Kuchnia Niemiecka - przepisy

22 maja 2019 16:08 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Muszę wyprobować ten przepis. Z zup łososiowych to gotowałam laksę- oprócz łososia się dodaje mleko kokosowe, cebulę , makaron ryżowy i chyba pastę curry zieloną. To jest tajski przepis - nie niemiecki- nie bijta :-)

Ale dla nas, "czytaczy".
Można dowolnie kombinować. W Berlinie zamówiłem sobie zupę z mlekiem kokosowym i jakoś nie przekonałem się. Preferuję zupy słodko-kwaśne. U mnie jest "Bangkok", więc nie omieszkam wstąpić tu kiedyś
22 maja 2019 17:53 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Ale dla nas, "czytaczy".
Można dowolnie kombinować. W Berlinie zamówiłem sobie zupę z mlekiem kokosowym i jakoś nie przekonałem się. Preferuję zupy słodko-kwaśne. U mnie jest "Bangkok", więc nie omieszkam wstąpić tu kiedyś:mniam:

Laksa jest słodko-kwaśna- soku z limonki sie dodaje i bodajże trawę cytrynową. Można kombinować - samych zup rybnych są rózne odmiany a i wariacje z kurczakiem zamiast ryby.
Mnie znowu nie leży połączenie takiej zupy ze Schlagsahne- za tłusto, jakaś mniej tłusta smietana może.

22 maja 2019 18:25 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Curry Suppe

Składniki:
- świeży łosoś 30 dag
- cukinia 30 dag
- szalotki 12,5 dag
- 400 g Schlagsahne
- 2 kostki bulionowe warzywne
- cytryna
Ponadto: łyżka masła, sól, 2 łyżeczki Curry, łyżeczka Cayenne Pfeffer, trochę Krebs lub Hummer Paste

Rybę suszymy, kroimy na średnie kawałki, zostawiamy.
Cukinię myjemy, suszymy, kroimy w cienkie talarki, solimy, zostawiamy.
Gotujemy bulion w litrze wody.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojone szalotki, do lekkiego zgęstnienia.
Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę, przyprawy, wcześniej odłożoną rybę i cukinię, 2 łyżki odciśniętej cytryny. Zagotowujemy i jeszcze kilka minut zostawiamy na wolnym ogniu. Najlepiej spożyć na drugi dzień.Zamiast łososia można użyć inną rybę morską albo wędzonego łososia.
Przed podaniem lekko podgrzać i ewentualnie podoprawiać i podgrzać, żeby na talerzu była gorąca. Do zupy nie stosuje się pieprzu. Każdy może już na talerzu podoprawiać sobie wg uznania.

A talerz dziadka trzeba jeszcze przed nałożeniem zupki do mikrofali włożyć?czy wystarczy że go zupka ogrzeje ?Tak tylko pytam bo wspominałeś kiedyś o fanaberiach malkontenta 

Przepis super
22 maja 2019 18:32 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

A talerz dziadka trzeba jeszcze przed nałożeniem zupki do mikrofali włożyć?czy wystarczy że go zupka ogrzeje ?:hihi:Tak tylko pytam bo wspominałeś kiedyś o fanaberiach malkontenta :hihi:

Przepis super:mniam:

Talerz 2 minuty w mikrofali, zupa ciepła, a on mówi, że hajs
22 maja 2019 18:38 / 2 osobom podoba się ten post
Dobrze by było dziewczyny, gdybyście swoje przepisy z innych topików skopiowały i tutaj je wkleiły
22 maja 2019 18:39 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Talerz 2 minuty w mikrofali, zupa ciepła, a on mówi, że hajs:smiech3:

Niewyparzony jęzor ma a może całą jamę ustną
22 maja 2019 18:41 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Niewyparzony jęzor ma a może całą jamę ustną:smiech3:

Ale tak jest ok
22 maja 2019 18:43 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Dobrze by było dziewczyny, gdybyście swoje przepisy z innych topików skopiowały i tutaj je wkleiły:-)

Dobrze wodzu jak rzekłeś tak się stanie 
22 maja 2019 18:49 / 1 osobie podoba się ten post
Konwalia08

Dobrze wodzu :-)jak rzekłeś tak się stanie 

Asz sień zafstydziłem
22 maja 2019 18:49 / 2 osobom podoba się ten post
Za siebie tylko mówię 
22 maja 2019 18:51 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Asz sień zafstydziłem:zawstydzony::smiech3:

Poczerwieniałeś na facjacie,czyli czerwonoskóry?
22 maja 2019 18:54 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Poczerwieniałeś na facjacie,czyli czerwonoskóry?:hihi:

Czasami tak mam
22 maja 2019 20:21 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Dobrze by było dziewczyny, gdybyście swoje przepisy z innych topików skopiowały i tutaj je wkleiły:-)

O,to to to !!!
Też proszę !
22 maja 2019 21:42 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Niewyparzony jęzor ma a może całą jamę ustną:smiech3:

Hahaha,właśnie się odezwała, Ta co ma buźkę wyparzoną 
22 maja 2019 21:52
Luke

Hej, Luke, weź po męsku,proszę, zadecyduj, tam, siam czy jeszcze gdzie indziej z tymi przepisami, bo już zgłupiałam.
To na "co dzisiaj gotujesz..."czy tutaj. 
Miałam chęć napisać przepisa, a u mnie szybko to trzeba wykorzystać, bo zaraz chęć gdzieś się zabierze i sobie pójdzie ,a dwa razy to pisać mnie się nie chce