Wypieki

13 marca 2016 22:56
Barbara48

Ania o ta babke Ci chodzilo ?
Babka biszkoptowo -piaskowa 
1 niepelna szkl. cukru
1 kostka masla (200g)
1/3 szkl. mleka 
Wszystko razem zagotowac I odstawic do wystygniecia. 
2 szkl. maki 
2 lyzeczki proszku 
3 zoltka 
3 bialka ubite na piane. 
Do wystudzonego plynu dodac reszte skladnikow I wymieszac (piane na koncu )
Wlac 3/4 ciasta do keksowki a do reszty dodac 1 lyzeczke kakao I wylac na wierzch. 
Piec ok. 30 min w 180'C.
Smacznego

Przepraszam, że sie wtrącę, ale jeśli to "moja" babka, to do ok.1/2 ciasta dodaję kakao. Sporo daję i na oko. Ale co kto lubi :pomponiara:
13 marca 2016 23:08 / 2 osobom podoba się ten post
jolars

Babkę Basi spróbuję upiec na święta, a teraz u mnie w piecu dogorywa cytrynowa babeczka. :-)

Przepis na babkę dała nam kobietka, zdjęcie jest tylko mojej babki.Jest pyszna, polecam:)
14 marca 2016 06:01 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Przepis na babkę dała nam kobietka, zdjęcie jest tylko mojej babki.Jest pyszna, polecam:)

I w przyszłości zdjęcie też mojej babki.
14 marca 2016 06:53 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

albo babkę skopiujesz i też wstawisz. A co tam :-)))

Mojej babki nie da się skopiować . Nic na to nie poradzę
14 marca 2016 08:20 / 3 osobom podoba się ten post
mleczko1

Mojej babki nie da się skopiować . Nic na to nie poradzę :-)

No , cóż moja wczorajsza babeczka cytrynowa, daleko od ideału, "cholera" tylko z dżemiki zjadliwa  (mączka coś za ciężka do babeczki, a jedynie do sosiku zdatna)
Nie piecz sama Jolcia, a od czego mamy Basię i cukierników.
Spokojnego dnia w pracy.

14 marca 2016 08:21
jolars

No , cóż moja wczorajsza babeczka cytrynowa, daleko od ideału, "cholera" tylko z dżemiki zjadliwa  (mączka coś za ciężka do babeczki, a jedynie do sosiku zdatna)
Nie piecz sama Jolcia, a od czego mamy Basię i cukierników.
Spokojnego dnia w pracy.

Aaaaaa to o takich babkach mowa ? a teraz rozumiem .
14 marca 2016 08:24 / 4 osobom podoba się ten post
A to moja  wczorajsza. Cukrem pudrem przykryłam fuszerkę
14 marca 2016 08:39 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

A to moja  wczorajsza. Cukrem pudrem przykryłam fuszerkę :-)

14 marca 2016 09:00 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

A to moja  wczorajsza. Cukrem pudrem przykryłam fuszerkę :-)

Aniu nie wiem co Ty chcesz od tej ,,babeczki ",ten rodzaj ciasta ,,lubi" popekac od góry, smacznego:)
14 marca 2016 09:05 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Aniu nie wiem co Ty chcesz od tej ,,babeczki ",ten rodzaj ciasta ,,lubi" popekac od góry, smacznego:)

Basia juz nie ma do czego zjedzona
14 marca 2016 09:05 / 2 osobom podoba się ten post
jolars

No , cóż moja wczorajsza babeczka cytrynowa, daleko od ideału, "cholera" tylko z dżemiki zjadliwa  (mączka coś za ciężka do babeczki, a jedynie do sosiku zdatna)
Nie piecz sama Jolcia, a od czego mamy Basię i cukierników.
Spokojnego dnia w pracy.

Ładnie wyrosła, a przesialas mąkę? Napisz przepis z jakiego piekłas .Smacznego:)
14 marca 2016 09:08 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

Basia juz nie ma do czego :-) zjedzona :-(

Ooo ! Szybko, musiała być bardzo dobra:)
14 marca 2016 09:11 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Ooo ! Szybko, musiała być bardzo dobra:)

Była dobra, dałam mniej cukru, duzo mniej. Przewidziałam, ze trza będzie fuszerke przykryc cukrem pudrem. 
14 marca 2016 09:30
Barbara48

Ładnie wyrosła, a przesialas mąkę? Napisz przepis z jakiego piekłas .Smacznego:)

Basiu sita nie posiadam, a przepisu nie podam, bo nie chce Basi zrobić krzywdy.
Okropna baba cytrynowa wyszła.
14 marca 2016 09:33 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

Była dobra, dałam mniej cukru, duzo mniej. Przewidziałam, ze trza będzie fuszerke przykryc cukrem pudrem. 

Ja do każdego przepisu daje połowę cukru,bo moja Pdp bierze insulinę, ale ciacho musi być.