23 listopada 2017 14:40 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63Tu wrzucam bo remontowy temat:)Mianowicie:
Czy ktoś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła.Interesuje mnie wszystko nt,temat z włąsnego doswiadczenia a przede wszystkim koszta takiego ogrzewania,rodzaj zastosowanej pompy,plusy i minusy.W necie jest oczywiście multum info i opinii ,ale chcę je poznać od prawdziwych uzytkowników a nie spreparowanych przez producenta.
Kasia daj sobie spokój z tym systemem ogrzewania, no chyba że jesteś milionerką i żyjesz z procentów kapitału.Jestem w trakcie kończenia mojej inwestycji i też o tym myślałem ale po przeliczeniu kosztów oraz późniejszych rachunków za prąd dałem sobie z tym spokój.Aktualnie instaluję ogrzewanie niskotemperaturowe na bazie wymienników ciepła. 1 piec stałopalny czyli paliwo stałe i również piec gazowy. W związku że nie zawsze bywam na inwestycji to instalacja wypełniona jest płynem wytrzymującym temperaturę -35 stopni, do tego jest również kominek który używa się tylko wtedy kiedy zależy na stworzeniu jakiej atmosfery/ święta lub lampka wina z żonką lub znajomymi.
Pompa ciepła zbyt droga w instalacji i kosztowna w eksploatacji, owszem wygoda tylko cena .