Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #2

30 listopada 2014 23:08 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

Ja tez do rosolu daje 2 ziela angielskie,pieprz,duzo warzyw:marchew por seler pietrucha ,pieczona cebula na blacie kuchennym,a tu w de dodaja szczypiorek i galka muszkatolowa to(okolice karlsruhe) ,
i tez ktos jadl rosol z "*krychanymi pyrkami*(czytaj tluczone ziemniaki)

Haneczka,
 u nas krychane pyrki się dobierało lyżką do zupy burakowej /barszcz z dodatkiem gęstej śmietany/ ,
mniammm, az się ośliniłam...
ale mi smaka narobiłaś na noc, Ty niedobra..
I po co ja to teraz przeczytałam...
30 listopada 2014 23:19 / 3 osobom podoba się ten post
Tak u mnie moj syn uwielbia zupe buraczkowa z tymi krychanymi pyrkami hihimalo juz tak ktos mowi ,a rosol to tylko wlasnie jem z domowym makaronem swojej roboty,kroic tak nie umiem za ladnie ale mam wynalazek do tego ow makaronu.
A i w wigilie z tym makaronem moja tesciowa(wspaniala kobieta)przyrzadza makielki na slodkiej smietance z rodzynkami i z utartmym makiem och pychotka tez narobilam sobie smaka
30 listopada 2014 23:40 / 2 osobom podoba się ten post
margaritka59

Moje dzieciństwo też kojarzy mi się rosołem i makaronem domowym w każdą niedzielę.To był cały rytuał. Raniutko na pniaczek szła kura, albo kogut, pózniej oparzanie gorącą wodą , osmalanie denaturatem i rozprawianie. Warzywa były prosto z ogrodu.Cebula przypiekana na kuchni. Każdy z domowników miał swoje ulubine części z tego kuraka i na szczęście się nie pokrywały. Mieszkałam w domu wielopokoleniowym. Babcia robiła kluski tzn makaron, ale jak ona te placki z ciasta szybko i drobno kroiła, to do dzisiaj wspominamy. W radyjku "Matysiaki", czy " W Jezioranach" .Tych audycji osobiście nie słuchałam, ale wiem ,że coś takiego było. Ach, to były czasy...

Nasza rodzina była duża - 9 dzieci plus rodzice - to z mięskiem z kogucika było ubożuchno. Mnie zawsze dostawało się skrzydełko. Ale rosołek pycha, przyrządzony tak jak piszesz.
01 grudnia 2014 10:06 / 2 osobom podoba się ten post
Klopsiki ala jeżyki, kartofelki i brukselka + jogurcik dla babulki
01 grudnia 2014 10:06 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa kalafiorowa
01 grudnia 2014 10:33 / 1 osobie podoba się ten post
Ziemniaki, kurczak w sosie z pieczarkami i surówka.
01 grudnia 2014 10:36 / 2 osobom podoba się ten post
Ja mam dzisiaj risotto z warzywami i mięsem z kurczka.Sałata lodowa.

Amelka chcesz przepis?.Malo roboty - pychota.
01 grudnia 2014 11:02
a jak ktos nie ma Fb to zapraszasz na degustacje ?
01 grudnia 2014 11:23 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

A ja nie Amelka ale poprosze:):)
01 grudnia 2014 11:30 / 1 osobie podoba się ten post
A ja dzisiaj zupkę ugotowalam i dla babci knedelki na slodko bo ja nie przepadam- mi mała dieta nie zaszkodzi :) i właśnie robie farsz na pierogi które zamierzam jutro zrobić i zamrozić :)
01 grudnia 2014 11:47 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Tak, poproszę. Jeśli mało pracy to lubię takie.
Dzisiaj też obiad mało roboty:
spagetti, /coś zjadłam, chyba jakieś h/, sos z pomodorów i krewetki.
Sałata lodowa.
Deser: qwark z sokiem malinowym i malinami na wierzchu. Pod spód daję przecier jabłkowy, troszkę i orzechy pokruszone. 
01 grudnia 2014 11:59 / 2 osobom podoba się ten post
u mnie tez dzisiaj szybki obiad-bylam z pdp u lekarza potem wizyta w apotece,po drodze trzech kolegow spotkal moj Josef naturalnie mus porozmawiac i czas uciekl
dzisiaj sledzik w smietanie z cebulka ziemniaczki w mundurkach-deser puding waniliowo czekoladowy:):)
01 grudnia 2014 12:03 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

a jak ktos nie ma Fb to zapraszasz na degustacje ?

w ramach wyjątku :D
01 grudnia 2014 12:19 / 1 osobie podoba się ten post
Pomocy!!!

Placki ziemniaczane z musem jablkowym! Jak to się robi?

Oczywiscie placki potrafię usmazyc, ale ten mus....... Do środka go - do surowego ciasta? Czy na górę, na usmazone? Czy jeszcze inaczej?
01 grudnia 2014 12:21 / 4 osobom podoba się ten post
ja podawalam go na talerzyku obok usmażonych placków