Joasiu twoje przepisy są super ;-)
Bardzo lubię latem chłodniki.
Gdybyś mogła to poproszę o kilka ;-)
Joasiu twoje przepisy są super ;-)
Bardzo lubię latem chłodniki.
Gdybyś mogła to poproszę o kilka ;-)
Podam Ci prosty przepis na chłodnik z zielonych ogórków często go w DE robię bo łatwy i szybki w wykonaniu:):)
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW ZIELONYCH
6 ogórków gruntowych lub 2-3 szklarniowe ( w zależności od wielkości)
sól,
pieprz biały,
kilka listków mięty
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki... wkładamy do naczynia dodajemy trochę soli ( coby szybciej puściły sok) Po 20- 30 min dodajemy 0.5 szkl. wody i 4 listki mięty... Całość miksujemy na gładki krem doprawiamy pieprzem i ew. solą...
Jest świetny na gorące dni bardzo orzeżwiający:):)
Apel do korzystajacych z przepisow Joasi - jezeli przepis jest dobry i odpowiada nam to w ramach podziekowania dajemy p-t tak jak za dowcipy,porady,wskazowki.Przepisy sa super.Dziekuje Joasia i prosze o jeszcze.
Barbaro 54
Szparagi są mniamuśne ,tylko tzreba je odpowiednio przyrządzić.
Ja robie w kilku postaciach-pierwszy raz jadłam własnie w D i mi posmakowały.
1/klasyczne - białe, z wody z sosem holenderskim lub z bułeczką tartą.Szparagi wkładam na stojaco na gotująca się wode ,lecitko osoloną i pocukrzoną.Główki powinny wystawać.Szparagi cienko przed tem obieramy,tylko główek nie ruszamy.Do tego ziemniaki ugotowane w całosci z koperkiem,specjalna szynka szparagowa/na 2 osoby kupuje 6 plastrów/ i sos holend.z kartonika,ten z ziołami jest smaczniejszy.
2/Zielone szparagi-nie obierać!!!Po 3 szt.zawijam w boczek wędzony albo szynkę taką z tłuszczykiem,kładę na masełko do żaroodpornej formy,na wierzch też masło,trochę soli i pieprzu,nie za dużo.Zapiekam i pod koniec posypuję startym żółtym serem.Do tego też ziemniaki ale bez sosu,Ew.troche boczku z cebulka na ziemniaki.
3/Zupa -gotuje tak jak jarzynową z tym ,że szparagi i białe i zielone w niej dominują,na koniec dodaję duży zgnieciony ząbek czosnku,śnietane i zieleninę.Zupe gotuję na boczku ,takim gotowym ,pokrojonym w kosteczkę.Albo z ziemniakami w srodku albo bez i wtedy na talerz przed podaniem wrzucam grzanki.
Zazwyczaj nie mogę sie doczekać sezonu szparagowego:)Natomiast szparagi w zalewie ze słoika zupełnie mi nie smakują.
Effka66 na stoisku z wędlinami jest "spragelschinken",pachnie szparagami:)
nad polskim morzem dzis 30stopni!!!!