Tobie nawet się nie chciało poprawnie sformułować zdań po polsku, więc trudno oczekiwać, że odpowiedzi się jak z rękawa posypią.
Tobie nawet się nie chciało poprawnie sformułować zdań po polsku, więc trudno oczekiwać, że odpowiedzi się jak z rękawa posypią.
już mi jedna uprzejma opiekunka przetłumaczyła bez rzadnych pytań ;)
Ciekawi mnie, czy któryś z waszych podopiecznych na kupę (stolec) mówił "Haufen"?
Mój dziadek na stolec mówi KAKA
...Sorki , Wichurra , ale teraz to już nie opiekunka jak my , tylko " uczycielka " przez Ciebie przemawia :)... Bez obrazy , ale chłopak chciał się poradzić w temacie weryfikacji , myslę ( zdarza mi się , a co ? ) , że jak będzie chciał porad z języka polskiego to się odezwie ...... a tak " apropopo "....Ja - zadaję ; ty -zadajesz ; oni zadają ..... a nie zadawają .... Nie przejmuj się , ja też z rozpędu " byka " walnę ... :)))))))).
...Sorki , Wichurra , ale teraz to już nie opiekunka jak my , tylko " uczycielka " przez Ciebie przemawia :)... Bez obrazy , ale chłopak chciał się poradzić w temacie weryfikacji , myslę ( zdarza mi się , a co ? ) , że jak będzie chciał porad z języka polskiego to się odezwie ...... a tak " apropopo "....Ja - zadaję ; ty -zadajesz ; oni zadają ..... a nie zadawają .... Nie przejmuj się , ja też z rozpędu " byka " walnę ... :)))))))).
Tak w ogóle to są osobne tematy, gdzie takie pytania się zadaje.
Mnie po prostu ignoranci irytują.
może nie jestem jakimś polonistą, może nie wyraziłem się dobrze, ale większość chyba zrozumiała o co mi chodzi
Przy okazji; czy wszyscy wiedzą jak po niemiecku mówi się na ,,żarówkę''? Lampa, lampa stołowa - tych słów uczyłam się na samym początku. Nigdy nie przyszło mi do głowy żeby tego słowa się uczyć , bo po prostu nie spotkałam chyba po drodze:))) żarówka - Glühlampe
ja mówię Glühbirne, ale to to samo ;]