Super Andrejko! Oby jak największa ilość z nas mogła pójść w Twoje ślady. Przynajmniej nie musiałybyśmy się martwić co zrobimy ze sobą na stare lata jeśli nasze dzieci nie będą mogły nas wspomóc.
Super Andrejko! Oby jak największa ilość z nas mogła pójść w Twoje ślady. Przynajmniej nie musiałybyśmy się martwić co zrobimy ze sobą na stare lata jeśli nasze dzieci nie będą mogły nas wspomóc.
Andrea - piszesz , że na własny rachunek - nie wiem czy to Gewerbe czy zatrudnienie u rodziny - ale pilnuj jednej rzeczy : ubezpieczenia zdrowotnego w DE . Jeżeli bedziesz miała płacone składki jak piszesz w DE to musi być ciągłość ich płacenia tz . 12 miesięczy w roku . Nie ma czegoś takiego tutaj jak zawieszenie płacenia składek . Pilnuj tego bo wystarczy , że jakiś miesiąc nie będzie opłacone to najczęsciej po 3 latach przychodzi z AOK lub innej kasy chorych prośba :(o wpłacenie zaległości + kara + odsetki . Po drugie jak Twoja praca to Gewerbe - pilnuj abyś miała rachunki od kilku podopiecznych np raz od jedej siostry , raz od drugiej a raz np od siostreznicy . Niemiecka machina ubezpieczeniowo- podatkowa jest wolna ale dokładna jak chyba żadna inna na świecie i sciąga z ogromna przyjemnościa wszelkie zaległości .
Aniu a co jak zakończyłaś pracę tzn. rozwiązałaś umowę z pracodawcą? Musisz jeszcze w takiej sytuacji sama rozwiązać umowę ubezpieczenia z AOK?
nie miałam takiej sytuacji - bo moja PDP zmarła 2 miesiace temu i praktycznie zaraz miałam ofertę od innych rodzin . Ale jak już było źle z moja PDP i wiadomo było , ze to juz końcówka to byłam w AOK i pytałam , co mam zrobić jezeli bede musiała wrócić do Polski i np za kilka miesięcy znów pracować w Niemczech na niemieckich warunkach . Pani udzieliła mi takiej informacji : musze zgłosić do AOK czy innej kasy chorych w której byłam ubezpieczona , że z dniem takim a takim zjeżdżam do Polski i oczywiście musze w Meldungsamt wymeldować się . Po przyjeżdzie do Polslki zarejestrować się w UP . Jak za jakiś czas wrócę do Niemiec to musze znów zawiadomić moja kaśe chorych , że "wróciłam i na specjalnym formularzu podać od kiedy do kiedy byłam w Polsce ubezpieczona zdrowotnie . Gdybym była np po przyjeżdzie dopisana do czyjegoś ubezpieczenia : mąż lub ubezpieczone dorosłe dziecko , tez musze to niemieckiej kasie chorych wykażać . Oni sami kontaktuja się z ZUS i uzgadniają czy jest ciagłość ubezppieczenia . Dlaczego tak - bo jak nie masz poświadczonego ubezpieczenia zdrowotnego w Polsce w okresie przerwy w pracy w DE - Niemcy traktuja to jako okreś przebywania w Niemczech i żadają uzupełnienia składek .