Radź sobie sam

21 lutego 2016 19:32 / 2 osobom podoba się ten post
czytac poczytalam ale chodzilo mi o wasze doswiadczenia ,zwiazane z tymi suplementami
21 lutego 2016 19:38 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka-na tę chwilę kiedy siostra jest w D, to ja na jej miejscu odstawiłabym te tabsy,żeby sobie większego kuku nie narobić i poszła do gina czy jeszcze tu, czy w PL.
Bez soi są preparaty z pluskwicą,która działa podobnie/po łacinie cimicifuga racemosa/Co nie znaczy ,że będzie je tolerować lepiej niż soję.Próby z nowymi preparatami bezpiecznie rozpoczynać w domu,gdzie dr pod ręka i wszystko znajome:).Najrozsądniejszy krok to wizyta u lekarza- z "dowcipnymi "sprawami żartów nie ma.
21 lutego 2016 19:41
Haneczka47

czytac poczytalam ale chodzilo mi o wasze doswiadczenia ,zwiazane z tymi suplementami

W tej sprawie to ja nie mam zadnych doświadczen Haneczko . Nigdy nie wspomagam sie sama i nie leczę sama . Nawet jeżeli cos mnie zainteresuje zwłaszcza z suplementów pytam lekarza. A wogóle suplementy to jakiś szamański sposob na poprawę samopoczucia czy zdrowia. Cześć z nich to takie co to nie pomoga i nie zaszkodzą. Ale musimy zdawac sobie sprawę , że przyjmowanie czegokolwiek czy w postaci tabletek , maści , herbat  nie jest obojetne dla naszego organizmu .

Nasz rodzinny lekarz opowiadał kiedys taką historyjkę ze swojej praktyki. Ma pacjentke w bardzo podeszłym wieku , ktora nachodzi go wręcz i prosi o nowe leki. Argument jaki zawsze używa to taki ,że sąsiadce pomógł . I nie wazne ,że choruje na inne choroby prosie właśnie  o ten .
21 lutego 2016 19:48 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka...najlepsza rzecz ktora mozesz poradzic siostrze jest ...ginekolog. Tym bardziej jezeli plamienie nastapilo rok po menopauzie. Tego nie napisalas.Moze byc jednym z objawow ryzyka rozwoju raka trzonu macicy.
21 lutego 2016 19:50
ona to dostala od swojej ginekolozki .bo normalnych hormonow z powodu obciazen rakowych z rodziny,i dostala ten suplement.wybrala jedno opakowanie po jednej tabletce.a jak wroci do domu za 4 tygodnie to pojdzie do lekarza
21 lutego 2016 19:53
Wierze ze od lekarza.Tym bardziej jak sa obciazenia i taki objaw trzeba to sprawdzic.
21 lutego 2016 19:56
Maura

Wierze ze od lekarza.Tym bardziej jak sa obciazenia i taki objaw trzeba to sprawdzic.

jak wroci do domu to pojdzie do ginekolozki.tylko tu w de stres..i poprostu pytam moze ktos mial z tym doswiadczenie
21 lutego 2016 20:00
jestem pacjentem onkologicznym ...ze szteli wrocilam prosto w objecia onkologa.I dobrze ze nie czekalam miesiaca.Tego z calego serca nie zycze....z calego serca.pozdr
21 lutego 2016 20:24 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

ona to dostala od swojej ginekolozki .bo normalnych hormonow z powodu obciazen rakowych z rodziny,i dostala ten suplement.wybrala jedno opakowanie po jednej tabletce.a jak wroci do domu za 4 tygodnie to pojdzie do lekarza

Ale poziomu hormonów przed rozpoczęciem zażywania nie robiła?Pewno nie:( Prawdopodobnie te plamienia to wynik działania preparatu -na zapas nie ma się co narazie zamartwiać,bo głowa sama różne scenariusze produkuje niepotrzebnie.Może to byc zwykły przerost endometrium np.,częsty podczas menopauzy-fitohormony mogły spowodować ,że się jakby to w organiźmie "obudziło".Jak już mówiłam-odstawiłabym,4 tyg to jednak kawał czasu a najwazniejsze ,nie szkodzić.
Co do terapii HTZ jestem jej zdecydowanie przeciwna. Zarówno tabletkowej jak i plastrom.Poza tym HTZ też nie dla każdej.
21 lutego 2016 21:10
kasia63

Ale poziomu hormonów przed rozpoczęciem zażywania nie robiła?Pewno nie:( Prawdopodobnie te plamienia to wynik działania preparatu -na zapas nie ma się co narazie zamartwiać,bo głowa sama różne scenariusze produkuje niepotrzebnie.Może to byc zwykły przerost endometrium np.,częsty podczas menopauzy-fitohormony mogły spowodować ,że się jakby to w organiźmie "obudziło".Jak już mówiłam-odstawiłabym,4 tyg to jednak kawał czasu a najwazniejsze ,nie szkodzić.
Co do terapii HTZ jestem jej zdecydowanie przeciwna. Zarówno tabletkowej jak i plastrom.Poza tym HTZ też nie dla każdej.

lekarka zapisala to tak  na uderzenia goraca,prawdziwych hormonow nie tylko te roslinne
.a moze w tym szwarzwaldzie przeforsowala sie po jezdzie na rowerze
oby tylko nic
 zlego to nie bylo
miala tez juz kilkanascie lat temu skracanie szyjki
a co tj.endometrium/
21 lutego 2016 21:42 / 4 osobom podoba się ten post
Haneczka47

lekarka zapisala to tak  na uderzenia goraca,prawdziwych hormonow nie tylko te roslinne
.a moze w tym szwarzwaldzie przeforsowala sie po jezdzie na rowerze
oby tylko nic
 zlego to nie bylo
miala tez juz kilkanascie lat temu skracanie szyjki
a co tj.endometrium/

Endometrium to błona śluzowa wyściełająca macicę,podczas okresu częściowo się złuszcza i wydala z krwią.Kiedy nastepuje faza menopauzalna  bywa ,że przyrasta i prowadzi do tzw.endometriozy.Na pewno słyszałaś ,że któraś ze znajomych była w szpitalu na tzw.czyszczeniu-to właśnie zabieg podczas którego czyści sie macice z tego przyrastajacego endometrium.Nie zawsze jednak podczas menopauzy przyrasta.Trzeba to kontrolować przez USG przezpochwowe-lekarz widzi jaką ma grubośc i czy nic sie nie dzieje.Grubośc w milimetrach powinna być w granicach 5-8,powyzej 10 sugeruje zmiany wymagajace zabiegu ,ewentualnie uwaznej obserwacji.Ale to nie jest tak,że przytrafia sie kazdej kobiecie.Endometrium jest wrażliwe na hormony-estrogeny i gestageny,czyli te hormony ,których poziom ,podobnie jak progesteronu zmienia sie podczas menopauzy.Dlatego kontrola poziomu hormonów,zwłaszcza kiedy są jakies plamienia czy bóle w podbrzuszu,bóle kregosłupa nie związane z nim bezposrednio,kiedy zażywa sie jakies środki na objawy menopauzy,jest wskazana przynajmniej 1 w roku ,o ile lekarz nie zaleci inaczej.Generalnie,moim zdaniem każdy dobór srodków niwelujacych przykre objawy menopauzy dobry ginekolog powinien zacząc od tego własnie oraz, poza zwykłym badaniem, od porządnego USG przezpochwowego i wywiadu.Inaczej przepisywanie kobiecie jakiejkolwiek terapii czy to fitohormonalnej czy farmakologicznej mija sie z celem.
21 lutego 2016 21:50 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Endometrium to błona śluzowa wyściełająca macicę,podczas okresu częściowo się złuszcza i wydala z krwią.Kiedy nastepuje faza menopauzalna  bywa ,że przyrasta i prowadzi do tzw.endometriozy.Na pewno słyszałaś ,że któraś ze znajomych była w szpitalu na tzw.czyszczeniu-to właśnie zabieg podczas którego czyści sie macice z tego przyrastajacego endometrium.Nie zawsze jednak podczas menopauzy przyrasta.Trzeba to kontrolować przez USG przezpochwowe-lekarz widzi jaką ma grubośc i czy nic sie nie dzieje.Grubośc w milimetrach powinna być w granicach 5-8,powyzej 10 sugeruje zmiany wymagajace zabiegu ,ewentualnie uwaznej obserwacji.Ale to nie jest tak,że przytrafia sie kazdej kobiecie.Endometrium jest wrażliwe na hormony-estrogeny i gestageny,czyli te hormony ,których poziom ,podobnie jak progesteronu zmienia sie podczas menopauzy.Dlatego kontrola poziomu hormonów,zwłaszcza kiedy są jakies plamienia czy bóle w podbrzuszu,bóle kregosłupa nie związane z nim bezposrednio,kiedy zażywa sie jakies środki na objawy menopauzy,jest wskazana przynajmniej 1 w roku ,o ile lekarz nie zaleci inaczej.Generalnie,moim zdaniem każdy dobór srodków niwelujacych przykre objawy menopauzy dobry ginekolog powinien zacząc od tego własnie oraz, poza zwykłym badaniem, od porządnego USG przezpochwowego i wywiadu.Inaczej przepisywanie kobiecie jakiejkolwiek terapii czy to fitohormonalnej czy farmakologicznej mija sie z celem.

dzieki Kasiu.za wyczerpujace wiadomosci,po powrocie do domu musi to zrobico czym wyzej mowisz
jeszcze razdzieki
21 lutego 2016 22:02 / 5 osobom podoba się ten post
Haneczka47

dzieki Kasiu.za wyczerpujace wiadomosci,po powrocie do domu musi to zrobico czym wyzej mowisz
jeszcze razdzieki

Dodam jeszcze,że tego wszystkiego to się trzeba w gabinecie zwyczajnie domagać, jak lekarz sam nie proponuje:)Czasem jedno proste badanie ma decydujący wpływ na cała resztę a pacjent świadomy/nie mylić z przemądrzałym:)/  to pacjent zdrowy.Ja sama ,choć nasiedziałam się z doktorami w gabinetach, idąc na wizytę mam spisane na kartce wsio co chcę wiedzieć ,żeby mi nie umknęło i każdemu to polecam:)Badanie hormonów zrobi w prawie kazdym laboratorium prywatnym w swoim miescie-zanim pójdzie na wizytę już moze je w ręku mieć,zawsze to przyspiesza dalsze postępowanie:)Te 3 ,które wymieniłam są naistotniejsze przy doborze leków na objawy menopauzy.
21 lutego 2016 22:32 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Dodam jeszcze,że tego wszystkiego to się trzeba w gabinecie zwyczajnie domagać, jak lekarz sam nie proponuje:)Czasem jedno proste badanie ma decydujący wpływ na cała resztę a pacjent świadomy/nie mylić z przemądrzałym:)/  to pacjent zdrowy.Ja sama ,choć nasiedziałam się z doktorami w gabinetach, idąc na wizytę mam spisane na kartce wsio co chcę wiedzieć ,żeby mi nie umknęło i każdemu to polecam:)Badanie hormonów zrobi w prawie kazdym laboratorium prywatnym w swoim miescie-zanim pójdzie na wizytę już moze je w ręku mieć,zawsze to przyspiesza dalsze postępowanie:)Te 3 ,które wymieniłam są naistotniejsze przy doborze leków na objawy menopauzy.

dzia
22 lutego 2016 09:43 / 4 osobom podoba się ten post
kasia63

Kasia - lekarz działa zawsze na zasadzie statystyki - jak boli, to najpierw lek przeciwbólowy, a jak nie pomaga i pacjent jest namolny (nadal przychodzi i się skarży na ból), to wtedy wysłanie do specjalisty, którego chory pacjent może nie doczekać (terminy w NFZ). I koło się zamyka. W dzisiejszych czasach - tak jak piszesz - pacjent musi być świadomy, albo nawet przemądrzały dla własnego dobra.