Radź sobie sam

18 lipca 2015 22:46 / 2 osobom podoba się ten post
amelka

Och, jak ja bym chciala, zeby moj Pdp sie we mnie zakochal.......
Ale niestety, nie zwraca na mnie uwagi.
Wniosek? Nie mam juz zadnych szans. Nawet u 80 latka.

Próbuj z młodszymi
18 lipca 2015 22:49 / 2 osobom podoba się ten post
MeryKy

Masz racje. W normalnych warunkach i normalnych zakładach pracy nikt nie zażąda dźwigania ponad siły. Jeżeli już to z pomocą innych osón.Tak tylko teoretycznie napisałam o umowie o prace. A takowe opiekunki w domach opieki mają i nikt od nich takich rzeczy nie żąda. Są od tego przepisy BHPTaką ciekawostkę znalażłam:  
http://www.bhp.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/kobiety-nie-moga-podnosic-ciezarow-o-masie-przekraczajacej-20-kg

To prawda i mają przeszkolenie, że nie mogą dźwigać powyżej pewnej wagi, czasem nawet 4 przychodzą do 1 a  dodatkowo są urządzenia, którymi przenosi się pacjenta, o pasach i innych ''pierdołach nie wspomnę. Dlatego zawsze pytam o urządzenia w domu pdp.
18 lipca 2015 22:55 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Próbuj z młodszymi :-)

Pewnie i tak, ale kiedy i mnie sie nie chce innego szukac.
Po co mam szukac gdzies, wiadomo to gdzie, jak tu mam tego pod reka.
18 lipca 2015 22:56 / 4 osobom podoba się ten post
amelka

Pewnie i tak, ale kiedy i mnie sie nie chce innego szukac.
Po co mam szukac gdzies, wiadomo to gdzie, jak tu mam tego pod reka.:-)

No takzapomniałam,że praktyczna jesteś 
19 lipca 2015 12:15
Powiem wam ciezko z tym transferem, nie moge go zrobic tak jak sie uczylam, babcia ma lewa strone sparalizowana, najgorzej mi idzie jej zalozyc majtki i spodnie jak ona stoi, bede cos kombinowac, zeby mi wygodnie bylo, musze dac rade to troche ponad miesiac, mam pryiorytety i nie moge wczesniej wrocic.
19 lipca 2015 12:18 / 3 osobom podoba się ten post
Jolek

Powiem wam ciezko z tym transferem, nie moge go zrobic tak jak sie uczylam, babcia ma lewa strone sparalizowana, najgorzej mi idzie jej zalozyc majtki i spodnie jak ona stoi, bede cos kombinowac, zeby mi wygodnie bylo, musze dac rade to troche ponad miesiac, mam pryiorytety i nie moge wczesniej wrocic.

Muszisz na stojąco ją ubierac,nie mogłabyś podciągnac np.do kolan jej te rzeczyjak siedzi,a potem pomóc jej wstac? Przecież musi stanąc raz na jednej,a raz na drugiej nodze,to fizycznie niemozliwe.
19 lipca 2015 12:19
Jolek

Sadzaj babcie w takim razie do ubierania .
Dasz rade na 100 %, po tygodniu będziesz sie smiała ze swoich obaw
19 lipca 2015 12:31 / 1 osobie podoba się ten post
Jolek

Jolek, zakładam, że jeżeli pdp może stać, to przy sparaliżowanej lewej stronie, może przytrzymać się np umywalki prawą ręką .Żeby lewa ręka się nie majtała gdzieś pod umywalką, bo można niechcący ją przycisnąć, to chwyć pdp za rękę i oprzyj ją o umywalkę. Jeśli się boisz , żeby się nie gibnęła, stań za nią, zasekuruj ją kolanem i normalnie podciągnij ubranie.

Jeżeli pdp nie chce współpracować, ubieraj ją w łóżku. Na leżąco naciągnij majty, czy pieluchę, czy co tam nosi, skarpety, potem spodnie, podciągnij jak wysoko się da i poproś pdp, żeby, jeśli może uniosła pupę do góry. Jeśli nie może tego zrobić, obróć ją na np . prawą stronę, podciągnij ubranie, potem na lewą i zrób to samo. Jak już będzie miała ubrane portki, to dopiero wtedy przesadż z łózka na wózek. Acha, nie forsuj kręgoslupa, podnieś pilotem Krankenbett do odpowiedniej wysokości, łatwiej się przesadza. Jeżeli pdp lezy, to Krankenbett możesz tez wykorzystać do posadzenia pdp- po prostu pilotem unieś część łóżka, na której spoczywa górna połowa ciała pdp.
19 lipca 2015 12:49 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Muszisz na stojąco ją ubierac,nie mogłabyś podciągnac np.do kolan jej te rzeczyjak siedzi,a potem pomóc jej wstac? Przecież musi stanąc raz na jednej,a raz na drugiej nodze,to fizycznie niemozliwe.

Jest tak , jak napisalaś, inaczej nie da rady

Na siedząco naciagamy pdp ubranie, zakladamy butki, czy kapcie, żeby stabilnie stała i dopiero potem pdp powinna wstać, przytrzymac się czegoś, no i wtedy mozna kontynuowac ubieranie.
19 lipca 2015 12:53 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Jest tak , jak napisalaś, inaczej nie da rady:-)

Na siedząco naciagamy pdp ubranie, zakladamy butki, czy kapcie, żeby stabilnie stała i dopiero potem pdp powinna wstać, przytrzymac się czegoś, no i wtedy mozna kontynuowac ubieranie.

No patrz Tinka,a mówią żem blondi 
19 lipca 2015 12:59
Spodnie na gumie i bluzki rozpinane z przodu ułatwiają zadanie.
Niestety pdp często miewają ubrania "z dawnych lat" ,z czasów gdy jeszcze byli sprawni i młodsi.
A suwaki,bluzki naciągane przez głowę,haftki,maleńkie guziczki to koszmar opiekunek;)
19 lipca 2015 13:01
ivanilia40

No patrz Tinka,a mówią żem blondi :lol3:

Ty to chyba taka blondi jak ja, z ciemnymi odrostami .

Ale musisz przyznać, ze ten element zaskoczenia jest przyjemny- dla nas 
19 lipca 2015 13:04 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ty to chyba taka blondi jak ja, z ciemnymi odrostami :-).

Ale musisz przyznać, ze ten element zaskoczenia jest przyjemny- dla nas :-)

No taaaak,jako pesymistka zawsze zakładam najgorsze,a tu taaakie zaskoczenieeee fiu,fiu 
19 lipca 2015 13:11 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

No taaaak,jako pesymistka zawsze zakładam najgorsze,a tu taaakie zaskoczenieeee fiu,fiu 

Zauważyłam, że jak mam blond na głowie, to panowie stosują dość często niezbyt wyrafinowane metody zainteresowania mnie swoją osobą- no to ja wtedy z grubej rury. Jest zaskoczenie?- jest 
19 lipca 2015 13:16
Moja pdp wlasnie nie ma sie czego przytrzymac w lazience jak jej zakldam majtki. Wymyslilam sposob, ze bede ja sadzac na wozku bez majtek, potem pod umywalke, podnosic, ona sie wtedy reka przytrzyma zaloze na tylek majciochy i posadze. 2 razy wiecej roboty, ale bede czula sie bezpiecznie. No nie wiem. Buty sie ubiera w lozku a reszta toalety w lazience.