daleko nie mam XD
daleko nie mam XD
Qrcze,Ty masz wszedzie blisko:):)
Dziś niemiecka kuchnia zaserwowała pyszną zupę warzywną. Chyba pierwszy raz tutaj tak bardzo smakował mi obiad. Zupa była na kurczaku ( prawdziwym) i warzywa:marchewka,pietruszka,por,cukinia,malutkie pomidorki i na koniec drobny makaron. Zostało na kolacje po bulionerce :))
Wczoraj byłyśmy z babcią u jej córki. Zrobiła pyszne kulki z sera koziego otoczone bułką tartą podsmażoną na maśle,ale zrobioną na słodko. Podgrzała to lekko w piekarniku i do tego zrobiła sałatę rukolę ze śliwkami duszonymi,pokrojonymi w słupki. Chyba nie musze mówić ,że pycha było? :))
Zupa to chyba minestone, a możesz więcej napisać o tej sałacie ze śliwkami? Jaki sos? Było coś tam jeszcze? Śliwki suszone ;)?
To była najprostsza sałata na świecie,z żywymi podduszonymi śliwkami ,myslę,że śliwki w occie też by pasowały. Polana ta sałata była olejem,octem ,troszkę soli,miodu i to wsystko.
To była najprostsza sałata na świecie,z żywymi podduszonymi śliwkami ,myslę,że śliwki w occie też by pasowały. Polana ta sałata była olejem,octem ,troszkę soli,miodu i to wsystko.
Ojej,
przeczytałam w pierwszej chwili : z żywymi, podduszonymi ślimakami i aż mnie zemdliło...
Risotto : Warto kupić ryż risotto, bo jest najlepszy.Obieram marchewkę kroję w talarki,cebule w kostke,paprykę czerwoną w piorka,można dodać cukinie w kostkę i ziemniaka (1 szt mały ) smaże w garnku.Dodaję przepłukany ryż i mieszam żeby nie przywarły składniki do dna.Jak ryż już jest szklisty, zalewam gorąca wodą dodaję kostke rosołową i przyprawy.Najlepsze mieso z rosolu może być wolowina, bo jest juz miekka a dzisiaj wypadł mi kurczak z wczorajszego obiadu.Kroić w kostke i do ryżu dodać - mozna przysmazyć - ale nie koniecznie.Pilnowac,żeby woda sie nie wygotowała,bo bedzie za gęste.Przyprawy jak zwykle sol,pieprz,papryka.
Nie pisalam marcheweczka,cebulka,kurczaczek,papryczka - Amelka tego nie lubi:)
To odpowiedni posiłek dla naszych pdp - wszystko jest miekkie,ryż sie nie sypie z widelca i pozywne. Smacznego - RENATA !!!!