Czytałaś jak sądzę o zasadach pracy tutaj - pisałyśmy wielokrotnie.To czy masz dochody w PL czy nie nie jest tak bardzo istotne , chyba ze masz rentę lub wcześniejszą emeryturę - nie wiem co w razie alimentów. Podatek płacisz w Szwajcarii od pieniędzy tam zarobionych. Jeśli masz dochody jakiekolwiek w PL- płacisz od nich nieco większy podatek (bo wchodzisz w wyższy próg podatkowy z racji uwzględnienia szwajcarskich zarobków) . To nie są duże sumy . Gorszy Zus - trzeba się rozliczać. Sprawa banku najlepszego - zupełnie nieistotna. Wybierz dowolny - róznic w oprocentowaniu nie ma . Ja konta w CH nie mam - mam konto we FR w polskim banku i bez problemów mi firma przelewa.Jeśli chcesz tu zostać do emerytury - musisz cała procedure przejsc. Najpierw Bewilligung L - na rok , potem mozesz próbować ubiegac się o B.Do tego potrzebujesz : Umowa o pracę , umowa o wynajem mieszkania , w moim kantonie ankieta wypełniana przez firme plus inne sprawy . Meldujesz się obowiązkowo w ciągu 7 dni po przybyciu .Czyli wszystko musi być dopiete. Nie musi sie tego robic przy delegowaniu przez polska firme do 90 dni .Musisz płacic też Krankenkasse - składki minimum 250 Fr i to przy wkladzie własnym w leczenie ponad 1500 Fr.Firma przez pierwsze 3 m-ce pomaga , potem załatwiasz sama wszystko.Jeśli chciałabys tu na stałe zamieszkać - musisz dokładnie przeliczyć. Ale ludzie tak tez robia .Jednak przy wysokich jak na nasze realia zarobkach sa tez ogromne koszty .Więc na uskładanie jakichś niebotycznych pieniedzy nie ma co liczyc. Opcja legalnej pracy z mieszkaniem u rodziny pdp jest optymalna pod wzgledem finansowym - odpadaja koszty mieszkania i wyżywienia , telefo , net itp..Oczywiscie - wszystkie formalnosci tez obowiązuja - tylko umowę o wynajem zastępuje sie potwierdzeniem odpowiednim - że zapewnia rodzina mieszkanie , na jakich finansowych zasadach i melduje. Przy powrocie do Pl trzeba sie wymeldować - jeśli nie to płaci sie Krankenkasse- za czas pobytu w PL. Ja mam ubezpieczenie w Pl - emerytura więc po powrocie sie nie martwię . Kto nie ma - musi to jakos rozwiązać - mozliwe że zadziała ubezp. szwajcarskie ale koszty sa duże. Razem z emerytalnym dwoma filarami i jakimis jeszcze to ok 1000 Fr miesiecznie.