nutka43Joasiu podaj jakiś przepisik na ciasto z rabarbarem ;)
Proszę bardzo podam Ci trzy może coś wybierzesz:):):)
300g rabarbaru 185 g masła, 3 jajka około 90 g mąki 230 g drobnego cukru 1 łyżka
cukru oraz cukier puder do posypania 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Na początku przygotowujemy rabarbar, przycinamy końce, dokładnie myjemy, obieramy. Następnie rabarbar kroimy na plasterki grubości ok. 5 mm. Pokrojony rabarbar wkładamy do miski i posypujemy cukrem, i co jakiś czas mieszamy i czekamy aż zacznie puszczać soki. Następnie dokładnie odsączamy rabarbar. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kolejnym etapem jest utarcie masła z cukrem oraz wanilią na puszystą masę. Powoli dodawać jajka w równych odstępach czasu wszystko cały czas dokładnie miksując. Teraz przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do wcześniej ubitej masy i powoli mieszamy. Następnie całość przenosimy na blachę, układamy warstwę odsączono rabarbaru i posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy około 30 minut, w momencie kiedy się zarumieni możemy wyciągnąć. Chwilę czekamy, aż ciasto lekko ostygnie. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem i kruszonkom
600 g rabarbaru, kilka truskawek 4 jajka 1 wysoka szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. ( zapach waniliowy ale nie musi być)Dodatkowo na zrobienie kruszonki potrzebujemy: 1 łyżkę miękkiego masła 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki. rabarbar kroimy w plastry, przerzucamy do miski . Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem. Musimy tak długo rozcierać aż konsystencją zacznie przypominać piasek. Jajka do ciasta ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Teraz nadchodzi czas na dodatnie przestudzonej margaryny i dodanie ekstraktu z wanilii. Ciasto przekładamy na blachę, na ciasto kładziemy plastry rabarbaru i truskawki, na górę dajemy kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika, do temperatury 200 °C, pieczemy około 40-50 minut do momentu zarumienia. Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z rabarbarbarem
Ciasto: 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 700 g rabarbaru Kruszonka: 125 g masła 125 g mąki 175 g cukru 60 g mielonych migdałów W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę. Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć na stolnicę i lekko zarobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia. Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Rozłożyć je na wyrośniętym cieście
lekko wciskając. Składniki na kruszonkę posiekać, szybko zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.