok 10 dkg kaszy manny ( nie błyskawicznej przypadkiem) dobrze wymieszać. Trzeba na ok. 10 min. zostawic w miseczce . Masa zwiąże sie dobrze i napęcznieje . Na gotujący sie rosól (niech sobie pyrka)  kładziemy kluseczki robione łyżeczkami musza być maczane w zimnej wodzie . Wtedy nie keli sie do nich kasza. Gotujemy ok. 8 min. Przykrywamy pokrywka i odstawiamy na bok . Naciagną smaku rosołu będą miekkie i nie będą się rozpadać.

Z tymi łyżeczkami to kazdy wie . Przekladac naprzemiennie az uworzy sie podłuzny knedelek. I na rosól ;) Smacznego.

Pieknie dziekuje:)
24 lutego 2016 08:29 / 1 osobie podoba się ten post
Kasza jeczmienna,sosik pieczarkowy,marchewka zasmazana ,jogurt owocowy i herbatka
24 lutego 2016 08:31 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa leciutka i nalesniki ze szpinakiem . Niby piwo dla pdp a ja wodę . Deseru nie ma
24 lutego 2016 09:16 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś będzie Pizza własnoręcznie zrobiona :) dużo sera :) ja popije wodą a Pdp chyba maślanką ale kto ja tam wie :)
24 lutego 2016 09:33 / 1 osobie podoba się ten post
Spaghetti! Nie wiem jeszcze jakie mięsko się w nim znajdzie, ale myślę żeby wrzucić kawałki tuńczyka z puszki.
24 lutego 2016 10:01 / 1 osobie podoba się ten post
Wczorajszy rosołek dla mnie napewno a Pani to nie wiem ale placki ziemniaczane z musem jabłkowym to napewno zje, ja wole posypane odrobiną cukru albo i bez.
24 lutego 2016 10:12 / 2 osobom podoba się ten post
Rolada ze schabu (najbardziej smakuje mi schab w tej postaci) w sosie, a do niej kluski śląskie (robię bez jajka) i buraczki zasmażane. Podam też ogórek kiszony i paprykę konserwową bo mam
24 lutego 2016 10:26 / 3 osobom podoba się ten post
Pierogi z kapustą z grzybkami. Zakupiłem wczoraj od polskiej opiekunki, która lepi!
24 lutego 2016 10:30 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun_Janusz

Pierogi z kapustą z grzybkami. Zakupiłem wczoraj od polskiej opiekunki, która lepi! :skacze:

Jednak Polki zawsze sobie w zyciu poradza.Na taki pomysl nigdy bym nie wpadla.Dziewczyna zabija nude,zarabia grosza i spelnia dobre uczynki.Mozesz podac adres?
24 lutego 2016 11:02 / 3 osobom podoba się ten post
Warzywa w cieście francuskim plus sosik ziołowy na jogurcie naturalnym i majonezie