Radź sobie sam

19 lipca 2015 13:19
Jolek Tina dobrze pisze ja właśnie na początku tak stosowałam ubierałam rozbierałam w łóżku zabierało mi trochę czasu ale już dziś mam wprawę i wieczorna toaleta trwa 15min:)
19 lipca 2015 13:22 / 1 osobie podoba się ten post
W  łóżku o wiele wygodniej i szybciej, i bez siły. Taki śmieszny filmik wrzucam no a jak tyłeczka sama nie może podnieść to zastosuj metodę jak przy zmianie pieluch w łózku.
19 lipca 2015 13:25 / 2 osobom podoba się ten post
Jolek

Moja pdp wlasnie nie ma sie czego przytrzymac w lazience jak jej zakldam majtki. Wymyslilam sposob, ze bede ja sadzac na wozku bez majtek, potem pod umywalke, podnosic, ona sie wtedy reka przytrzyma zaloze na tylek majciochy i posadze. 2 razy wiecej roboty, ale bede czula sie bezpiecznie. No nie wiem. Buty sie ubiera w lozku a reszta toalety w lazience.

Jeżeli ubierasz jej majtki, spodnie i buty w łóżku, a potem przesadzasz na wózek, a w łazience wstaje i podciągasz górę, to jest ok.
Noo, jak się nie ma czego trzymać, to musi umywalki.
Jeżeli tego nie robisz, to podeprzyj ją kolanem z tyłu, jest trochę lżej.
No niestety, przy umiejętnym ubieraniu i transferowaniu też trzeba włożyć jakiś wysiłek- pdp swoje waży. O to chodzi, żeby ten wysiłek zminimalizować.
19 lipca 2015 13:28 / 2 osobom podoba się ten post
A wrzucę se jeszcze
19 lipca 2015 15:56
tina 100%

Jest tak , jak napisalaś, inaczej nie da rady:-)

Na siedząco naciagamy pdp ubranie, zakladamy butki, czy kapcie, żeby stabilnie stała i dopiero potem pdp powinna wstać, przytrzymac się czegoś, no i wtedy mozna kontynuowac ubieranie.

Masz rację ,jestem właśnie u Pdp przy jednostronnym paralizu po wylewie ,ubieram, rozbieram w toalecie na siedząco na kibelku ,potem pomagam wstać przy czym Pdp trzyma się kaloryfera -tego drabinkowego i nie ma żadnego problemu z ubraniem .
19 lipca 2015 16:04 / 1 osobie podoba się ten post
didusia

Masz rację ,jestem właśnie u Pdp przy jednostronnym paralizu po wylewie ,ubieram, rozbieram w toalecie na siedząco na kibelku ,potem pomagam wstać przy czym Pdp trzyma się kaloryfera -tego drabinkowego i nie ma żadnego problemu z ubraniem .

No wlasnie, a moja nie ma sie czego tutaj zalapc. Poprzedniczka robila wszystko za nia, szkoda ze na barana jej nie nosila, a moja pdp tez sparalizowana jednostronnie. Ehhh musze inaczej pokombinowac, w lozku myc sie nie chce.
19 lipca 2015 16:25
Jolek

No wlasnie, a moja nie ma sie czego tutaj zalapc. Poprzedniczka robila wszystko za nia, szkoda ze na barana jej nie nosila, a moja pdp tez sparalizowana jednostronnie. Ehhh musze inaczej pokombinowac, w lozku myc sie nie chce.

Jolek -jak jest miejsce w toalecie to niech się umywalki trzyma- powodzenia.
20 lipca 2015 13:03
A co to.........wszyscy sobie tak świetnie radzą sami, że wątek do lamusa odstawiony??????
Wyciągam go więc........bo z czym jak z czym, ale z upałami sobie zupełnie nie radzę.
20 lipca 2015 13:16 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

A co to.........wszyscy sobie tak świetnie radzą sami, że wątek do lamusa odstawiony??????
Wyciągam go więc........bo z czym jak z czym, ale z upałami sobie zupełnie nie radzę.

Jaki upał? U mnie było i sie skończyło, popadało i się ochłodziło
20 lipca 2015 14:52
MeryKy

Jaki upał? :-) U mnie było i sie skończyło, popadało i się ochłodziło :brawo1:

No to Mery zazdrodzczę ci jak cholera u mnie na termometrze od jakiegoś czasy wciąz +38 i za nic nie chce być mniej. Więcej owszem bywa, ale mniej........mowy nie ma.
20 lipca 2015 21:03
I u mnie fajnie chłodno do południa jeszcze jako ciepło ale bez upałów a potem mżawka i tak do teraz :) ale wolę tak niz te gorąca :)
21 lutego 2016 19:07
kochani pomocy
moja siostra blizniaczka lat 50od 3 lat,, brak okresu,,uderzenia goraca zaczela brac tabletki soja fitoestrogeny i mam pytanie czy ktoras z pan moze to stosowala i czy moze to jest przyczyna powrotu okresu[zaczela plamic]jest w de do swiat i martwi sie
prosze o pomoc
martwie sie
21 lutego 2016 19:18 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

kochani pomocy
moja siostra blizniaczka lat 50od 3 lat,, brak okresu,,uderzenia goraca zaczela brac tabletki soja fitoestrogeny i mam pytanie czy ktoras z pan moze to stosowala i czy moze to jest przyczyna powrotu okresu[zaczela plamic]jest w de do swiat i martwi sie
prosze o pomoc
martwie sie

Brałam kiedyś ,zrobiłam przerwę i znów biorę ,ale takich sensacji nie miałam, ani wtedy ani teraz.Jednak nie każda kobieta toleruje fitoestrogeny sojowe dobrze to raz ,dwa nie napisałas jak długo bierze tabsy ,ile na dobę-może za dużo?Trzy -można by zrobić badanie na poziom hormonów/badanie jest platne ok 20-30zł/-to by najlepsze było i na tej podstawie dobrać fitohormony inne niże sojowe lub o mniejszym stężeniu soi w dawce, z pomocą ginekologa oczywiście nie na własna rękę.Należałoby też zbadać się na bieżąco ,żeby wykluczyc inne przyczyny tego plamienia.Nic o HTZ nie napisałaś.Lekarz siostrze nie proponował?
21 lutego 2016 19:20 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

kochani pomocy
prosze o pomoc
martwie sie