Co nas czeka w Szwajcarii?

08 października 2014 19:10
mleczko47

Ok.Dziesiaj idę wczesnie spać.Jutro po poludniu zamieszcze, ale tak jak poprzednio zobie zdjecie i po powiekszeniu przeczytasz.

A coz to za impreza sie szykuje?Wnioskuje,że masz pdp fit? Zwiedzilas juz cos troche okolice?Jak Ci sie podoba?

A chyba spora.Nowo zatrudniona pomoc będzie też gotować,rodzinka się zjedzie i będą napoje wyskokowe.
Pdp fit,ale serduszko jego juz nie bardzo,trzeba uważać.Trochę się już rozejrzałam po okolicy,ładnie jest ,nie powiem.Miasto nieduże,ale są zabytki,które chetnie sobie pozwiedzam.
08 października 2014 19:12 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

jak nie wiadomo jak ty sie o gary i ciasto martwisz i przepisow szukasz 

Zaraz tam się martwię:))Chciałam jeden wybrać i zabłysnąć,co by nie wyjść na ostatnią ofermę kulinarną:)
Jakie ciasto Orim,to nie w moim stylu:)Mają pieniądze,kupią sobie:)
08 października 2014 19:40 / 1 osobie podoba się ten post
Sprawdzam czy odczytasz.
08 października 2014 19:41
Tina sprawdz.Odczytasz? a moze podziele na polowki,foto i opis oddzielnie,jak myslisz?
08 października 2014 19:45 / 1 osobie podoba się ten post
Sie boję:)juz Ci raz wysłałam:)

Zrobię więcej i Ci ciurkiem wyślę.
08 października 2014 19:52 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Tina sprawdz.Odczytasz? a moze podziele na polowki,foto i opis oddzielnie,jak myslisz?

Nie mogę odczytać,literki są za małe,jak próbuje powiększyć ,to są zamazane.
Podziel jednak na połówki.
08 października 2014 19:58 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Nie mogę odczytać,literki są za małe,jak próbuje powiększyć ,to są zamazane.
Podziel jednak na połówki.

Wyśle jutro do Gieronimo on to wstawi,będzie mozna odczytać.A jak nie to połowki wstawie.Miło mi że masz dobra Stelle.
21 listopada 2014 13:06
Anerik - wlazłyśmy na Kasi blog - pisz tu w tym temacie, nie bedziemy tam burzyć ładu.Chyba zauważysz ten wpis. Moge Ci sporo pomoc w razie potrzeby,jesli chodzi oczywiscie o sprawy w ktorych mozna na forum pisać.
21 listopada 2014 13:12
mleczko47

Anerik - wlazłyśmy na Kasi blog - pisz tu w tym temacie, nie bedziemy tam burzyć ładu.Chyba zauważysz ten wpis. Moge Ci sporo pomoc w razie potrzeby,jesli chodzi oczywiscie o sprawy w ktorych mozna na forum pisać.

Przepraszam nie wiedziałam, na razie wszystko jest ok. szkoda ze pracujesz nie tak blisko mnie, ale przez op. jestesmi zawsze blisko.
21 listopada 2014 18:53 / 2 osobom podoba się ten post
Takie zajączki i takie świeczki  upiekszaja ogrody  w Szwajcarii.
26 listopada 2014 14:13
Lareta

Witam, ja jestem w CH od 3 miesięcy i na pewno będę dłużej niż te 90 dni, ale ja nie jestem przez firmę.

Wybacz Lareta,że ściagam Twój stary wpis.Piszesz,że nie pracujesz przez firmę,czy możesz napisać - jak masz rozwiązana sytuacje z ubezpieczeniem?Kto płaci?
26 listopada 2014 14:18 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Takie zajączki i takie świeczki  upiekszaja ogrody  w Szwajcarii.

Pięknę!
15 grudnia 2014 11:44
mleczko47

Wyczytałam,że powstaje nowa frakcja na forum opiekunek,ktore już wyjechały i tych ktore chca wyjechać do pracy jako opiekunka osob starszch w Szwajcarii.Proszę nie zaśmiecac tego wątku ponieważ informacje powinny być sprawdzone i dopiero podane do wiadomości.Informacje powinny pomoc w podjęciu decyzji.Nie może być nic gorszego jak wyjazd w niepewne.Można myślę zadbac o to, zeby wyjechac w przekonaniu,że nic nas nie spotka o czym nie wiemy.
- pracy z uzyskanym zezwoleniem,
- okresu pracy w sytuacji gdy nie posiadamy zezwolenia,
- podatku dochodowego odprowadzanego w Szwajcarii
- rozliczeń podatkowych od osob fizycznych w Polsce
- rozliczanie dochodu w Polsce dla osob,ktore maja swiadczenia a nie uzyskały wieku ustawowego
- ubezpieczeń

Wyciągam temat, bo na pewno jeszcze wiele mogę dowiedzieć się o stronie formalno-prawnej pobytu i pracy na szwajcarskiej umowie o pracę.
A i opiekunek po tamtej stronie granicy coraz więcej.
Może ktoś pracuje tylko tam, bez jakichkolwiek dochodów w Polsce i planuje zostać tam np. 5 lat, albo nawet do emerytury?
Moje zobowiązania w Pl to tylko kredyt w złotówkach.
Ktoś może podpowie jaki bank wybrać sobie w Szwajcarii jako ten podstawowy?
Albo jakie konto walutowe w Chf opłaca się otworzyć w Polsce?
Bo poza kredytem wspomagam studiujące dziecię? )))))))

A z klimatycznych ciekawostek interesuje mnie zima w okolicach Zurichu. Ostatnie 2 w pobliżu holenderskiej granicy były wiosenne raczej.

Zapytowywuję bo 2 tygodnie przed Nowym Rokiem i nowymi zasadami pracy w De, agentura nie raczy jeszcze zdradzić nic kompletnie.

16 grudnia 2014 17:22
hagia

Wyciągam temat, bo na pewno jeszcze wiele mogę dowiedzieć się o stronie formalno-prawnej pobytu i pracy na szwajcarskiej umowie o pracę.
Może ktoś pracuje tylko tam, bez jakichkolwiek dochodów w Polsce i planuje zostać tam np. 5 lat, albo nawet do emerytury?
Bo poza kredytem wspomagam studiujące dziecię? :-))))))))

A z klimatycznych ciekawostek interesuje mnie zima w okolicach Zurichu. Ostatnie 2 w pobliżu holenderskiej granicy były wiosenne raczej.

Zapytowywuję bo 2 tygodnie przed Nowym Rokiem i nowymi zasadami pracy w De, agentura nie raczy jeszcze zdradzić nic kompletnie.

Właśnie zerknęłam do naszej firmy i jedna z kolezanek juz wczoraj miała wiesci w sprawie umów ,u mnie jeszcze cisza.ciekawa jestem czy nasi maja tez oferty pracy w Szwajcarii
16 grudnia 2014 18:07 / 2 osobom podoba się ten post
hagia

Bo poza kredytem wspomagam studiujące dziecię? :-))))))))

Czytałaś jak sądzę o zasadach pracy tutaj - pisałyśmy wielokrotnie.To czy masz dochody w PL czy nie nie jest tak bardzo istotne , chyba ze masz rentę lub wcześniejszą emeryturę - nie wiem co w razie alimentów. Podatek płacisz w Szwajcarii od pieniędzy tam zarobionych. Jeśli masz dochody jakiekolwiek w PL- płacisz od nich nieco większy podatek (bo wchodzisz w wyższy próg podatkowy z racji uwzględnienia szwajcarskich zarobków) . To nie są duże sumy . Gorszy Zus - trzeba się rozliczać. Sprawa banku najlepszego - zupełnie nieistotna. Wybierz dowolny - róznic w oprocentowaniu nie ma . Ja konta w CH nie mam - mam konto we FR w polskim banku i bez problemów mi firma przelewa.Jeśli chcesz tu zostać do emerytury - musisz cała procedure przejsc. Najpierw Bewilligung L - na rok , potem mozesz próbować ubiegac się o B.Do tego potrzebujesz : Umowa o pracę , umowa o wynajem mieszkania , w moim kantonie ankieta wypełniana przez firme plus inne sprawy . Meldujesz się obowiązkowo w ciągu 7 dni po przybyciu .Czyli wszystko musi być dopiete. Nie musi sie tego robic przy delegowaniu przez polska firme do 90 dni .Musisz płacic też Krankenkasse - składki minimum 250 Fr i to przy wkladzie własnym w leczenie ponad 1500 Fr.Firma przez pierwsze 3 m-ce pomaga , potem załatwiasz sama wszystko.Jeśli chciałabys tu na stałe zamieszkać - musisz dokładnie przeliczyć. Ale ludzie tak tez robia .Jednak przy wysokich jak na nasze realia zarobkach sa tez ogromne koszty .Więc na uskładanie jakichś niebotycznych pieniedzy nie ma co liczyc. Opcja legalnej pracy z mieszkaniem u rodziny pdp jest optymalna pod wzgledem finansowym - odpadaja koszty mieszkania i wyżywienia , telefo , net itp..Oczywiscie - wszystkie formalnosci tez obowiązuja - tylko umowę o wynajem zastępuje sie potwierdzeniem odpowiednim - że zapewnia rodzina mieszkanie , na jakich finansowych zasadach i melduje. Przy powrocie do Pl trzeba sie wymeldować - jeśli nie to płaci sie  Krankenkasse- za czas pobytu w PL. Ja mam ubezpieczenie w Pl - emerytura więc po powrocie sie nie martwię . Kto nie ma - musi to jakos rozwiązać - mozliwe że zadziała ubezp. szwajcarskie ale koszty sa duże. Razem z emerytalnym dwoma filarami i jakimis jeszcze to ok 1000 Fr miesiecznie.