Kuchnia Niemiecka - przepisy

14 czerwca 2013 22:23 / 2 osobom podoba się ten post
Jenyyy! Zlitujcie się! Ślina mi cieknie po brodzie!
Muszę te cudeńka Wasze zapisać w moim kajecie koniecznie! Jak kupię wreszcie nowy piekarnik to będę hulać, że hej! Oj przytujemy z kochaniem... hehehe!
15 czerwca 2013 16:49
Jest w Niemczech coś takiego podobnego do "Kostki mięsnej winiary"?
15 czerwca 2013 17:08
efka66

tak,są skoncentrowane takie niby wywary mięsne firmy Knorr,ale i innych firm też,popatrz tam gdzie półka z zupami,sosami itp
15 czerwca 2013 21:08
efka66

Ja widziałam wiele takich przypraw,ale te kosztki wyglądają trochę inaczej,są większe ale płastsze:).Gramatura chyba ta sama?

16 czerwca 2013 08:48
Joasiu podaj jakiś przepisik na ciasto z rabarbarem ;)
16 czerwca 2013 10:20 / 3 osobom podoba się ten post
nutka43

Joasiu podaj jakiś przepisik na ciasto z rabarbarem ;)

Proszę bardzo podam Ci trzy może coś wybierzesz:):):)

300g rabarbaru 185 g masła, 3 jajka około 90 g mąki 230 g drobnego cukru 1 łyżka cukru oraz cukier puder do posypania 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Na początku przygotowujemy rabarbar, przycinamy końce, dokładnie myjemy, obieramy. Następnie rabarbar kroimy na plasterki grubości ok. 5 mm. Pokrojony rabarbar wkładamy do miski i posypujemy cukrem, i co jakiś czas mieszamy i czekamy aż zacznie puszczać soki. Następnie dokładnie odsączamy rabarbar. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kolejnym  etapem jest utarcie masła z cukrem oraz wanilią na puszystą masę. Powoli dodawać jajka w równych odstępach czasu wszystko cały czas dokładnie miksując. Teraz przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do wcześniej ubitej masy i powoli mieszamy. Następnie całość przenosimy na blachę, układamy warstwę odsączono rabarbaru i posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy około 30 minut, w momencie kiedy się zarumieni możemy wyciągnąć. Chwilę czekamy, aż ciasto lekko ostygnie. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i kruszonkom
600 g rabarbaru, kilka truskawek 4 jajka 1 wysoka szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. ( zapach waniliowy ale nie musi być)Dodatkowo na zrobienie kruszonki potrzebujemy: 1 łyżkę miękkiego masła 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki.  rabarbar kroimy w plastry, przerzucamy do miski . Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy.  Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem. Musimy tak długo rozcierać aż konsystencją zacznie przypominać piasek. Jajka do ciasta ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Teraz nadchodzi czas na dodatnie przestudzonej margaryny i dodanie ekstraktu z wanilii. Ciasto przekładamy na blachę, na ciasto kładziemy plastry rabarbaru i truskawki, na górę dajemy kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika, do temperatury 200 °C, pieczemy około 40-50 minut do momentu zarumienia. Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.  

Ciasto drożdżowe z rabarbarbarem
Ciasto: 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 700 g rabarbaru Kruszonka: 125 g masła 125 g mąki 175 g cukru 60 g mielonych migdałów W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę. Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć na stolnicę i lekko zarobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia. Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Rozłożyć je na wyrośniętym cieście lekko wciskając. Składniki na kruszonkę posiekać, szybko zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.
16 czerwca 2013 10:36
Joasiu,czy ten pierwszy przepis jest na średnią blachę, czy na dużą?

Wczoraj jadłam pyszne ciasto z serem i rabarbarem i było na takim samym cieście jak podałaś w tym drugim przepisie.
Chyba upiekę,oni nie lubią to sama zjem :)
16 czerwca 2013 10:39 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Joasiu,czy ten pierwszy przepis jest na średnią blachę, czy na dużą?

Wczoraj jadłam pyszne ciasto z serem i rabarbarem i było na takim samym cieście jak podałaś w tym drugim przepisie.
Chyba upiekę,oni nie lubią to sama zjem :)

na średnią:):)
16 czerwca 2013 10:39
Joasia

Dzięki kochana :)

Pytałam ich,czy jedli gołąbki. No jedli,ale z kapusty włoskiej. Ja im w takim razie zrobię ze zwykłej z sosem ze świeżych pomidorków. Kurcze ale się uślinilam he,he
16 czerwca 2013 12:01 / 2 osobom podoba się ten post
Ivanilia To dla Ciebie:)
Ale oczywiscie Wszystkim polecam,zawsze wychodzi i jest pyszny:)

PASTET PIECZONY EXPRESOWY

0,5 kg gulaszowe wieprzowe
3 male lub 1,5 duzej cebuli
jajko
garsc bulki tartej
250 ml.smietana30%
sol,pieprz czarny mielony,jalowiec,lub rozmaryn(nie za duzo bo pasztet bedzie gorzki)ja daje zmielony rozmaryn.
Mieso z pokrojona cebula na czastki wymieszac i zapiec w piekarniku 180 stopni ok.20 min.
Zmielic w maszynce z sokiem z miesa i cebuli wytworzonym podczas zapiekania(ja miele 2 razy).
Dodac jajko,bulke,smietane i przyprawy,wymieszac,delikatnie,az powstanie jednolita masa.
Foremke wysmarwac maslem i obsypac bulka,mase wlac do formy.
Piec w 180 stopniach pod folia aluminiowa ok.20-25 min.
Zdjac folie i jeszcze piec 20-25 min(az sie zarumieni).
Wystudzic i gotowe.Ja podaje z chrzanem lub zurawina,pychotka.
SMACZNEGO:)
16 czerwca 2013 13:40
Joasia

Joasiu upiekłam ciasto z 2 przepisu ;-)
Na okrągłej tortownicy,wygląda jak torcik.
Jeszcze jest ciepłe!
Zapraszam chętnych do degustacji.
Juz nastawiam expres na kawę.
Czekam ;)  ;)
16 czerwca 2013 16:54 / 1 osobie podoba się ten post
nutka43

Jeszcze jest ciepłe!
Czekam ;)  ;)

Mam nadzieję,że będzie smakowało:):):)
16 czerwca 2013 22:49
nutka43

Jeszcze jest ciepłe!
Czekam ;)  ;)

Nutka przywiaz do Red Bula to przyfrunie do nas !kawa w termos zanim doleci napewno nie wystygnie hehe, a ja dzis poszłam na łatwizne gotowy biszkopt,na to budyn taki na ciaso na zimno robiony, na wieszku swieze truskawki, no i oczywiscie bita smietana zeby ładnie wygladalo! Hanz zjadł a moja pani jak zwyke je godzine on po 10min mowi ze chce ciasto ze smietana bo nie jadł matko kiedy ona sie nauczy ze przy nim trzeba szybko zjesc ciesto ! cukrzykowi wogule nie powinno sie dawac słodkiego ale ona mowi ze od jednego kawałka nie umrze masakra , ale co mam poradzic ale bylo pyszne ze wzgledu na swieze truskawki!!!:))))))))))))))))))))))))
16 czerwca 2013 22:59
Pytałam dziś moją rodzinę,czy lubią sernik.Odpowiedzieli- ja,pytam o zupy-powiedzieli ja,pytam o placki ziemniaczanie,powiedzieli-ja,ja,ja ale z musem jabłkowym. Za kare upiekę im Joasinowy placek i sama zjem he,he
19 czerwca 2013 11:41
Joasiu poproszę o szybkie dania na gorące dni.