Michaśiu, To już jest Arcydzieło,,,,,,:tanczy:
Przepis poproszę.
I na ciasto i na krem.
Czy mąka orkiszowa też się nada ?
Przepis poproszę.
I na ciasto i na krem.
Czy mąka orkiszowa też się nada ?
Wiesz nie piekłam z orkiszowej ale wydaje mi się,że tak. Ciasto jest proste"
- 5-6 jaj
1,5 szkl. cukru
-12 łyzek ciepłej wody
-12 łyzek oleju
2,5 łyżeczki proszku do piecz.
-1 szkl. mielonych orzechów/ moga byc migdały/
Żółtka , cukier , woda i olej ucieramy. Dodajemy mąkię ,proszek i ubite białka, lekko mieszamy/nie mikserem/. Na konie dodajemy orzechy i mieszamy. Nagrzać piekarnik na 180st. po włozeniu ciasta zmniejszyc do 16osti 45-50 min.
KREM;
- 0,6 litra mleka
-3 żółtka
-1 budyń
-1/2 łyzki mąki
-1 łyzka maki ziemniaczanej
-2 łyzki cukru
-1kostka masła/ 200g/
- 2 łyżki orzechów mielonych lub 1 łyzka kawy rozpuzczalnej/ ja dałam orzechy
do jednej szkl. mleka wsypujemy budyń, mąki,i żółtka roztrzepujemy. Reszte mleka z cukrem do rondelka i na gotujące mleko wylewamy budyń. Masło rozcieramy i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Po przekrojeniu ja nasączyłam jeszcze wodą z sokiem z pomarańczy/ lubi wilgotne. Smacznego:)Wg mnie krem lepszy jest z kawą ale to juz kwestia smaku. papa
Bardzo dziękuję. A ile tej mąki do ciasta - bo nie doczytałam.
nie doczytałaś bo nie napisałam sorki: 2,5 szklanki:yeah:
Upiekłam ciasto "Fanta-styczne" z tego przepisu:
http://gotuj.skutecznie.tv/2012/10/fanta-styczne-ciasto-z-brzoskwiniami-i-kruszonka/comment-page-1/#comment-94579
Wygląda pięknie. Zdjęcia nie wstawię, bo nie umiem.
Nie wiem tylko, jak smakuje, bo krojenie będzie o 15, gdy "Wizytator" przybędzie. Dla takiego człowieka warto.
Wyszło duże i wysokie - kto to zje ?
Ślinka mi leci:) Mogę przepis mam w rezerwie guarck/ jak sie piszę nie wiem?/