Protestuje, nawet wśród tubylców są osobniki nie jadające Kartoffelsalat. Im podajemy sam Kartoffel:gotowanie:
Protestuje, nawet wśród tubylców są osobniki nie jadające Kartoffelsalat. Im podajemy sam Kartoffel:gotowanie:
Kiedyś przyrządziłem jednocześnie niemiecki Kartoffelsalat i polską sałatkę. Zjedli najpierw swoją a potem spróbowali polskiej. Zaskoczeni byli, że jest smaczna i nie czuć octu
Protestuje, nawet wśród tubylców są osobniki nie jadające Kartoffelsalat. Im podajemy sam Kartoffel:gotowanie:
Ten ich Kartoffelsalat jest okropny:do bani:
Odkąd zaczęłam robić po swojemu, z symboliczną ilością octu jadam z przyjemnością. Jej do tego kupuję to mielone coś, czego nie cierpię + jajko sadzone, sobie tylko jajka i obie zadowolone.
Curry Suppe
Składniki:
- świeży łosoś 30 dag
- cukinia 30 dag
- szalotki 12,5 dag
- 400 g Schlagsahne
- 2 kostki bulionowe warzywne
- cytryna
Ponadto: łyżka masła, sól, 2 łyżeczki Curry, łyżeczka Cayenne Pfeffer, trochę Krebs lub Hummer Paste
Rybę suszymy, kroimy na średnie kawałki, zostawiamy.
Cukinię myjemy, suszymy, kroimy w cienkie talarki, solimy, zostawiamy.
Gotujemy bulion w litrze wody.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojone szalotki, do lekkiego zgęstnienia.
Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę, przyprawy, wcześniej odłożoną rybę i cukinię, 2 łyżki odciśniętej cytryny. Zagotowujemy i jeszcze kilka minut zostawiamy na wolnym ogniu. Najlepiej spożyć na drugi dzień.Zamiast łososia można użyć inną rybę morską albo wędzonego łososia.
Przed podaniem lekko podgrzać i ewentualnie podoprawiać i podgrzać, żeby na talerzu była gorąca. Do zupy nie stosuje się pieprzu. Każdy może już na talerzu podoprawiać sobie wg uznania.
:-)tylko kostek nie uzywam:niebo pieklo:
:-)tylko kostek nie uzywam:niebo pieklo:
Jakich kostek ???:hihi:
To zrób wywar warzywny:-)
Znawca :-)szczególnie jajeczny :hihi:
To zrób wywar warzywny:-)