czytac poczytalam ale chodzilo mi o wasze doswiadczenia ,zwiazane z tymi suplementami
czytac poczytalam ale chodzilo mi o wasze doswiadczenia ,zwiazane z tymi suplementami
Wierze ze od lekarza.Tym bardziej jak sa obciazenia i taki objaw trzeba to sprawdzic.
ona to dostala od swojej ginekolozki .bo normalnych hormonow z powodu obciazen rakowych z rodziny,i dostala ten suplement.wybrala jedno opakowanie po jednej tabletce.a jak wroci do domu za 4 tygodnie to pojdzie do lekarza
Ale poziomu hormonów przed rozpoczęciem zażywania nie robiła?Pewno nie:( Prawdopodobnie te plamienia to wynik działania preparatu -na zapas nie ma się co narazie zamartwiać,bo głowa sama różne scenariusze produkuje niepotrzebnie.Może to byc zwykły przerost endometrium np.,częsty podczas menopauzy-fitohormony mogły spowodować ,że się jakby to w organiźmie "obudziło".Jak już mówiłam-odstawiłabym,4 tyg to jednak kawał czasu a najwazniejsze ,nie szkodzić.
Co do terapii HTZ jestem jej zdecydowanie przeciwna. Zarówno tabletkowej jak i plastrom.Poza tym HTZ też nie dla każdej.
lekarka zapisala to tak na uderzenia goraca,prawdziwych hormonow nie tylko te roslinne
.a moze w tym szwarzwaldzie przeforsowala sie po jezdzie na rowerze
oby tylko nic
zlego to nie bylo
miala tez juz kilkanascie lat temu skracanie szyjki
a co tj.endometrium/
Endometrium to błona śluzowa wyściełająca macicę,podczas okresu częściowo się złuszcza i wydala z krwią.Kiedy nastepuje faza menopauzalna bywa ,że przyrasta i prowadzi do tzw.endometriozy.Na pewno słyszałaś ,że któraś ze znajomych była w szpitalu na tzw.czyszczeniu-to właśnie zabieg podczas którego czyści sie macice z tego przyrastajacego endometrium.Nie zawsze jednak podczas menopauzy przyrasta.Trzeba to kontrolować przez USG przezpochwowe-lekarz widzi jaką ma grubośc i czy nic sie nie dzieje.Grubośc w milimetrach powinna być w granicach 5-8,powyzej 10 sugeruje zmiany wymagajace zabiegu ,ewentualnie uwaznej obserwacji.Ale to nie jest tak,że przytrafia sie kazdej kobiecie.Endometrium jest wrażliwe na hormony-estrogeny i gestageny,czyli te hormony ,których poziom ,podobnie jak progesteronu zmienia sie podczas menopauzy.Dlatego kontrola poziomu hormonów,zwłaszcza kiedy są jakies plamienia czy bóle w podbrzuszu,bóle kregosłupa nie związane z nim bezposrednio,kiedy zażywa sie jakies środki na objawy menopauzy,jest wskazana przynajmniej 1 w roku ,o ile lekarz nie zaleci inaczej.Generalnie,moim zdaniem każdy dobór srodków niwelujacych przykre objawy menopauzy dobry ginekolog powinien zacząc od tego własnie oraz, poza zwykłym badaniem, od porządnego USG przezpochwowego i wywiadu.Inaczej przepisywanie kobiecie jakiejkolwiek terapii czy to fitohormonalnej czy farmakologicznej mija sie z celem.
dzieki Kasiu.za wyczerpujace wiadomosci,po powrocie do domu musi to zrobico czym wyzej mowisz
jeszcze razdzieki
Dodam jeszcze,że tego wszystkiego to się trzeba w gabinecie zwyczajnie domagać, jak lekarz sam nie proponuje:)Czasem jedno proste badanie ma decydujący wpływ na cała resztę a pacjent świadomy/nie mylić z przemądrzałym:)/ to pacjent zdrowy.Ja sama ,choć nasiedziałam się z doktorami w gabinetach, idąc na wizytę mam spisane na kartce wsio co chcę wiedzieć ,żeby mi nie umknęło i każdemu to polecam:)Badanie hormonów zrobi w prawie kazdym laboratorium prywatnym w swoim miescie-zanim pójdzie na wizytę już moze je w ręku mieć,zawsze to przyspiesza dalsze postępowanie:)Te 3 ,które wymieniłam są naistotniejsze przy doborze leków na objawy menopauzy.
Dodam jeszcze,że tego wszystkiego to się trzeba w gabinecie zwyczajnie domagać, jak lekarz sam nie proponuje:)Czasem jedno proste badanie ma decydujący wpływ na cała resztę a pacjent świadomy/nie mylić z przemądrzałym:)/ to pacjent zdrowy.Ja sama ,choć nasiedziałam się z doktorami w gabinetach, idąc na wizytę mam spisane na kartce wsio co chcę wiedzieć ,żeby mi nie umknęło i każdemu to polecam:)Badanie hormonów zrobi w prawie kazdym laboratorium prywatnym w swoim miescie-zanim pójdzie na wizytę już moze je w ręku mieć,zawsze to przyspiesza dalsze postępowanie:)Te 3 ,które wymieniłam są naistotniejsze przy doborze leków na objawy menopauzy.