Ok.Dziesiaj idę wczesnie spać.Jutro po poludniu zamieszcze, ale tak jak poprzednio zobie zdjecie i po powiekszeniu przeczytasz.
A coz to za impreza sie szykuje?Wnioskuje,że masz pdp fit? Zwiedzilas juz cos troche okolice?Jak Ci sie podoba?
Ok.Dziesiaj idę wczesnie spać.Jutro po poludniu zamieszcze, ale tak jak poprzednio zobie zdjecie i po powiekszeniu przeczytasz.
A coz to za impreza sie szykuje?Wnioskuje,że masz pdp fit? Zwiedzilas juz cos troche okolice?Jak Ci sie podoba?
jak nie wiadomo jak ty sie o gary i ciasto martwisz i przepisow szukasz
Tina sprawdz.Odczytasz? a moze podziele na polowki,foto i opis oddzielnie,jak myslisz?
Nie mogę odczytać,literki są za małe,jak próbuje powiększyć ,to są zamazane.
Podziel jednak na połówki.
Anerik - wlazłyśmy na Kasi blog - pisz tu w tym temacie, nie bedziemy tam burzyć ładu.Chyba zauważysz ten wpis. Moge Ci sporo pomoc w razie potrzeby,jesli chodzi oczywiscie o sprawy w ktorych mozna na forum pisać.
Witam, ja jestem w CH od 3 miesięcy i na pewno będę dłużej niż te 90 dni, ale ja nie jestem przez firmę.
Takie zajączki i takie świeczki upiekszaja ogrody w Szwajcarii.
Wyczytałam,że powstaje nowa frakcja na forum opiekunek,ktore już wyjechały i tych ktore chca wyjechać do pracy jako opiekunka osob starszch w Szwajcarii.Proszę nie zaśmiecac tego wątku ponieważ informacje powinny być sprawdzone i dopiero podane do wiadomości.Informacje powinny pomoc w podjęciu decyzji.Nie może być nic gorszego jak wyjazd w niepewne.Można myślę zadbac o to, zeby wyjechac w przekonaniu,że nic nas nie spotka o czym nie wiemy.
- pracy z uzyskanym zezwoleniem,
- okresu pracy w sytuacji gdy nie posiadamy zezwolenia,
- podatku dochodowego odprowadzanego w Szwajcarii
- rozliczeń podatkowych od osob fizycznych w Polsce
- rozliczanie dochodu w Polsce dla osob,ktore maja swiadczenia a nie uzyskały wieku ustawowego
- ubezpieczeń
Wyciągam temat, bo na pewno jeszcze wiele mogę dowiedzieć się o stronie formalno-prawnej pobytu i pracy na szwajcarskiej umowie o pracę.
A i opiekunek po tamtej stronie granicy coraz więcej.
Może ktoś pracuje tylko tam, bez jakichkolwiek dochodów w Polsce i planuje zostać tam np. 5 lat, albo nawet do emerytury?
Moje zobowiązania w Pl to tylko kredyt w złotówkach.
Ktoś może podpowie jaki bank wybrać sobie w Szwajcarii jako ten podstawowy?
Albo jakie konto walutowe w Chf opłaca się otworzyć w Polsce?
Bo poza kredytem wspomagam studiujące dziecię? :-))))))))
A z klimatycznych ciekawostek interesuje mnie zima w okolicach Zurichu. Ostatnie 2 w pobliżu holenderskiej granicy były wiosenne raczej.
Zapytowywuję bo 2 tygodnie przed Nowym Rokiem i nowymi zasadami pracy w De, agentura nie raczy jeszcze zdradzić nic kompletnie.
Wyciągam temat, bo na pewno jeszcze wiele mogę dowiedzieć się o stronie formalno-prawnej pobytu i pracy na szwajcarskiej umowie o pracę.
A i opiekunek po tamtej stronie granicy coraz więcej.
Może ktoś pracuje tylko tam, bez jakichkolwiek dochodów w Polsce i planuje zostać tam np. 5 lat, albo nawet do emerytury?
Moje zobowiązania w Pl to tylko kredyt w złotówkach.
Ktoś może podpowie jaki bank wybrać sobie w Szwajcarii jako ten podstawowy?
Albo jakie konto walutowe w Chf opłaca się otworzyć w Polsce?
Bo poza kredytem wspomagam studiujące dziecię? :-))))))))
A z klimatycznych ciekawostek interesuje mnie zima w okolicach Zurichu. Ostatnie 2 w pobliżu holenderskiej granicy były wiosenne raczej.
Zapytowywuję bo 2 tygodnie przed Nowym Rokiem i nowymi zasadami pracy w De, agentura nie raczy jeszcze zdradzić nic kompletnie.