Niemcy lubią desery z sezonowych owoców ... więc możesz Ivanilia40 poszaleć z truskawkami:):)
Deser truskawkowy -
SKŁADNIKI: 200 ml smietany 30-% 1 galaretka truskawkowa 20-30dkg truskawek
PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy obieramy z szypółek zostawiamy parę do dekoracji z szypółkami.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance zagotowanej wody.Ubijamy smietanę ,do ubitej smietany wlewamy galaretkę.Połowę truskawek kroimy w plasterki dodajemy do smietany z galaretką . Masę wylewamy do miseczek lub specjalnych kubeczków na galaretkę.Pojemniki wstawiamy do lodówki .Pozostałe truskawki miksujemy mozna dodac 1 łyzkę cukru.Piankę wyjmujemy na talerzyk polewamy musem truskawkowym dekorujemy truskawkami z szypółkami.
Truskawkowy deser w paski
składniki
1 jogurt naturalny 200 ml 500g truskawek 1/4 łyżeczki esencji waniliowej miód - ilość według upodobań wykonanie. Do jogurtu dodajemy wanilie oraz miód. Ilość łyżeczek miodu zależy od tego jaki słodki ma być. W blenderze miksujemy obrane i umyte wcześniej truskawki z dodatkiem 1 łyżki miodu. Przygotowany sos truskawkowy i jogurt nakładamy do szklaneczek naprzemiennie biała warstwa - czerwona-biała. Dekorujemy truskawkami i ewentualnie listkami mięty. Przechowujemy w lodowce.