Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #2

01 grudnia 2014 12:24 / 2 osobom podoba się ten post
justi

ja podawalam go na talerzyku obok usmażonych placków

Prawidłowo ,tak własnie sie podaje.
01 grudnia 2014 13:32
Mus z jabłkami tez mnie tu u Niemców pierwszym razem trochę zszokował. Mają tu jednak jeszcze lepsze przeboje. Ubijane ziemniaki razem z gotowanymi czerwonymi burakami. Znam to tylko ze słyszenia, ale na szczęście nikt mnie jeszcze tutaj tym specjałem nie częstował.
01 grudnia 2014 13:34
Śmiesznie mi się napisało, miało być oczywiście Kartoffelpupfer z musem jabłkowym.
01 grudnia 2014 13:37
U mnie dzisiaj szpinak z cebulką i smietaną, bratpyreczki
i jajeczniczka na bekonie.
Pyszne było, teraz pół godzinki dla słoninki i potem wyjazd do szpitala do Omy.
01 grudnia 2014 13:37
reanata

A ja nie Amelka ale poprosze:):)

Napisze to prosta potrawa, a ja takie lubie.Bo Amelka to tak te desery maltretuje,że na inne dania czasu jej zabraknie:):):)
01 grudnia 2014 13:43
fado

Śmiesznie mi się napisało, miało być oczywiście Kartoffelpupfer z musem jabłkowym.

A jak robisz Kartoffelpufer?
01 grudnia 2014 13:50 / 1 osobie podoba się ten post
Kartoffelpufer robię dla Niemców bez dodatku czosnku. Kiedy robię w domu, dodaję do tartych ziemniaków cebulę i czosnek. Są trochę pikantne od pieprzu i jemy je ze śmietaną. Taka wersja bardziej mi smakuje.
01 grudnia 2014 13:54
fado

Kartoffelpufer robię dla Niemców bez dodatku czosnku. Kiedy robię w domu, dodaję do tartych ziemniaków cebulę i czosnek. Są trochę pikantne od pieprzu i jemy je ze śmietaną. Taka wersja bardziej mi smakuje.

Czosnek niekońiecznie, ale z kwaśną smietaną i cukrem PYCHA!!!
Ja tak jem, a Opy się dziwią,
ale nie przeszkadza im to haa...haaa..
01 grudnia 2014 14:03 / 1 osobie podoba się ten post
Pierś z kurczaka jako kotlet,ziemniaki ,surówka z kapusty czerwonej.Serniczek .
01 grudnia 2014 14:07 / 6 osobom podoba się ten post
Risotto : Warto kupić ryż risotto, bo jest najlepszy.Obieram  marchewkę kroję w talarki,cebule w kostke,paprykę czerwoną w piorka,można dodać cukinie w kostkę i ziemniaka (1 szt mały ) smaże w garnku.Dodaję przepłukany ryż i mieszam żeby nie przywarły składniki do dna.Jak ryż już jest szklisty, zalewam gorąca wodą dodaję kostke rosołową i przyprawy.Najlepsze mieso z rosolu  może być wolowina, bo jest juz miekka a dzisiaj wypadł mi kurczak z wczorajszego obiadu.Kroić w kostke i do ryżu dodać - mozna przysmazyć - ale nie koniecznie.Pilnowac,żeby woda sie nie wygotowała,bo bedzie za gęste.Przyprawy jak zwykle sol,pieprz,papryka.

Nie pisalam marcheweczka,cebulka,kurczaczek,papryczka -  Amelka tego nie lubi:)

To odpowiedni posiłek dla naszych pdp - wszystko jest miekkie,ryż sie nie sypie z widelca i pozywne. Smacznego   -  RENATA !!!!
01 grudnia 2014 14:29 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie dziś zupa śmieciowa .
01 grudnia 2014 14:31 / 3 osobom podoba się ten post
brydzia

U mnie dziś zupa śmieciowa .

Też lubię.Ale staram sie nie gotowac za często, bo na kolacje zjem z ochotą.A to juz problem:)
01 grudnia 2014 14:53 / 3 osobom podoba się ten post
Barszcz z krokietami i kotlety z kurczaka.
01 grudnia 2014 15:06 / 1 osobie podoba się ten post
krokiety z wczoraj z kapusta i polskimi grzybkami suszonymi,a dzis na swiezo wołowina jasniutka mięciutka ,taka cos jak bitki wołowe-ale bez "bicia"
01 grudnia 2014 15:54
mzap88

w ramach wyjątku :D

daleko nie mam XD