Das Danken -dziękowanie ,das Lesen- czytanie ,das Schreiben - pisanie
To sa rzeczowniki ! /utworzone od czasowników /
Das Danken -dziękowanie ,das Lesen- czytanie ,das Schreiben - pisanie
To sa rzeczowniki ! /utworzone od czasowników /
Nichts zum Danken :)
Można i tak spróbować jak napisałaś z utworzeniem rzeczownika odczasownikowego,ale szczerze mówiąc z das Danken,trochę niespotykana konstrukcja,w sensie rzadziej uzywana.Nicht zu danken,słyszałam zawsze,no i myślę,że ta forma jest popularniejsza.
Nie bede sie spierac,pewnie masz rację,bo ja lepiej znam niemiecki ,książkowy ' niz potoczny,mówiony
Lubie sie bawić niemiecką gramatyką:-)
Można się pobawić,czemu nie:).Poszukałam tej konstrukcji das Danken i znalazłam ją w ... Biblii:)
zapytajcie naszej fachury Pani Wichury to rozstrzygnie :)
z medycznego punktu widzenia zapalenie korzonków newrowych/ atak bólu / kojarzone jest z rwą kulszową i można po niemiecku nie mówić o chronicznym zapaleniu ale o Ischias lub Lumboischialgie.
O ile się orientuję, to roztrząsacie kwestię nichts zu danken i nichts zum Danken.
Nichts zum Danken teoretycznie i gramatycznie powinno dać się ułożyć, ale nie spotkałam się, żeby tak pisano, czy mówiono.
Jak mam wątpliwości, to wpisuję sobie w google zwrot i patrzę, czy są wyniki i na jakich stronach.
Nichts zum Danken nie wyświetliło się wcale.
No to już mam mętlik w głowie,a poza tym wziełam Ketonal na rwę kulszową i jestem pod wpływem :-)
Nie powinno
Danken jest tu rzeczownikiem.i jak kazdy rzeczownik potrzebuje rodzajnika
das Danken a wiec zum Danken