Uważaj na nieuczciwych pośredników!

06 lutego 2013 17:55

Margolcia, ja bym nie mogla na czarno , bez ubezpieczenia!! Tak to mam AOK wszystko pieknie latwo . A najgorszy chyba jest DYSKOMFRORT psychiczny .... . Ale moze i tak jest w DE ze "przymykaja oczy " na opiekunki pracujace na czarno bo jest za malo opiekunek dla seniorow ... . No nie wiem.

Zeby bylo na temat : Pozdrawiam wszystkie oszukane Opiekunki :*

Hey Leute !!! Opowiem Wam co sie dzis dowiedzialam :

Jedna znajoma znalazla stelle u jakies Hrabiny ! Hehe , baba szurnieta. Znajoma umyla czajnik ktory po prostu byl osadzony kalkiem , wapniem , wielmozna Hrabina na nia sie taaak wydarla, "czemu umyla tej czajnik?? Skoro nikt jej nie kazal umyc tego czajnika ???" co to za samowolka ??? O__o Znajoma gotuje obiady, ale nie moze sama ich doprawiac, dopiero jak przychodzi na obiadek corka Hrabiny to ta doprawia O___o Codziennie sie jada inne pieczywo.Jest rozpiska na kazdy dzien : Jakie pieczywo w Poniedzialek, jakie we wtorek sie je itd. Znajoma kupila raz przez pomylke chlebek nie zgodnie z rozpiska i byla o to taka awatura ze znajoma zadzwonila juz do Agentury i ze odchodzi. Juz spakowana , za tydzien zjezdza.

06 lutego 2013 19:43
ja tez bylam jako 6 osoba u pewnej pani i nie uwierzycie ale po miesiacu juz chciala mnie adoptowac po smierci tej pani mam do dzisiaj dobre relacje z jej sasiadami wiec nie wszyscy sa zli
07 lutego 2013 12:37
Witam ! Powiem Wam ,ze wszystko jest pieknie kiedy pracujesz ale przychodzi moment ze nie mozesz pacowac legalnie bo takie sa przepisy i co wtedy ? nie ma wyjscia i musisz podjac prace na czarno, a przepisy jednozancznie mowia ze pracownik delegowany z Polski do Niemiec moze lacznie pracowac 24 miesiace po tym okresie nie dostanie poswiadczenia oplaty skladek spolecznych z ZUSU druk A1, bo musi placic niemieckie ubezpieczenie i wszystko wiec ktora bedzie tak pracowac mysle ze zadna a ze pracowac musi wiec idzie na czarno mija ponad dwa miesiace przerwy i znowu moze 24 miesiace pracowac legalnie, poczytajcie sobie na ten temat bo nie wiem czy ktoras wie o tym ,oczywiscie nie ma problemu jezeli masz przerwe ponad dwa miesiace .Pozdrawiam
07 lutego 2013 12:42
..to ja tez wam cos opowiem-tak wlasnie o chlebku-slyszalam,ze tez byla rozpiska,ale co do ilosci chleba na kolacje,dziewczyna ukroila kromke wiecej i còrka nie pozwolila zjesc tej dodatkowej kromki,wziela i posmarowala dla psa !!!
07 lutego 2013 14:15
Hej,ja uważam że powinniśmy pisać jawnie operować nazwiskami i miejscem zdarzenia,po co ma któraś z nas wpakować się na minę.
07 lutego 2013 14:37
Malina: Ochrona danych osobowych ... I masz pewnosc, ze tak faktycznie bylo ? Ja nie neguje, ale druga strona ma prawo zadac takie pytanie.
11 lutego 2013 19:33
Dużo piszecie o pracy na czarno. Ja niestety trafiłam na nieuczciwą agencję, która wysłała mnie do pracy do Niemiec oczywiście na czarno. Nie dostałam druku A1 , a kartę EKUZ tylko na jeden miesiąc. Firma zawarła ze mną umowę zlecenia, której nie chce ze mną rozwiązać. Dopóki ta umowa jest nie rozwiązana jestem pracownikiem firmy a ja z nimi nie chcę mieć nic wspólnego. Wynagrodzenie za sierpień 2012 dostałam w pażdzierniku , za wrzesień w listopadzie a za pażdziernik w lutym 2013 r. po wielokrotnych telefonach i wysłanym do agencji przeze mnie wezwaniem do ostatecznej zaplaty z klauzulą wniesienia sprawy do sądu.

Takie są polskie agencje pośrednictwa pracy.

Jeżeli chcecie wyjechać z agencji to poczytajcie dokładnie jaka jest różnica między umową o pracę a umową zlecenia i oczywiście nigdy nie gódżcie się na umowę zlecenia.

Chciałam wyjechać do pracy legalnie a okazało się że byłam na czarno.

Rzeczywiście w Polsce jest ogrom agencji wysyłających opiekunki do Niemiec, ale większość z nich jest nie uczciwa. Mam dokładne nazwy firm, które wysyłają opiekunki na czarno.
11 lutego 2013 19:48 / 1 osobie podoba się ten post
kochanie, co ty mówisz, większość z nas tu na forum jeździ na umowę zlecenie, nie na czarno i rzadko mają taką sytuację jak Ty. Jeśli rzeczywiście miałaś umowę zlecenie, to mogłaś ją wypowiedzieć w ciągu 2 tygodni. Ty wypowiadasz, a firma musi to uznać, takie jest prawo. To są podstawowe przepisy dostępne w internecie, aż dziw, że tego nie wiesz.

I nie generalizuj, że "takie są agencje pośrednictwa pracy". Niektóre na pewno, lecz po to ma się oczy, i rozum aby przeczytać dokładnie umowę, popytać bardziej doświadczonych osób czy poszukać więcej informacji o danej firmie i nie dać się oszukać.
11 lutego 2013 19:53
Gabi -a czy umowa -zlecenie nie jest zawarta na określony czas ? Pytam bo moja firma podpisuje ze mną umowę na 2 -3 miesiące .Następny wyjazd to następna umowa .Może powinnaś pójść do prawnika i z jego pomocą to wyjaśnić .

Co się tyczy firm które wysyłają na czarno- jest na forum temat Opinie o firmach .Tam można wpisywać wszelkie krytyczne uwagi .Wtedy inne dziewczyny będą unikać takich instytucji jak ognia .Gdybyś zechciała tak zrobić , pomogłabyś niejednej .
11 lutego 2013 19:55
Wypowiedzenie umowy zlecenia

"Wypowiedzenia umowy może dokonać każda ze stron umowy. Wypowiedzenie jest czynnością jednostronną oznacza to, że nie jest potrzebna zgoda drugiej strony do jego dokonania".
11 lutego 2013 20:00
I jeszcze dopisze do Romany, ktora wie, co mowi:

Umowa - zlecenie jest zawierana na scisle okreslony czas. Po zakonczeniu zlecenia NIC nie trzeba wypowiadac, umowa jest wykonana i zakonczona, nie ma zadnych przepisow, ze musi byc wypowiedziana. Okreslenie "wypowiedzenie" dotyczy okresu kontraktu. Jesli pracownik zle pracuje w czasie obowiazywania umowy - zleceniodawca ma prawo wymowic umowe i na odwrot, jesli pracownik/zleceniobiorca chce wczesniej zakoczyc orace, niz jest to zawarte w umowie - ma tez takie prawo. Ale musi to byc zawarte w umowie. Zadna osoba jezdzaca na umowe - zlecenie NIE jest pracownikiem firmy/agencji, jest tylko zleceniobiorca, za ktora to osobe firma/agencja odprowadza wszelkie nalezne platnosci. Inna sprawa, czy Twoja agencja - gabi2 - wywiazywala sie z tego obowiazku. Inna sprawa - nieterminowe platnosci. Wybacz, gdybym nie otrzymywala kasy na czas - juz bym dawno dla nich nie pracowala. To samo dotyczy karty A1 i EKUZ, mialas sygnaly, ze firma jest byle jaka - po kiego grzyba z nimi tak dlugo pracujesz/pracowalas?

I tez uwazam, ze nie jest prawda, ze wiekszosc agencji to firmy krzak - trzeba zwyczajnie szukac informacji w necie, sluchac uwaznie, co mowia w trakcie kontaktow telefonicznych i czytac najpierw umowy, zanim sie podpisze i pojedzie.
11 lutego 2013 23:27
Niestety agencja zawarla ze mna umowe zlecenia na czas nieokreslony z mozliwoscia 2-tygodniowego wypowiedzenia. Taka umowe zleceniobiorca/opiekunka moze wypowiedziec tylko z waznych powodow. Nie moglam wrocic z Niemiec poniewaz agencja mowila, ze nie ma dla mnie zmienniczki i w tej sytuacji musialam czekac az agencja przysle kogos na moje miejsce. Karte Ekuz dostalam na jeden miesiac a potem musialam wykupic ubezpieczenie prywatne.

Narazie bylam zajeta wyegzekwowaniem od agencji zaleglych pieniedzy. Teraz zajme sie rozwiazaniem tej beznadziejnej umowy.
11 lutego 2013 23:43
Musialam wrocic do kraju abym mogla przy pomocy prawnikow zajac sie dochodzeniem moich praw od nieuczciwej agencji.
11 lutego 2013 23:44 / 1 osobie podoba się ten post
Mozah, ona podała nazwę to jest Career I , tam pracowała.
12 lutego 2013 00:03 / 1 osobie podoba się ten post
Gabi2-jesteś rozczarowana Twoją niefortunną firmą...współczujemy Ci oczywiście,ale nie mąć w głowach innym nieobeznaym w temacie osobach.... umowa na zlecenie nie czyni cię pracownikiem na czarno!!!