Kuchnia Niemiecka - przepisy

10 czerwca 2013 14:59
Tak tak Mildessan popieram jest niezła i szybko sie gotuje robie z niej napewno zle napisze ale ja nie pisaty po niemiecku wybaczcie załakol:}}}}}}}}}}}}}}}
10 czerwca 2013 15:24
http://www.hengstenberg.de/de/rh.php/produkte/mildessa_sauerkraut/Klassiker
Kupuje ta gotowa(3-minuty) ,sa z roznymi dodatkami.Polecam rowniez.
10 czerwca 2013 15:41
Kupiłam kapustę w żóltej puszce,dzięki Tina,łpatkę tez,ale chyba za dużo,rozdzielę na dwa razy
10 czerwca 2013 17:15 / 2 osobom podoba się ten post
Niemcy lubią desery z sezonowych owoców ... więc możesz Ivanilia40 poszaleć z truskawkami:):)
Deser truskawkowy  -
SKŁADNIKI: 200 ml smietany 30-% 1 galaretka truskawkowa 20-30dkg truskawek
PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy obieramy z szypółek zostawiamy parę do dekoracji z szypółkami.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance zagotowanej wody.Ubijamy smietanę ,do ubitej smietany wlewamy galaretkę.Połowę truskawek kroimy w plasterki dodajemy do smietany z galaretką . Masę wylewamy do miseczek lub specjalnych kubeczków na galaretkę.Pojemniki wstawiamy do lodówki .Pozostałe truskawki miksujemy mozna dodac 1 łyzkę cukru.Piankę wyjmujemy na talerzyk polewamy musem truskawkowym dekorujemy truskawkami z szypółkami.
 
 
Truskawkowy deser w paski
składniki 
1 jogurt naturalny 200 ml 500g truskawek 1/4 łyżeczki esencji waniliowej miód - ilość według upodobań wykonanie. Do jogurtu dodajemy wanilie oraz miód. Ilość łyżeczek miodu zależy od tego jaki słodki ma być. W blenderze miksujemy obrane i umyte wcześniej truskawki z dodatkiem 1 łyżki miodu. Przygotowany sos truskawkowy i jogurt nakładamy do szklaneczek naprzemiennie biała warstwa - czerwona-biała. Dekorujemy truskawkami i ewentualnie listkami mięty. Przechowujemy w lodowce.
10 czerwca 2013 19:16
Joasia

Niemcy lubią desery z sezonowych owoców ... więc możesz Ivanilia40 poszaleć z truskawkami:):)
Deser truskawkowy  -
SKŁADNIKI: 200 ml smietany 30-% 1 galaretka truskawkowa 20-30dkg truskawek
PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy obieramy z szypółek zostawiamy parę do dekoracji z szypółkami.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance zagotowanej wody.Ubijamy smietanę ,do ubitej smietany wlewamy galaretkę.Połowę truskawek kroimy w plasterki dodajemy do smietany z galaretką . Masę wylewamy do miseczek lub specjalnych kubeczków na galaretkę.Pojemniki wstawiamy do lodówki .Pozostałe truskawki miksujemy mozna dodac 1 łyzkę cukru.Piankę wyjmujemy na talerzyk polewamy musem truskawkowym dekorujemy truskawkami z szypółkami.
 
 
Truskawkowy deser w paski
składniki 
1 jogurt naturalny 200 ml 500g truskawek 1/4 łyżeczki esencji waniliowej miód - ilość według upodobań wykonanie. Do jogurtu dodajemy wanilie oraz miód. Ilość łyżeczek miodu zależy od tego jaki słodki ma być. W blenderze miksujemy obrane i umyte wcześniej truskawki z dodatkiem 1 łyżki miodu. Przygotowany sos truskawkowy i jogurt nakładamy do szklaneczek naprzemiennie biała warstwa - czerwona-biała. Dekorujemy truskawkami i ewentualnie listkami mięty. Przechowujemy w lodowce.

Joasiu kochana,podaj adres wyślę Ci flaszkę hi,hi Dziś zrobiłam z twojego przepisu zrazy z kapustą . Hartmut i Cecylia zajadali się tym daniem.Właściwie to sama byłam zaskoczona jakie wyszło pyszne.Upiekłam do tego ziemniaki w piekarniku,no pychotka! A deser też miałam zrobić,ale ktoś zjadł wszystkie truskawki. Zaraz sobie przepiszę i może jutro zrobię. Jesteś Wielka Joasiu!
 
Tej łopatki mi sporo zostało,czy masz jakiś przepis na np.pieczeń?
10 czerwca 2013 20:31 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Joasiu kochana,podaj adres wyślę Ci flaszkę hi,hi Dziś zrobiłam z twojego przepisu zrazy z kapustą . Hartmut i Cecylia zajadali się tym daniem.Właściwie to sama byłam zaskoczona jakie wyszło pyszne.Upiekłam do tego ziemniaki w piekarniku,no pychotka! A deser też miałam zrobić,ale ktoś zjadł wszystkie truskawki. Zaraz sobie przepiszę i może jutro zrobię. Jesteś Wielka Joasiu!
 
Tej łopatki mi sporo zostało,czy masz jakiś przepis na np.pieczeń?


Składniki 

ok. 1 kg łopatki wieprzowej
kilka ząbków czosnku
olej
sól
pieprz
majeranek
garść suszonych śliwek bez pestek
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka bulionu mięsnego z kostki
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
100 ml gęstej śmietany
Mięso umyj, osusz. Ponacinaj głęboko... w każde nacięcie włóż ząbek czosnku.. mięso skrop olejem, natrzyj solą , pieprzem i majerankiem..przykryć i odstawić na noc...Wraz z sokiem ,który się wytworzył i śliwkami włóż do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego . Pieczesz ok. 1,5 godz. w temp. 200 st.
sos:z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadż ją bulionem przypraw solą , pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny,wymieszaj ze śmietaną...
Ja podaję z ziemniakami z wody. buraczki do tego i sosik:)
Mam nadzieję,że będzie smakowało:):):)
 

10 czerwca 2013 20:44
Joasia


Składniki 

ok. 1 kg łopatki wieprzowej
kilka ząbków czosnku
olej
sól
pieprz
majeranek
garść suszonych śliwek bez pestek
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka bulionu mięsnego z kostki
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
100 ml gęstej śmietany
Mięso umyj, osusz. Ponacinaj głęboko... w każde nacięcie włóż ząbek czosnku.. mięso skrop olejem, natrzyj solą , pieprzem i majerankiem..przykryć i odstawić na noc...Wraz z sokiem ,który się wytworzył i śliwkami włóż do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego . Pieczesz ok. 1,5 godz. w temp. 200 st.
sos:z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadż ją bulionem przypraw solą , pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny,wymieszaj ze śmietaną...
Ja podaję z ziemniakami z wody. buraczki do tego i sosik:)
Mam nadzieję,że będzie smakowało:):):)
 

Oni oszaleją jak tej pieczeni spróbują,musi być nieludzko pyszna!
Zrobię na pewno. Dziękuję Ci kochana
12 czerwca 2013 09:10 / 1 osobie podoba się ten post
Ja robie czasami ale dla siebie! moim nie smakuja ruskie, i jeden raz nawet kupiłam taki jak bardzo dory sere jak nasz najlepszy za mała ilosc chyba było 200gr dałm 1,79eu ,kupiłam w Edece.:)
12 czerwca 2013 09:14
Joasiu twoje przepisy są super ;-)
Bardzo lubię latem chłodniki.
Gdybyś mogła to poproszę o kilka ;-)
12 czerwca 2013 10:22 / 1 osobie podoba się ten post
Ja robiłam, za radą dziewczyn dodałam serka feta - tylko trzeba uważać z solą. Wyszły doskonałe ! Nie próbuj z Quqrkiem, nie ta bajka.
12 czerwca 2013 13:38
Joasia

Dzisiaj był mój dzień gotowania ... zaserwowałam na obiadek
Zrazy z karkówki z kiszoną kapustą -
SKŁADNIKI:
1-1/5 kg karkówki na steki bez kości
70 dkg kapusty kiszonej
sól,pieprz,pieprz ziołowy,ostra papryka w proszku,majeranek,mąka,olej.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć,osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić.Kapustę wycisnąć, poszatkować i wymieszać z majerankiem.Przygotowane kotlety doprawić przyprawami i solą.Kapustę zawinąć w mięso jak zrazy( można zabezpieczyć wykałaczką) i opruszyć mąką z każdej strony.Rozgrzać na wysokiej patelni olej i obsmażyć mięso z każdej strony po ok.4 min. następnie zalać gorącą wodą ok.2 szklanek,zmiejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok.30 min.Aby sos był bardziej gęsty na ok 10 min.przed końcem duszenia można wrzucić do rondla kilka skórek razowego chleba..
Do tego naturalnie surówka z sałaty lodowej, pomidorek, świeży ogórek i sosik... no i naturalnie ziemniaczki .... Pycha dziadek nie mógł się nachwalić a babcia tylko powiedziała,że no może być hihihihi

Joasia, sorki za głupie pytanie :), ale czy na te Twoje zraziki można zastosować naszą polska kapustę kiszoną prosto z woreczka, czy jednak trzeba ją trochę podgotować. Bo ta niemiecka Sauerkraut raczej nie jest tak chrupiąca jak nasza. Pytam, bo chciałabym rodzinie zaserwować cos fajnego, a te zrazy smakowicie brzmią :)
Pozdrawiam
12 czerwca 2013 13:52
Joasia Gesslerowa to cienki Bolek w porownaniu z twoja kuchnia.Wspaniale przepisy!!!!!!!:)
12 czerwca 2013 14:01
Muszę o kotletach Hartmutowych napisać.
zawołał mnie do kuchni i mówi:"pokażę ci jak się robi dobre mięso".Patrze i się uśmiecham,toż to nasze polskie kotlety hi,hi.On bardzo poważnie mi tłumaczył co się dodaje i wogóle jakie to dobre danie.Myślę ,że po tych zrazach Joasi,które zrobiłam,on chce ze mną konkurowac he,he.
12 czerwca 2013 16:53 / 1 osobie podoba się ten post
ewal8

Joasia, sorki za głupie pytanie :), ale czy na te Twoje zraziki można zastosować naszą polska kapustę kiszoną prosto z woreczka, czy jednak trzeba ją trochę podgotować. Bo ta niemiecka Sauerkraut raczej nie jest tak chrupiąca jak nasza. Pytam, bo chciałabym rodzinie zaserwować cos fajnego, a te zrazy smakowicie brzmią :)
Pozdrawiam

Możesz jak najbardziej .... tylko musisz ją dobrze wycisnąć i to wszystko.... nasza kapusta nadaje się najlepiej do tych zrazików...
i to nie było głupie pytanie:):):):)
12 czerwca 2013 17:00 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Ja robiłam, za radą dziewczyn dodałam serka feta - tylko trzeba uważać z solą. Wyszły doskonałe ! Nie próbuj z Quqrkiem, nie ta bajka.

Benita a ja robiłam z Quarkiem ale według przepisu Margolci... wrzuciłam go na 15 min. do wrzątku z tym pudełeczkiem i po wyciagnięciu miałam twaróg naturalnie nie taki jak nasz ale pierogi wyszły dobre...