Co nas czeka w Szwajcarii?

09 lipca 2014 10:31
mleczko47

Renatka, napisz mi co Cie interesuje.Mięsa,zupy,ciasta,desery czy sałaty.

musze ci napisac ze twoj przepis ponizej ,,sprzedalam mamusi dzisiaj eksperymentuje -dam znac czy im w domku smakowalo;-
26 lipca 2014 13:16
ivanilia40

Ja wiem,ze to jest śmieszne,ale własnie tak jest...:) Może tylko z tą róznicą,że babcia raczej niewiele myśli,ma bardzo zaawansowaną demencję.

Ja mam podobnie teraz na Bawarii.Jak ma lepsza godzine to po niemiecku i się rozumiemy,a jak ma focha to po bawarsku nawija i nic nie kumam.Ja w ogóle jestem w szoku jak ja się z nimi porozumiewam,bo to mój drugi wyjazd.Pierwszy trwał 8tyg i teraz jestem tydzień.Fakt że uczyłam się w szkole,ale dobrze wiecie jak to się ma do praktyki.Z młodszymi lepiej używam wielu miedzynarodowych słów.Moja babunia ma zaczątki ciężkiej demencji i czasem niewiem co jej odpowiadać jak się mnie pyta gdzie jest jej babcia.Ja Ty sobie radzisz  z ciężką demencją?Masz wieloletnie doswiadczenie czy jak?
26 lipca 2014 13:26 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Zakladając ten temat myslałam,ze wywiaze sie dyskusja na temat warunkow pracy,warunkow zatrudnienia - bo przecież to inny kraj,inne wymagania,inna kultura, inaczej dojeżdżamy i inaczej nam płaca.

Ale opiekunek zatrudnionych przez szwajcarska firme jest jak na lekarstwo to nie ma co nowego wnosić.Bo to nikogo nie interesuje kogoś kto pracuje w DE albo jest zatrudniony przez firmę polsko-niemiecka czy odwrotnie,gdyz warunki nie odbiegaja od normy.

Znalazłam dzisiaj nową książke z przepiasami typowo szwajcarskimi, ale łatwymi, bo tu w kazdym jest Jowa - Teigen,ktory mozna kupić w Migros - i zrobić smaczny szybki obiad.

Nie chce pisac tylko dla siebie, bo ja już je mam,jesli kogos interesuje to moge podac.

(mimo że nie lubisz odgrzebywania starych wpisów:) to mnie interesuje! Oczywiście że mój niemiecki jest jeszcze za maluśki na Szwajcarie,ale kto mi zabroni się interesować :D ? Poza tym moja szefowa mówi że ja wszedzie sobie poradzę.A tak serio nie był by to głupi pomysł i tak jeżdze daleko Aurich,Penzberg ilez mi to do Szwajcarii :) :) :
27 lipca 2014 08:46 / 2 osobom podoba się ten post
Junona_S

(mimo że nie lubisz odgrzebywania starych wpisów:) to mnie interesuje! Oczywiście że mój niemiecki jest jeszcze za maluśki na Szwajcarie,ale kto mi zabroni się interesować :D ? Poza tym moja szefowa mówi że ja wszedzie sobie poradzę.A tak serio nie był by to głupi pomysł i tak jeżdze daleko Aurich,Penzberg ilez mi to do Szwajcarii :) :) :

Bo nie lubie.Czesto są to juz nie aktualne problemy.Ale kazda z nas pisze co chce.To dlaczego masz do mnie pretensje,że nie lubie ty mozesz lubieć a ja nie :) obie mamy takie samo prawo.

No,ale jak twoja szefowa mowi ze dasz sobie wszedzie rade to jedz,szukaj - powodzenia zyczę.
27 lipca 2014 10:33 / 9 osobom podoba się ten post
Wnioskując po tym co piszesz jesteś intrygującą osobą.Raz przemądra kobieta,doświadczona w zawodzie i życiu.A nie raz jak to mi sie przykro robi i pewnie tym osobom do których to kierujesz też :)Choć wobec mnie stosujesz stonowaną zdystansowana grzeczność.Choć bez żadnego zainteresowania dalszą konwersacją.Cóż do wszystkiego mamy prawo :)
27 lipca 2014 17:33 / 1 osobie podoba się ten post
Junona_S

Wnioskując po tym co piszesz jesteś intrygującą osobą.Raz przemądra kobieta,doświadczona w zawodzie i życiu.A nie raz jak to mi sie przykro robi i pewnie tym osobom do których to kierujesz też :)Choć wobec mnie stosujesz stonowaną zdystansowana grzeczność.Choć bez żadnego zainteresowania dalszą konwersacją.Cóż do wszystkiego mamy prawo :)

Nie ma zwyczaju klasyfikowac ludzi ani oceniać.Nie jestes jakimś wyjatkiem dla mnie,pisze to co uwazam za stosowne.To nie jest konwersacja cos sie pomyliło?
Tez nie jesten zainteresowana.
27 lipca 2014 17:36 / 7 osobom podoba się ten post
Junona_S

Nie przejmuj się jak już będziesz miała 70 to rodowitą niemką zostaniesz tak będziesz szwargotać :))) Całe życie przed Tobą :)))
27 lipca 2014 17:54 / 1 osobie podoba się ten post
A ja 80-siat to z pięć jezykow opanowanych w granicach przyzwoitosci,a i rozwagi więcej.
27 lipca 2014 18:48 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Nie ma zwyczaju klasyfikowac ludzi ani oceniać.Nie jestes jakimś wyjatkiem dla mnie,pisze to co uwazam za stosowne.To nie jest konwersacja cos sie pomyliło?
Tez nie jesten zainteresowana.

Żle odczytałaś moje słowa.Chodziło mi własnie o to co napisałaś :)Że nie jesteś zainteresowana,dobrze.Amen
28 lipca 2014 07:22 / 3 osobom podoba się ten post
Niema co się spierać.Bo ja nie wiem ile przeżyje.Mogę jedynie mówić co jest teraz-ja w wieku 26 lat znałam 3 języki,a teraz (po 2óch latach) poznaję kolejny.A rozwagę nie dostajemy w prezencie z latami,musimy sobie same na nią ciężko zapracować. :)
28 lipca 2014 08:15 / 2 osobom podoba się ten post
Junona_S

Niema co się spierać.Bo ja nie wiem ile przeżyje.Mogę jedynie mówić co jest teraz-ja w wieku 26 lat znałam 3 języki,a teraz (po 2óch latach) poznaję kolejny.A rozwagę nie dostajemy w prezencie z latami,musimy sobie same na nią ciężko zapracować. :)

I mnie sie przytrafia zła interpretacja.Jestem juz przyzwyczajona do "miłych" wpisow dotyczących mleczko.Siadam do lapka jak jeż.Przepraszam.
28 lipca 2014 08:43 / 7 osobom podoba się ten post
Bo się własnie źle nastawiasz!Ja bardzo sobie cenie rozmowy ze starszymi,stażem,wiekiem doświadczeniem.Ale mi się trochę niefajnie zrobiło,jak liczyłam na radę w sprawie tej Szwajcarii,a dostałam kopa.Czasem jesteś wyniosła.Ale i tak myślę że wszyscy moga się dogadać :)
28 lipca 2014 18:31
Junona_S

Bo się własnie źle nastawiasz!Ja bardzo sobie cenie rozmowy ze starszymi,stażem,wiekiem doświadczeniem.Ale mi się trochę niefajnie zrobiło,jak liczyłam na radę w sprawie tej Szwajcarii,a dostałam kopa.Czasem jesteś wyniosła.Ale i tak myślę że wszyscy moga się dogadać :)

Ja sie nie nastawiam.Pisze to co uwazam za sluszne z mojego p-tu widzenia.Nie wszyscy musza myslec tak samo jak ja.Wyniosła?nie rozsmieszaj mnie:)jestem sobą nie potrafie być fałszywa.Jestem szczera.Nie ubieram swoich wypowiedzia w piekne słowa.Nie trzeba czytać wpisow,ktore nie odpowiadają Twoim kryteriom.Mnie tez nie fajnie sie zrobiło.Nikogo na forum nie oceniam i nie krytukuje, a niektorych nikow nie czytam wcale.
28 lipca 2014 19:40 / 7 osobom podoba się ten post
Junona_S

Tyle polubiajek Ci przywiozłam!
28 lipca 2014 19:41
Sówka

Tyle polubiajek Ci przywiozłam!

Ze Zgorzelca czy z Zar:)