Uważaj na nieuczciwych pośredników!

12 lutego 2013 06:35
No tak umowa zlecenia nie czyni mnie pracownikiem na czarno, jezeli wyjezdzam z drukiem A1 . Bez tego druku jest to wyjazd na czarno.A ja takiego druku nie otrzymalam
12 lutego 2013 09:00 / 1 osobie podoba się ten post
Gabi zakończyła swój post z 11 lutego zdaniem:,,Mam dokładne nazwy firm które wysyłają opiekunki na czarno'' . Użyła liczby mnogiej , więc sądziłam że ma sporo wiadomości na ten temat - nie tylko o firmie Career ale również o innych nieuczciwych firmach.Stąd moja propozycja aby podzieliła się nimi w temacie gdzie piszemy opinie o firmach .Żeby było jasne - ja nikogo nie namawiam do pracy na umowę - zlecenie . Problem leży w tym ,że firm zatrudniających na umowę o pracę jest jak na lekarstwo - więc właściwie inną alternatywą jest samozatrudnienie , Gewerbe i co jeszcze ? Rodziny niemieckie wolą znaleźć opiekunkę przez firmę - często boją się ,,privat'' - lub wielu formalności związanych z inną formą zatrudnienia . A co mają zrobić osoby takie jak ja , które chcą pracować np 2 na 2 miesące i mają już świadczenia emerytalne ?Własnie ta forma zatrudnienia mi odpowiada . Zatem co człowiek to inna sytuacja i inne rozwiązanie i każdy musi znaleźć to co jest najlepsze dla niego .
12 lutego 2013 09:15
Zasady rozwiazywania uwowy - zlecenia na czas nieokreslony:

http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/2591-umowa-zlecenie-na-czas-nieokreslony.html

Szczegolnie druga strona tego watku jest istotna:

"Umowa zlecenia może być rozwiązana w każdym czasie.(Art. 746 kc) Jednak zleceniobiorca jest odpowiedzialny za ewentualne szkody jakie poniósł zleceniodawca z powodu wypowiedzenia umowy przez zleceniobiorcę."

A "normalna" umowa - zlecenia jest zawarta na czas scisle okreslony, zwykle z 2-tygodniowym okresem wypowiedzenia w trakcie jej trwania.
12 lutego 2013 09:25
"Jak wynika z uregulowań zawartych w Kodeksie cywilnym (umowa-zlecenie), zarówno dający zlecenie jak i je przyjmujący mogą wypowiedzieć zawartą między nimi umowę. Ustawodawca nie przewidział w tej kwestii żadnego rozróżnienia w odniesieniu do umowy zawartej na czas określony lub nieokreślony. Zatem czego ustawa nie rozróżnia, należy traktować w taki sam sposób. Mimo że zasadą jest, iż umów terminowych nie można wypowiadać, ustawodawca dopuszcza takie wypowiedzenie w stosunku do zawartej umowy-zlecenia niezależnie od jej rodzaju."

Znalazłam to w www.eporady24.pl/umowa_zlecenie _czym_jest_i_na_jaki_czas_mozna_ja_zawrzec
12 lutego 2013 09:45
witam ja tez pracuje na czarno ale rodzina sie chyba troche boi . bo ostatnio byl temat co by bylo gdyby wpadla policja . wiec mysle ze mnie zatrudnia ale na jekich zasadach byloby najlepiej .? dla nich najtanszy chyba jest mini job bo wtedy placa tylko ubezp.ponoc napiszcie bo nie wiem jak jest najlepiej
12 lutego 2013 12:52
grazka_52 , minijob to chyba do zarobku 400€/miesiecznie.

Ja jestem normalnie przez rodzine zatrudniona , nie moglabym na czarno brrr. Ile Tobie teraz placa, Grazka_52?
12 lutego 2013 16:31
ja mam 260tygplus 150 bilet. co dwa tyg mi placi syn i juz drugi raz dal mi 30 wiecej . a jak jestes zatrudniona przez rodzine ile oni placa za ciebie .jak to wyglada bo jestem zielona w tej kwestii.
12 lutego 2013 16:38
ale tak przychodzi sprzataczka wiec nie sprzatam,nie prasuje jestem tylko do babci socjal przyjezdza ja myc .a jak to u ciebie wyglada .jak dlugo pracujesz i na ile zjezdzasz czy masz wtedy kogos na zmiane

. no i rodzina jest bardzo w porzadku glodna nie chodze zakupy robi syn a ja mam jeszcze pieniazki na to na co mam ochote. do tej pory pracowalam na czarno ale oni sie boja .
12 lutego 2013 17:35
Grazka odszukaj na forum dzial Wygadaj sie i tam jest temat Poskarzyjki nasz kochany zus.Tam bylo zatrudnienie przez rodzine walkowane w zwiazku zKayą która niemiecka rodzina zrobiła na szaro.Nie zamieszcze linka bo bede pod wzgledem technicznym jeszcze tydzien uposledzona a teraz pisze z telefonu.Moja rada nie wyskakuj przed orkiestre ,jescze niczego Ci wprost nie zaproponowali,a takie spekulacje wiążące nie są.Tymczasem zastanów sie jaka forma zatrudnienia jest dla Ciebie najkorzystniejsza.
20 lutego 2013 22:16

Witam Wam Wszystkie Drogie Opiekunki,Ja do tej pory wyjeżdżałam 2 razy do pracy jako opiekunka.

Witam na forum. Rozpocznij swoją przygodę z opiekunki24.pl od przeczytania regulaminu. 

24 lutego 2013 17:45 / 1 osobie podoba się ten post

Jesteś ofiarą przestępstwa skorzystaj z bezpłatnych porad.
- w ramach Tygodnia Ofiarom Przestępstw, ogólnopolskiej akcji organizowanej przez Ministerstwo Finansów - porad udzielają bezpłatnie adwokaci, radcy prawni, psychologowie, policjanci, komornicy sądowi.
Nawet jeśli ktoś ma wątpliwości, czy to co go dotknęło jest przestępstwem, nie wie gdzie szukać pomocy, może dowiedzieć się, czy zasadne jest rozpoczynanie procederu, czy warto wszczynać postępowanie, jak i gdzie zgłosić przestępstwo, z jakiego artykułu.Np. w Rzeszowie informacje może uzyskać pod telefonem 17/ 8581033 lub napisać na maila (usunięto ze względów bezpieczeństwa)

Nowy Horyzont - Stowarzyszenie - udziela w ramach w okresie od pon. do piatku bezpłatnych informacji prawnych: mail (usunięto ze względów bezpieczeństwa)

Nie dubluj postów. Używaj opcji "edytuj" (oznaczona ołówkiem przy każdym poście). 

28 lutego 2013 21:49
dziękuję za podpowiedż, na przyszłość będę wiedziała
05 marca 2013 15:07
sofia

Napisalam do Biura oszukanych na ten link co mi podalyscie , i zamiescilam jego obiecane kontrakty na .. 3000 euro za 3 m-ce oraz jego ostatnia odpowiedz na moj email ,,ze ja bylam jego gosciem ,mialam dobre jedzenie i spanie , to on mi wystawi fakture za 27 dni bo 3 dni liczy sobie jako dni probne ,Zobaczymy jak sie potoczy dalej , Niech chociaz postrasza go jakims pismem z tego biura to juz bedzie cos , bo pieniedzy to watpie ze mi wyplaci taka sknera , ze nie daj Boze , oszczedzal nawet na wodzie i nie wolno mi bylo plukac po plynie zadnych talerzy i garczkow tylko bezposrednio wycierac sciereczka !!

ja mialam podobna sytuacje i to dwukrotnie raz bylam tylko 1 dzien nie wyplaconao mi za podroz i powiedziano ze to ja opuscilam miejsce pracy ale nie dalo sie wytrzymac a drugi raz wytrzymalam tydzien bylam do opieki dziadka ale byla tez zona traktowala mnie jak pomiotlo ,takze drogie kolezanki nie dajcie soba pomiatac nie zaslugujemy na to za ta prace ktora wykonujemy za marne grosze

20 marca 2013 13:49
Moja droga Soniu musze powiedzieć że bardzo zastanowiła mnie twoja historia, Pan Klaus jest na portalu randkowym i zaproponował mi żebym pracowała u niego za 1000 euro ale na innej zasadzie ponieważ to jest portal randkowy miałam być równierz jego dziewczyną chciałabym wiedzieć czy ty też miałaś od niego takie dwu znaczne propozycje czy on poprostu szuka miłości
20 marca 2013 15:38 / 3 osobom podoba się ten post
lutieneth

Moja droga Soniu musze powiedzieć że bardzo zastanowiła mnie twoja historia, Pan Klaus jest na portalu randkowym i zaproponował mi żebym pracowała u niego za 1000 euro ale na innej zasadzie ponieważ to jest portal randkowy miałam być równierz jego dziewczyną chciałabym wiedzieć czy ty też miałaś od niego takie dwu znaczne propozycje czy on poprostu szuka miłości

No na litość boską dziewczyny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Szukacie pracy na portalach randkowych a potem sie tu wyżalacie?????Ręce opadają!!!!Czy się czasem zastanawiacie nad sobą?Kogo szuka ten cały pan Klaus - opiekunki czy d.......... za 1000euro.Wstyd  mi za takie panie jak wy i zwyczajnie czuję obrzydzenie.