Kuchnia Niemiecka - przepisy

14 czerwca 2013 19:40
hogata76

A ja ciasto na pierogi robie tylko z maki krupczatki i cieplej wody,szczypta soli.Zagniatam,zostawiam pod sciereczka,zeby odpoczelo,tak na ok.o,5 godz.Potem walek i jazda z wycinaniem krazkow.Rewelacja,sa sprezyste,nie rozpadaja sie.Wczesniej robilam tradycyjnie i nie zawsze wychodzilo ciasto.Podpatrzylam jak pierogi robila stara kuchara w restauracji.Stara Kuchara z czasow Komuny i wiecie co?Duzo sie od tej kobiety nauczylam:)

Jesli chodzi o golabki,jedza,nawet maja swoja wersje golabkow.

Mnie jedna Stara Kuchara nauczyła,
że do starszej kury na rosół wlać mały kieliszek czystej wódki.
Gotuje się na miękko  o połowę szybciej, a alkoholu nie czuć bo wyparowywuje.
14 czerwca 2013 19:50 / 3 osobom podoba się ten post
Ten numer z kielichem wodki, tez znam od Starej Kuchary:)
Haha,malo tego z wieprzowiny w smitanie,potrafie zrobic Cielecine w smietanie,hahaha.To sa numery swiata:D:D:D:D:D Gesslerowej,to by sie loki wyprostowaly,a z blad wlosow- kruczoczarne hahahah:D:D:D:D
14 czerwca 2013 19:53
To dawaj przepis Hogata!
14 czerwca 2013 19:57
Hogata,ja też czekam na przepis !Z mąki krupczatki jest pyszne ciasto,ale Niemcy chcyba nie wiedzą co to mąka krupczatka?
14 czerwca 2013 20:13
Tajemnica Tina tkwi w tym ,zeby wieprzwine(schab)moczyc w mleku 2 doby.Postawic w chlodnym miejscu.Potem masz Cielecinke:D:D:D:D
14 czerwca 2013 20:15
ivanilia40

Hogata,ja też czekam na przepis !Z mąki krupczatki jest pyszne ciasto,ale Niemcy chcyba nie wiedzą co to mąka krupczatka?

W De ,kupisz Pasta Mehl-odpowiednik krupczatki:)Tez tutaj lepie pierogi i ta maka sie nadaje:)
14 czerwca 2013 20:15
He,he i niedrogo ta cielęcinka.
14 czerwca 2013 20:18
A kto to bedzie wiedzial?No chyba ze jakis wybitny smakosz,jednak sos smietanowy z dodatkiem Brandy(zamiast koniaku,jest taniej)lamie smak.Uwierz mi ,ze jeszcze nikt sie nie kapnol:)
14 czerwca 2013 20:22
Eeee,Hogata,brandy też szkoda;-)),a czego tańszego wlać nie można?Kurcze podoba mi się ta fałszywa cielęcinka,zrobię napewno.
14 czerwca 2013 20:23
hogata76

A kto to bedzie wiedzial?No chyba ze jakis wybitny smakosz,jednak sos smietanowy z dodatkiem Brandy(zamiast koniaku,jest taniej)lamie smak.Uwierz mi ,ze jeszcze nikt sie nie kapnol:)

Dzięki za nazwę mąki.
Mam jeszcze pytanie odnośnie pieczeni,ona ma się moczyć w samym mleku,bez przypraw?
Sorki za głupie pytania,ale nie wiem :)
Jeszcze ten sos z dodatkiem brandy ( ps. dzis mnie zapytał Hartmut ,czy wiem co to bredny-zaczyna się:) ),mogłabyś troszkę dokładniej opisac?
14 czerwca 2013 20:42
Koniak,to jest Cologne,natomias Brandy jest winiakiem.Inny proces produkcji.Dokladnie Ci nie wytlumacze w necie napewno znajdziesz.Koniak jest szlachetniejszym trunkiem,a winiak-weibrand jest uboga wersja.To jest wytlumaczone w prosty sposob.

Natomiast sos smietanowy,mozna robic na milion sposobow,generalnie najlepszy jest z 30%smietany.Musi byc gotowany na bardzo malym ogniu,doslownie musi pyrkac,wtedy smietana pieknie sie redukuje i gestnieje(czesto mieszac),pod koniec dodaje chlus brandy,jeszcze tak 5 min i gotowe.Przyprawy-ja uzywam pieprzu bialego ,czosnku rozgniecionego,sol,dodaje serek topiony smietankowy,dodaje intensywnego smaku.Proporcji Ci nie podam,bo nie wiem ile bys chciala tego nagotowac,ja wszysko robie w sumie na oko:(

Wieprzowine moczymy juz z przyprawami,jednak ja polecam bez,potem dopiero pekluje(jest o niebo lepsze).Po upieczeniu,kroje w cienkie plastry,zanurzam w sosie,podgotowuje razem i gotowe:)Nie za dlugo,bo sie smietana spali.
14 czerwca 2013 20:52
Jestem ciekawa czy dobrze by smakowało,jakby naszpikować miesko czosnkiem,albo paskami wędzonego boczku.Zgłodniałam Hogato,jak przeczytałam Twoj przepis.
14 czerwca 2013 20:52
Hogatko,błagam Cię,przecież ja wiem co to jest Brandy i wiem co to jest Koniak-no rozbawiłaś mnie do łez hi,hi
Chodziło mi o to mięsko i sos śmietanowy.
Przepis jest super,na pewno zrobię.Dzięki
14 czerwca 2013 21:03 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Jestem ciekawa czy dobrze by smakowało,jakby naszpikować miesko czosnkiem,albo paskami wędzonego boczku.Zgłodniałam Hogato,jak przeczytałam Twoj przepis.

Ja tak czosnkiem szpikuje karkowke.Robie dzury wkladam zabki czosnku,potem pieprz,ostra papryka sol i duzo majeranku.Zawijam w w przezroczsta folie ,bardzo ciasno,do lodowki na 2 dni.Rekaw,piekarnik i palce lizac.! kg.miesa -1  godz. pieczenia w 190 stopni.
Zapeklowana szynka,dziurki ,wkladam tam slonine wczesniej przyprawiona(2 dni ),krojr w paski(frytki),do zamrazalki na ok.0,5 godz(bedzie sztywna).Naszpikuje i albo w rondlu i pieke w sosie wlasnym,lub jako pieczen,potem plastry na zimno:)Smacznego:)
14 czerwca 2013 21:05
ivanilia40

Hogatko,błagam Cię,przecież ja wiem co to jest Brandy i wiem co to jest Koniak-no rozbawiłaś mnie do łez hi,hi
Chodziło mi o to mięsko i sos śmietanowy.
Przepis jest super,na pewno zrobię.Dzięki

Noz kurna chata,sorry,ja chyba zle zrozumialam post:(Nie gniewaj sie:)Ale czesto ludzie nie odrozniaja tych trunkow....To juz inna historia, nie do tego tematu:)