Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #2

08 listopada 2014 16:46
joannaxd

A ja dzis pojde na latwizne I zrobie tylko zupe dyniowa. Jakos opuscila mnie wena tworcza.

zdradz przepis na zupe dyniową bo szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie robiłam
08 listopada 2014 18:22
Obiad zamawiany z restuaracji;)Porcja seniora a babcia i tak połowa na obiad połowa na kolacje,malutko;(
08 listopada 2014 18:26
siwa

Geronimo ostatnio dosc czesto serwowal zupe z dyni,moze ci pomoze-ja osobiscie jej nie gotuje,choc jadlam wlasnie w de.;-;-;-;-
08 listopada 2014 18:35 / 2 osobom podoba się ten post
amelka

Tak czytam i czytam i zauwazam, ze niektorzy duze porcje na obiad przygotowywuja.
Jesli zrobie obiad np. z dwoch dan, to jest zupa i drugie to mieso, surowka i np. ryz, to niestety najczesciej to drugie juz zjedzone nie zostaje.
Tak wiec ograniczam sie do malych pojedynczych dan.

To jest moja pierwsza sztela z gotowaniem,gdzie mieszkam sama z PDP i często robię za duże porcje (ale nie dwa dania).  
Potem to mamy na dwa dni.
08 listopada 2014 18:38
margaritka59

Też bym chciała mieć tutaj szybkowar, albo jakiś podobny wynalazek. Wprawdzie lubię gotowanie i pitraszenie, ale czasami są ciekawsze zajęcia i trzeba szybko. Tutaj jak zaczęłam pracę, to oprócz zastaw stołowych ,sztućców, 5-ciu garnków i 3-ech patelni nie było nic co ułatwia pracę w kuchni.Moja ODP ( wcześniej była panią domu) nigdy nie gotowała. Rodzina stołowała się "na mieście". Teraz, gdy została sama i przestała pracować,gotuję ja. Dokupiłam trochę przyborów i jest git. Babcia jest prawie codziennie pod wielkim wrażeniem, jak ja to zrobiłam? A jak je, to chwali po każdym kęsie, choć ja się wcale nie wysilam. Jeżeli sama chcę zjeść coś ekstra, to trochę zaszaleję. Dobrze mam pod tym wzgledem i właściwie, pod innymi względami też.

Miło ze chwali.

Ja tez gotuje zwykle normalne dania i babcia wszystko chwali,wszystko jej smakuje. 

08 listopada 2014 18:39 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

To jest moja pierwsza sztela z gotowaniem,gdzie mieszkam sama z PDP i często robię za duże porcje (ale nie dwa dania).  
Potem to mamy na dwa dni.

Ja tez gotuje male porcje i codziennie inne menu,dlatego tak cenie  ten temat,,co dzisiaj,,,,, gdyz czasem brakuje mi pomyslu juz co gotowac a tu  kolezanka-podpowie;-;-;-
08 listopada 2014 18:39 / 2 osobom podoba się ten post
siwa

Tez pierwszy raz jadlam w de. Z dyni hokaido wydraza sie srodek, a miazsz razem ze skora kroi w kawalki, do tego ziemnieki ze 2 male I ze 2 marchewki, por I kawalek papryczki chili, troche wegety, badz innej tego typu przyprawy, wszystko razem zalac nieeielka iloscia wody I gotowac do miekkosci. Zmiksowac, ewentualnie doprawic do smaku. Na talerz wlac zupke, zrobic kleksa ze smietany I posypac pestkami z dyni. Smacznego. Niektorxy dodaja tex odrobine czosnku
08 listopada 2014 18:41
joannaxd

Tez pierwszy raz jadlam w de. Z dyni hokaido wydraza sie srodek, a miazsz razem ze skora kroi w kawalki, do tego ziemnieki ze 2 male I ze 2 marchewki, por I kawalek papryczki chili, troche wegety, badz innej tego typu przyprawy, wszystko razem zalac nieeielka iloscia wody I gotowac do miekkosci. Zmiksowac, ewentualnie doprawic do smaku. Na talerz wlac zupke, zrobic kleksa ze smietany I posypac pestkami z dyni. Smacznego. Niektorxy dodaja tex odrobine czosnku

Kurcze... Nie mam tu blendera :(((((
08 listopada 2014 18:43
basiaim

Kurcze... Nie mam tu blendera :(((((

Corka mojej babci specjalnie mi kupila, zebym mogla zupe dyniowa robic, bo mamusia uwielbia hihi
08 listopada 2014 18:44 / 2 osobom podoba się ten post
joannaxd

Moja sasiadka robi ostra dyniowa i polewa jeszcze(juz na talerzu)oliwa czy olejem jakims;)) Niektorzy dopraiwaja tez imbirem,curry 
08 listopada 2014 18:47
joannaxd

Jak długo mniej więcej się ją gotuje?

Najwyżej ugniote to widelcem ;))))))
08 listopada 2014 18:48 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalena_Sewicka

Moja sasiadka robi ostra dyniowa i polewa jeszcze(juz na talerzu)oliwa czy olejem jakims;)) Niektorzy dopraiwaja tez imbirem,curry 

Moze sosem sojowym?
08 listopada 2014 18:51 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

Jak długo mniej więcej się ją gotuje?

Najwyżej ugniote to widelcem ;))))))

Az wszystko bedzie miekkie ( ok pol godz). Ta dynia razem ze skorka calkowicie sie rozgotowuje, wiec jezeli sie postarasz, to widelcem tez dasz rade
08 listopada 2014 19:02 / 1 osobie podoba się ten post
joannaxd

Moze sosem sojowym?

Nie,nie To chyba Kürbisöl ,ale nie pytalam tylko jadlam ;)))
08 listopada 2014 19:10
magdalena_k

jako zielony dodatek na dzisiaj Buttergemuse na jutra salatka z fasolki ,a sos i miesko bajka rozzplywalo sie w ustach, niech zyje szybkowar miesko i pomidory ..........................pycaaaaaaaaaaaaaaa

U nas tez czesto te Buttergemüse z Iglo albo Gut&Güstig,bardzo smaczne do wszystkiego;)