Kuchnia Niemiecka - przepisy

12 czerwca 2013 19:51
Dzięki, Joasia, warto wiedzieć.
12 czerwca 2013 20:27
:)Fakt,jest za co dziekowac tutaj dziewczyna,bo jest naprawde kilka zdolnych,genialnych,nawet utalentowanych:):)"kucharek":)potrafiacych wymyslac super przepisy na potrawy,ktore zawsze udaja sie,co sprawdzilam juz wielokrotnie:)jesli chodzi o mnie,to dobrze gotowac,w sensie bardziej wymyslnych dan,nauczylam sie dopiero na wyjazdach:)powod prozaiczny..wczesniej gdy pracowalam w Polsce,w domu bywalam gosciem,gdyz non-stop bylam w pracy i obiadki byly zawsze oczywiscie ale szybkie,zajmujace malo czasu,dobre ale nieskomplikowne:)
12 czerwca 2013 20:58 / 4 osobom podoba się ten post
nutka43

Joasiu twoje przepisy są super ;-)
Bardzo lubię latem chłodniki.
Gdybyś mogła to poproszę o kilka ;-)

Podam Ci prosty przepis na chłodnik z zielonych ogórków często go w DE robię bo łatwy i szybki w wykonaniu:):)
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW ZIELONYCH
6 ogórków gruntowych lub 2-3 szklarniowe ( w zależności od wielkości)
sól,
pieprz biały,
kilka listków mięty
 
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki... wkładamy do naczynia dodajemy trochę soli ( coby szybciej puściły sok) Po 20- 30 min  dodajemy 0.5 szkl. wody i 4 listki mięty... Całość miksujemy na gładki krem doprawiamy pieprzem i ew. solą...
Jest świetny na gorące dni bardzo orzeżwiający:):)
 
12 czerwca 2013 21:26 / 3 osobom podoba się ten post
Joasia

Podam Ci prosty przepis na chłodnik z zielonych ogórków często go w DE robię bo łatwy i szybki w wykonaniu:):)
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW ZIELONYCH
6 ogórków gruntowych lub 2-3 szklarniowe ( w zależności od wielkości)
sól,
pieprz biały,
kilka listków mięty
 
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki... wkładamy do naczynia dodajemy trochę soli ( coby szybciej puściły sok) Po 20- 30 min  dodajemy 0.5 szkl. wody i 4 listki mięty... Całość miksujemy na gładki krem doprawiamy pieprzem i ew. solą...
Jest świetny na gorące dni bardzo orzeżwiający:):)
 

Apel do korzystajacych z przepisow Joasi - jezeli przepis jest dobry i odpowiada nam to w ramach podziekowania dajemy p-t tak jak za dowcipy,porady,wskazowki.Przepisy sa super.Dziekuje Joasia i prosze o jeszcze.
12 czerwca 2013 21:42 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Apel do korzystajacych z przepisow Joasi - jezeli przepis jest dobry i odpowiada nam to w ramach podziekowania dajemy p-t tak jak za dowcipy,porady,wskazowki.Przepisy sa super.Dziekuje Joasia i prosze o jeszcze.

Dziękuję Mleczko:):):):)
12 czerwca 2013 22:09
kasia63

Barbaro 54
Szparagi są mniamuśne ,tylko tzreba je odpowiednio przyrządzić.
Ja robie w kilku postaciach-pierwszy raz jadłam własnie w D i mi posmakowały.
1/klasyczne - białe, z wody z sosem holenderskim lub z bułeczką tartą.Szparagi wkładam na stojaco na gotująca się wode ,lecitko osoloną i pocukrzoną.Główki powinny wystawać.Szparagi cienko przed tem obieramy,tylko główek nie ruszamy.Do tego ziemniaki ugotowane w całosci z koperkiem,specjalna szynka szparagowa/na 2 osoby kupuje 6 plastrów/ i sos holend.z kartonika,ten z ziołami jest smaczniejszy.
2/Zielone szparagi-nie obierać!!!Po 3 szt.zawijam w boczek wędzony albo szynkę taką z tłuszczykiem,kładę na masełko do żaroodpornej formy,na wierzch też masło,trochę soli i pieprzu,nie za dużo.Zapiekam i pod koniec posypuję startym żółtym serem.Do tego też ziemniaki ale bez sosu,Ew.troche boczku z cebulka na ziemniaki.
3/Zupa -gotuje tak jak jarzynową z tym ,że szparagi i białe i zielone w niej dominują,na koniec dodaję duży zgnieciony ząbek czosnku,śnietane i zieleninę.Zupe gotuję na boczku ,takim gotowym ,pokrojonym w kosteczkę.Albo z ziemniakami w srodku albo bez i wtedy na talerz przed podaniem wrzucam grzanki.

Zazwyczaj nie mogę sie doczekać sezonu szparagowego:)Natomiast szparagi w zalewie ze słoika zupełnie mi nie smakują.

Dzieki Ci dobra kobieto:) Nigdy nie miałam do czynienia z tym wynalazkiem i nie miałam pojęcia jak sie za to zabrać, czy to sie obiera, czy jak. A ta szynka szparagowa to jaka?
12 czerwca 2013 22:12 / 1 osobie podoba się ten post
Effka66 na stoisku z wędlinami jest "spragelschinken",pachnie szparagami:)
12 czerwca 2013 22:18
kasia63

Effka66 na stoisku z wędlinami jest "spragelschinken",pachnie szparagami:)

kasienko... mozna tez pokrojone /naturalnie ze skorki obdarte/ na jakies trzy czesci... i ugotowac... solac odpowiednio do smaku... caly proces trwa ok. 20-25 min. po schlodzeniu szparag... zalac sosem winegret... pycha... szczegolnie wowczas gdy upaly sa... podawac z bialym chlebkiem...
Gdzie jest nasza Diakonka... latwo dzielenie sie przepisami jej nie przychodzilo... ale jak juz cos podala... bylo apetyczne... Diakonko... odezwij sie... chyba.. ze jeszcze urlop ciagniesz  na Karaibach...bo nad polskim morzem tylko 20 st.... a woda 17 st...
Kasiu potwierdz... chyba... ze na wyjezdzie jestes...
12 czerwca 2013 22:32
nad polskim morzem dzis 30stopni!!!!
13 czerwca 2013 09:57
kasia63

nad polskim morzem dzis 30stopni!!!!

Witaj Kasiu...
dzisiaj rowniez 3o st. ....teraz sie nie dziwie dlaczego dzieciaki nie dzwonia... milego dnia:)))
 
 
 
14 czerwca 2013 09:08
Witajcie kuchareczki
Przygotowuję się do wyjazdu(27 czerwca) i śledzę wasze wpisy dotyczące kuchni niemieckiej.
Chciałabym sobie zrobić menu na tydzień.
Napiszcie co dzisiaj gotujecie ;-)
Będę miała gotowy plan na cały tydzień(nie śmiejcie się).
Pewnie będą ograniczenia w zakupach. Z góry dziękuję.
14 czerwca 2013 09:11
U mnie w piątek zawsze świeżo kupiona ryba, ziemniaki z koperkiem i szpinak.
14 czerwca 2013 09:26
Ja dzisiaj gotuje bardzo proste danie.
Spagetti z sosem Napoli(pomidorowy),podopiecznej makaron rigattoni(kolanka)Latwiej Jej bedzie jesc:)
14 czerwca 2013 09:32
Hallo, ja tez ryba i szparagi i sos i truskawki, pozdrawiam
14 czerwca 2013 12:50
Umnie też ryba .łosoś zapiekany w sosie śmietankowo-ziołowym ziemniaki,na deser sałatka owocowa i kompot z rabarbaru i oczywiście zielona sałata.