Wypieki

02 kwietnia 2016 12:41
Barbara48

Sernik gotowany na herbatnikach:
1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*)
4 ekologiczne jajka
200 g masła (1 kostka)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
3/4 szklanki mleka (200 ml)
ok. 450 g herbatników
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe (lub płatki migdałowe)

Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko zblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować. Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm (lub ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przykładowa polewa czekoladowa I: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając.
Przykładowa polewa czekoladowa II: 100 g gorzkiej czekolady + 100 g mlecznej czekolady siekamy na małe kawałki, a następnie zalewamy 150 ml bardzo gorącej śmietanki 30% – zostawiamy na 1 minutę i mieszamy do połączenia.
* Jeśli używamy sera wiaderkowego to musi on być gęsty – jeśli ser wylewa się i nie trzyma kształtu to sernik może się nie zsiąść. Ja nie mieliłam sera – użyłam wiaderka z Piątnicy.

Dzięki wielkie, to teraz puszczam Cię i możesz jechać do domku, ale o pieczeniu nie zapomnij . A skąd miałą Piątnice w Niemczech?
02 kwietnia 2016 13:11 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Dzięki wielkie, to teraz puszczam Cię i możesz jechać do domku, ale o pieczeniu nie zapomnij . A skąd miałą Piątnice w Niemczech?

Michasiu podalam przepis wyjściowy, ja robiłam z Speißequarka i dalam budyń truskawkowy bo nie miałam vaniliowego i zalalam galaretką truskawkowa. Nie miałam ochoty na polewę.      Dzisiaj zrobiłam Kopiec Kreta, nie wiem co z tego wyszło bo ciasto było z zakalcem i musiałam całe zetrzeć na tarce.
 
 
 
02 kwietnia 2016 13:20 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara,Michasia,Benita-małpy jestescie i tyle::)po co ja tu lazłam???po co??? teraz musze do sklepu po ciastko,albo nawet dwa:):)Choćbym chciała nawet to tu piekarnik kaput i nic sie nie upiecze:(Nieeee,chyba ze trzy kupię:)Z galaretką:)O!:)
02 kwietnia 2016 13:27 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Barbara,Michasia,Benita-małpy jestescie i tyle::)po co ja tu lazłam???po co??? teraz musze do sklepu po ciastko,albo nawet dwa:):)Choćbym chciała nawet to tu piekarnik kaput i nic sie nie upiecze:(Nieeee,chyba ze trzy kupię:)Z galaretką:)O!:)

Kasiu nie żałuj sobie, kup z galaretką i truskawkami, pyszotka:)
02 kwietnia 2016 13:41
Barbara48

Kasiu nie żałuj sobie, kup z galaretką i truskawkami, pyszotka:)

Kasiu, ja też piszę nie żałuj. Casto na boczki sie odkłada nawet chrom nie pomaga. Od jutra nie jeeeem ciasta -upiekę dopiero w poniedziałek ale tylko popatrzę, Popatrzeć można
02 kwietnia 2016 17:11 / 4 osobom podoba się ten post
02 kwietnia 2016 17:47 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Pyszności
02 kwietnia 2016 18:40
podziwiam naprawdę te wszystkie kobietki, które pieką te ciasta, mnie jak pytają czy upiekę ciasto, to zazwyczaj mówi, że tylko babkę mogę upiec i nic innego nie umiem :(((
mnie się po prostu najzwyczajniej nie chce, czas na stelli poświęcam (oprócz oczywiście pracy, obowiązków, które muszę wykonać) tylko i wyłącznie dla siebie :))
02 kwietnia 2016 18:42 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Kasiu nie żałuj sobie, kup z galaretką i truskawkami, pyszotka:)

Czy Ty to sama zrobiłaś? Jak ?
02 kwietnia 2016 18:48
kasia63

Barbara,Michasia,Benita-małpy jestescie i tyle::)po co ja tu lazłam???po co??? teraz musze do sklepu po ciastko,albo nawet dwa:):)Choćbym chciała nawet to tu piekarnik kaput i nic sie nie upiecze:(Nieeee,chyba ze trzy kupię:)Z galaretką:)O!:)

Kasia, swoje ciasto upiekłam - Thomas i Pdp rzucili się, jakby nigdy nie jedli. Połowę udało mi sie wcisnąć Thomasowi, na dziś i jutro po kawałeczku dla Pdp.
Natomiast szukam inspiracji, bo 10.04 są Urodziny. Tym razem w domu - oj, bedzie się działo - tzn ja sie napracuję.

A dziś zrobiłam batoniki musli. Pychota. Zdrowo i bez grzechu.
Z tego przepisu:
http://gotuj.skutecznie.tv/2015/09/batoniki-musli-z-miodem/
02 kwietnia 2016 19:00 / 2 osobom podoba się ten post
O nie Kasia miała racje jak mozna takie ciasta pokazywac człowiekom na głodzie a raczej tym co nie moga piec:dokucza:Kurcze wiem, wiem co zrobie nie bede tu zagladac i juz!!
02 kwietnia 2016 19:13 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Kasia, swoje ciasto upiekłam - Thomas i Pdp rzucili się, jakby nigdy nie jedli. Połowę udało mi sie wcisnąć Thomasowi, na dziś i jutro po kawałeczku dla Pdp.
Natomiast szukam inspiracji, bo 10.04 są Urodziny. Tym razem w domu - oj, bedzie się działo - tzn ja sie napracuję.

A dziś zrobiłam batoniki musli. Pychota. Zdrowo i bez grzechu.
Z tego przepisu:
http://gotuj.skutecznie.tv/2015/09/batoniki-musli-z-miodem/

Moje szczęście,że nie jem musli:)ha ha
Na urodziny coś wymyślisz smacznego i  zdrowego:)
02 kwietnia 2016 20:01 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Czy Ty to sama zrobiłaś? Jak ?

Upieklam biszkopt, posmarowalam śmietaną, na to truskawki pokrojone w grube plastry i zalalam polską galaretką truskawkowa.
02 kwietnia 2016 20:06
Barbara48

Upieklam biszkopt, posmarowalam śmietaną, na to truskawki pokrojone w grube plastry i zalalam polską galaretką truskawkowa.

Wygląda pysznie. 
Myślisz, ze da sie naszą, polską galaretkę zastąpić tutejszą z kartonika? Na obrazku ma kosteczkę wyciętą z galaretki.
02 kwietnia 2016 20:45 / 1 osobie podoba się ten post
Sooro jest mrozonych ciast;nawet widzialam torty mrozone;A jakie sa pyszne male paczusie z bita smietana