Wypieki

26 marca 2016 16:14 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

może być???

Michaśiu, To już jest Arcydzieło,,,,,,
26 marca 2016 18:55 / 2 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Michaśiu, To już jest Arcydzieło,,,,,,:tanczy:

Będę skromna do mistrzostwa duzo mi brak, zabraknie mi lat, bom już wiekowa.
31 marca 2016 22:53 / 5 osobom podoba się ten post
oorzechowe z kremem budyniowym.
31 marca 2016 22:57 / 5 osobom podoba się ten post
Sernik gotowany:)
01 kwietnia 2016 00:16 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

oorzechowe z kremem budyniowym.

Błagam nie na noc
01 kwietnia 2016 10:29
michasia

oorzechowe z kremem budyniowym.

Przepis poproszę.
I na ciasto i na krem.
Czy mąka orkiszowa też się nada ?
01 kwietnia 2016 11:14 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Przepis poproszę.
I na ciasto i na krem.
Czy mąka orkiszowa też się nada ?

Wiesz nie piekłam z orkiszowej ale wydaje mi się,że tak. Ciasto jest proste"
-  5-6 jaj
 1,5 szkl. cukru
-12 łyzek ciepłej wody
-12 łyzek oleju
2,5 łyżeczki proszku do piecz.
-1 szkl. mielonych orzechów/ moga byc migdały/

  Żółtka , cukier , woda i olej ucieramy. Dodajemy mąkię ,proszek i ubite białka, lekko mieszamy/nie mikserem/. Na konie dodajemy orzechy i mieszamy. Nagrzać piekarnik na 180st. po włozeniu ciasta zmniejszyc do 16osti 45-50 min.
KREM;
- 0,6 litra mleka
-3 żółtka
-1 budyń
-1/2 łyzki mąki
-1 łyzka maki ziemniaczanej
-2 łyzki cukru
-1kostka masła/ 200g/
- 2 łyżki orzechów mielonych lub 1 łyzka kawy rozpuzczalnej/ ja dałam orzechy

 do jednej szkl. mleka wsypujemy budyń, mąki,i żółtka roztrzepujemy. Reszte mleka z cukrem do rondelka i na gotujące mleko wylewamy budyń. Masło rozcieramy i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Po przekrojeniu ja nasączyłam jeszcze wodą z sokiem z pomarańczy/ lubi wilgotne. Smacznego:)Wg mnie krem lepszy jest z kawą ale to juz kwestia smaku. papa


01 kwietnia 2016 11:15 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Przepis poproszę.
I na ciasto i na krem.
Czy mąka orkiszowa też się nada ?

Wiesz nie piekłam z orkiszowej ale wydaje mi się,że tak. Ciasto jest proste"
-  5-6 jaj
 1,5 szkl. cukru
-12 łyzek ciepłej wody
-12 łyzek oleju
2,5 łyżeczki proszku do piecz.
-1 szkl. mielonych orzechów/ moga byc migdały/

  Żółtka , cukier , woda i olej ucieramy. Dodajemy mąkię ,proszek i ubite białka, lekko mieszamy/nie mikserem/. Na konie dodajemy orzechy i mieszamy. Nagrzać piekarnik na 180st. po włozeniu ciasta zmniejszyc do 16osti 45-50 min.
KREM;
- 0,6 litra mleka
-3 żółtka
-1 budyń
-1/2 łyzki mąki
-1 łyzka maki ziemniaczanej
-2 łyzki cukru
-1kostka masła/ 200g/
- 2 łyżki orzechów mielonych lub 1 łyzka kawy rozpuzczalnej/ ja dałam orzechy

 do jednej szkl. mleka wsypujemy budyń, mąki,i żółtka roztrzepujemy. Reszte mleka z cukrem do rondelka i na gotujące mleko wylewamy budyń. Masło rozcieramy i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Po przekrojeniu ja nasączyłam jeszcze wodą z sokiem z pomarańczy/ lubi wilgotne. Smacznego:)Wg mnie krem lepszy jest z kawą ale to juz kwestia smaku. papa


01 kwietnia 2016 11:17 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Sernik gotowany:)

Ślinka mi leci:) Mogę przepis mam w rezerwie guarck/ jak sie piszę nie wiem?/
01 kwietnia 2016 11:47
michasia

Wiesz nie piekłam z orkiszowej ale wydaje mi się,że tak. Ciasto jest proste"
-  5-6 jaj
 1,5 szkl. cukru
-12 łyzek ciepłej wody
-12 łyzek oleju
2,5 łyżeczki proszku do piecz.
-1 szkl. mielonych orzechów/ moga byc migdały/

  Żółtka , cukier , woda i olej ucieramy. Dodajemy mąkię ,proszek i ubite białka, lekko mieszamy/nie mikserem/. Na konie dodajemy orzechy i mieszamy. Nagrzać piekarnik na 180st. po włozeniu ciasta zmniejszyc do 16osti 45-50 min.
KREM;
- 0,6 litra mleka
-3 żółtka
-1 budyń
-1/2 łyzki mąki
-1 łyzka maki ziemniaczanej
-2 łyzki cukru
-1kostka masła/ 200g/
- 2 łyżki orzechów mielonych lub 1 łyzka kawy rozpuzczalnej/ ja dałam orzechy

 do jednej szkl. mleka wsypujemy budyń, mąki,i żółtka roztrzepujemy. Reszte mleka z cukrem do rondelka i na gotujące mleko wylewamy budyń. Masło rozcieramy i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Po przekrojeniu ja nasączyłam jeszcze wodą z sokiem z pomarańczy/ lubi wilgotne. Smacznego:)Wg mnie krem lepszy jest z kawą ale to juz kwestia smaku. papa


Bardzo dziękuję. A ile tej mąki do ciasta - bo nie doczytałam.
01 kwietnia 2016 12:40 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Bardzo dziękuję. A ile tej mąki do ciasta - bo nie doczytałam.

nie doczytałaś bo nie napisałam sorki: 2,5 szklanki
01 kwietnia 2016 12:52
michasia

nie doczytałaś bo nie napisałam sorki: 2,5 szklanki:yeah:

Dziękuję Michasiu.
01 kwietnia 2016 12:56 / 1 osobie podoba się ten post
Upiekłam ciasto "Fanta-styczne" z tego przepisu:
http://gotuj.skutecznie.tv/2012/10/fanta-styczne-ciasto-z-brzoskwiniami-i-kruszonka/comment-page-1/#comment-94579
Wygląda pięknie. Zdjęcia nie wstawię, bo nie umiem.
Nie wiem tylko, jak smakuje, bo krojenie będzie o 15, gdy "Wizytator" przybędzie. Dla takiego człowieka warto.
Wyszło duże i wysokie - kto to zje ?
01 kwietnia 2016 13:01 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Upiekłam ciasto "Fanta-styczne" z tego przepisu:
http://gotuj.skutecznie.tv/2012/10/fanta-styczne-ciasto-z-brzoskwiniami-i-kruszonka/comment-page-1/#comment-94579
Wygląda pięknie. Zdjęcia nie wstawię, bo nie umiem.
Nie wiem tylko, jak smakuje, bo krojenie będzie o 15, gdy "Wizytator" przybędzie. Dla takiego człowieka warto.
Wyszło duże i wysokie - kto to zje ?

Przeczytałam przepis, obejrzałam i będzie nastepnym do upieczenia. dzięki
02 kwietnia 2016 08:50 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Ślinka mi leci:) Mogę przepis mam w rezerwie guarck/ jak sie piszę nie wiem?/

Sernik gotowany na herbatnikach:
1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*)
4 ekologiczne jajka
200 g masła (1 kostka)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
3/4 szklanki mleka (200 ml)
ok. 450 g herbatników
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe (lub płatki migdałowe)

Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko zblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować. Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm (lub ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przykładowa polewa czekoladowa I: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając.
Przykładowa polewa czekoladowa II: 100 g gorzkiej czekolady + 100 g mlecznej czekolady siekamy na małe kawałki, a następnie zalewamy 150 ml bardzo gorącej śmietanki 30% – zostawiamy na 1 minutę i mieszamy do połączenia.
* Jeśli używamy sera wiaderkowego to musi on być gęsty – jeśli ser wylewa się i nie trzyma kształtu to sernik może się nie zsiąść. Ja nie mieliłam sera – użyłam wiaderka z Piątnicy.