Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #7

22 lutego 2016 21:14 / 1 osobie podoba się ten post
anerik

Steck cielęcy, kartofelki młode w łupinkach i lekko podsmażone na masełku z koperkiem, marchewka z groszkiem, sałatka ze szpinaku, pomidorki scheri, szczypiorek , seler naciowy w winegre i posypane prażonymi pestkami.

Pyszności
23 lutego 2016 08:30 / 3 osobom podoba się ten post
Reszte wczorajszego za duzo zrobiłam placki ziemniaczane z musem jabłkowym,do tego dogotuje zupe szparagowa ,herbatka i po kłopocie
23 lutego 2016 08:39 / 1 osobie podoba się ten post
Moja Pdp zażyczyła sobie ryz na mleku ale nie mam pojęcia jak to zrobić ratunku ile mleka ile ryżu ? aha mam truskawki wiśnie zamrożone mogą chyba do tego być ?
23 lutego 2016 08:41
takaja

Moja Pdp zażyczyła sobie ryz na mleku ale nie mam pojęcia jak to zrobić ratunku ile mleka ile ryżu ? aha mam truskawki wiśnie zamrożone mogą chyba do tego być ?

Może ugotuj ryżu trochę oddzielnie i zalej mlekiem. Gorącym. Ja bym tak zrobiła. Owoce mrożone ? Pewnie mogą, ale wyjdzie mamałyga, w gorącym mleku Może dżemu lepiej ?
23 lutego 2016 08:44
Z tego co zrozumiałam ma byc na gęsto i polane tymi owocami coś w rodzaju sosu owocowego :)
23 lutego 2016 08:49
takaja

Z tego co zrozumiałam ma byc na gęsto i polane tymi owocami coś w rodzaju sosu owocowego :)

Pewnie ma  "łyżka stawać" Tylko wątpię w te  owoce, nie rozmrożą się jak wrzucisz na ten ryż...
Chyba już truskawki lepiej. Ale muszą się rozmrozić.

23 lutego 2016 08:53 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Pewnie ma  "łyżka stawać" :-)Tylko wątpię w te  owoce, nie rozmrożą się jak wrzucisz na ten ryż...
Chyba już truskawki lepiej. Ale muszą się rozmrozić.

Raczej myslałam w drugim garnku je rozpuścic i z cukrem i polać
23 lutego 2016 08:55
takaja

Raczej myslałam w drugim garnku je rozpuścic i z cukrem i polać

I  będzie OK
23 lutego 2016 08:57 / 5 osobom podoba się ten post
takaja

Nie jest to przepis bo kazdy jada inaczej , ale moja pdp ma taki sposob . Ona sposob ma, a ja wykonujęZamocz ryż w wodzie na pare chwil ( Milch Reis ) w tym czasie zagotuj mleko . Przepłucz ryż na sitku i włóż do gotującego sie mleka. Osol troszke i gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodaj cukier jak już miekki bedzie . Podaję na talerzu posytanym po brzegach cynamonem i polewam ryż musem jabłkowym.Robiłam tez w inny sposób: gotowałam ryż jak wyżej układałam pierwsza warstwę na to jabłka przesmazone z cynamonem i cukrem potem druga warstwę. Zalewałam to ubitą nie na sztywno smietaną i wstawiałam do piekarnika na parę minut.Az sie zapiekł troszke Ja to lubię , smakuje mi nawet . Robie więcej i na kolacje zjadam po uprzednim podgrzaniu.  Zapomniałam ja tak daje na oko 2,5 : 1 ( troche odparuje ) ale jak cos tzn. za gesty będzie dolej mleka i wymiesząj. Pierwszy raz musisz wypraktykować jak to ma być. Powodzenia.

23 lutego 2016 09:53 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Nie jest to przepis bo kazdy jada inaczej , ale moja pdp ma taki sposob . Ona sposob ma, a ja wykonuję:-)Zamocz ryż w wodzie na pare chwil ( Milch Reis ) w tym czasie zagotuj mleko . Przepłucz ryż na sitku i włóż do gotującego sie mleka. Osol troszke i gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodaj cukier jak już miekki bedzie . Podaję na talerzu posytanym po brzegach cynamonem i polewam ryż musem jabłkowym.Robiłam tez w inny sposób: gotowałam ryż jak wyżej układałam pierwsza warstwę na to jabłka przesmazone z cynamonem i cukrem potem druga warstwę. Zalewałam to ubitą nie na sztywno smietaną i wstawiałam do piekarnika na parę minut.Az sie zapiekł troszke :-) Ja to lubię , smakuje mi nawet . Robie więcej i na kolacje zjadam po uprzednim podgrzaniu.  Zapomniałam ja tak daje na oko 2,5 : 1 ( troche odparuje ) ale jak cos tzn. za gesty będzie dolej mleka i wymiesząj. Pierwszy raz musisz wypraktykować jak to ma być. Powodzenia.

Dzięki synowa juz przyniosła świeże mleko i tez tak powiedziała :) bedzie sos truskawkowy myslalam że mam wisnie a to sa maliny a ja malin nie lubię :)
23 lutego 2016 09:55 / 1 osobie podoba się ten post
takaja

Dzięki synowa juz przyniosła świeże mleko i tez tak powiedziała :) bedzie sos truskawkowy myslalam że mam wisnie a to sa maliny a ja malin nie lubię :)

Jesli masz jabłka to zrób szybko mus jabłkowy. Niemcy przecież uwielbiaja go , no nie powiem że ja go nie lubię . Nie wiem jak Ty , czy lubisz?
23 lutego 2016 09:57 / 2 osobom podoba się ten post
Już truskawki odmroziłam i się powolutku duszą będą muffiny z jabłkami do kawy :)pachnie w domku :)
23 lutego 2016 10:27 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj gotuje rosół z kury z makaronem. Kura niemiecka ale rosół po naszemu. Nie wiem czy Jej Wysokości posmakuje bo nie po jej myśli. Ja kupi lam warzywa swierze do rosołku na tacce i nie wzięłam z zamrażarki tych pocietych. No ale rosół z pociętymi na małe kawałeczki warzywami to mi jakoś nie pasuje.
Więc znów żle zrobiłam no i zimą kupować warzywa to jest świętokractwo - są za drogie !:dokucza2:
23 lutego 2016 12:44 / 4 osobom podoba się ten post
Barszcz czerwony ,zabielany smietana z ziemniakami.
23 lutego 2016 13:07 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Barszcz czerwony ,zabielany smietana z ziemniakami.

No to Basiu czas mi do domu sie zbierać jak juz barszczem można mnie skusić