23 października 2013 10:59
anettaDobre postanowienie, szkoda że nie wszystkie potrafią nie dać się wykorzystywać. Jestem w stanie zrozumieć nadgorliwość w przypadku pierwszego czy drugiego wyjazdu po prostu z niewiedzy.
Mam znajomą która już 5rok jeździ i nie potrafię jej wytłumaczyć że źle robi tyle pracując, ogródki, chwasty mdz kostką przed domem, okna i firany w piwnicach. Jak się do niej dzwoni wciąż nerwowa że ma tyle pracy i się wyrobić nie może, ja byłam przed nią na tej stelli, miałam czysto na piętrze gdzie mieszkałam z pdp, pani była czysta, najedzona i zadbana, piwnica i ogród to nie moja praca więc się za to nie brałam i nikt ode mnie tego nie wymagał. Tyle co tam wypoczęłam fizycznie i psychicznie to w żadnym innym miejscu. Sądzę że często robimy sobie same pod górkę, wszystko zależy od naszego podejścia do pracy i naszych obowiązków. Dlaczego na tej samej stelli jedna opiekunka sobie chwali, jest zadowolona i mimo że dobrze opiekuje się pdp nie namęczy się a druga wciąż w biegu i stresie?
Tak, to dokladnie wynikalo z niewiedzy :) Teraz robie tak samo jak Ty, dokladnie to co do mnie nalezy :) I tak sa zadowoleni, prawda? Wazne, zeby PDP mial prawidlowa opieke, a pozostale rzeczy sa ogolne, czyli tyczy sprzatania itp. W zeszlym roku trafilam jako pierwsza opiekunka do babci, ktora miala totalny syf w domu, a w kuchni....dziwie sie, ze karaluchy nie zamieszkaly. Przyjechalam przed swietami, bo potrzebowalam pracy, bo potrzebowalam kase. I mialam dwa wyjscia, albo posprzatac, bo przeciez nie da sie tak zyc i nie ludzic sie, ze rodzina za to zaplaci, albo wracam do domu bez kasy? Wiec zacisnelam zeby i pomalutku sprzatalam, rodzina twierdzila, ze niepotrzebnie, bo oni sprzatali! Cala prawde ich sprzatania odkrylam jak chcac zmienic posciel PDP, podnioslam materac do gory zeby przescieradlo sciagnac i pod materacem naliczylam ok. 30 zasmarkanych chusteczek materialowych. Przedtem PDP byla w szpitalu 2 miesiace i jak przyjechalam, to 1 dzien na nia czekalam, wiec kiedy miala zasmarkac tyle chusteczek i jeszcze je zlezec? Tak, wygladalo ich sprzatanie. Ale okien powiedzialam, nie rusze i PDP czasem wspomniala, ze dywany trzeba wyprac, ha i niby ja to mialam zrobic? Czekalam az bezposrednio ona czy rodzina cos o oknach powie lub dywanach....czekalam, ale wtedy nie ma zmiluj sie! Od znajomej sprzataczki dowiedzialam sie ile biora za umycie jednego normalnych rozmiarow okna i bylam przygotowana :)) Ale, cisza, nikt, nic....moze dobrze wiedzieli, ze to kosztuje i czekali az sama to zrobie, gratis :)) I nie doczekali sie:)