04 lutego 2014 13:10 / 3 osobom podoba się ten post
sas-ankaRóżne są sytuacje w życiu, ale piszmy na Boga na forum że są lepsze oferty na rynku i należy ich szukać! a nie że rozumiemy, a wszystkim nam to wyjdzie na zdrowie. Łatwiej spłacić komornika jak sie zarabia więcej. Załóżmy że chcę zacząć pracować w tym zawodzie, zaczynam szukać w sieci, trafiam na to forum (tak zresztą zaczynałam). Swoimi wpisami utwierdzacie mnie w przekonaniu że innych ofert nie ma, że nie dam rady, że dobrze robię jadąc za 600 euro. A to nie jest prawda. I w ten sposób nienormalne staje się normą, czyli za chwilę tak niska stawka zacznie obowiązywac we wszystkich firmach.
Sas_anka, coś w tym jest. Ja jak zaczynałam, też podpytywałam się osób, które już pracowały. Znajoma, stwierdziła,że jak na początek dostanę 650- 700 to będzie dobrze, firma(duża, znana) nowym więcej nie płaci.Szukałam innej ,ale też w zapytaniu, o czekiwane zarobki napisałam 900( wydawało mi się to szczytem bezczelności z mojej strony:)) Gdy przyszło już do konkretnej oferty- wynegocjowałam jeszcze dodatkowo 100- byłam dość zdesperowana- tyle akurat miałam długu do spłacenia. A to wszystko dzięki forum- tu Dziewczyny sugerowały,że należy negocjować i można mieć wyższe zarobki, nawet za pierwszym wyjazdem. Bo 600 euro to na prawdę bardzo mało- wiem, lepiej mieć tyle niż nie mieć nic, ale jakim kosztem- zostawiamy rodzinę, naszą "domową" pracę ktoś musi wykonać, zwłaszcza, gdy są niepełnoletnie dzieci ,"gospodarstwo", ogród itp.