Czytnik e-booków

02 maja 2014 12:23
efka66

Kupiłam zwykłego Clasic, w sklepie, ale zarejestrowałam na Amazonie, właśnie o słownik to miałam Ciebie zapytać, bo Ty to robiłaś:) A z tymi notatkami doczytałam, ze chyba one są widoczne w całości dopiero w komputerze, tworzy sie do każdej książki osobny plik, tyle że ja nie mogę tych plików otworzyć, trzeba to skopiować, cos tam coś tam, jak w domu bedę to ktoś mi to wyośli. No bo plików mobi mój komputer nie odczytuje, cos tam trzeba z nimi zrobić, ale ogólnie powinno to zadziałać. 

Ja z moimi notatkami nie muszę nic robić, żeby je na komputerze odczytać. Po prostu podłączam Kindle do kompa, wchodzę w ten plik i jest.
Nie jestem teraz pewna, a nie mam sprzętu przy sobie, ale chyba także dłuższe notatki są widoczne w notesie. Może musisz w nie kliknąć, czy coś:)
I mi nie towrzy się osobny plik do każdej książki - tzn. zapisuje sie to w notatkach do każdej książki, ale później też wszystko razem jest w jednym pliku. 
02 maja 2014 13:55
Ale ten jeden duży plik zawierający wszystkie notatki jest widoczny tylko na komputerze, czy się mylę? A te mniejsze to tak, że mam otwartą książkę i idę do notatek. Natomiast z tym odczytywaniem na komputerze to jest pewnie tak że trzeba mieć wgrany program,który obsługuje mobi, albo zamienić go na inny plik, ja widocznie nie mam, bo jest komunikat, że windows nie może otworzyć pliku. Jakoś powolutku dojde do wszystkiego. Pociesza mnie tez to, że kiedy czytam o tych notatkach, to nigdzie nie pisze, że w Kindlu clasic jest inaczej niz w tych nowszych,bo juz się bałam, że pozyłowałam troche i nie mam tego co chciałam;)
Jak będziesz mieć troszkę czasu, to poradź jeszcze jaki to słownik niemiecko polski najlepiej wgrać:)
03 maja 2014 11:18
Ja widzę ten plik także na Kindlu. Nie mam wgranego żadnego programu do odczytu tego pliku na kompie. Po prostu go widzę. Może jedynie Windows8 ma już automatycznie coś wgrane. To by inne koleżanki też musiały się wypowiedzieć.
A słownik to mam chyba ten sam co Ivanilia - depl. Niczego nie urywa, ale lepszego nie znalazłam.
03 maja 2014 12:31 / 1 osobie podoba się ten post
Hej a ja sobie kupiłam Kindle za 37euro na amazonie niemieckim przed Bożym Narodzeniem.Nie ma podświetlenia, ale mnie odpowiada, bo jest tak samo czytelny.Każdy plik nawet w PDF moża przekonwertować na plik MOBI ten, który jest najbardziej czytelny w Kindle.Prograik nazywa się calibre i ściąga się go bezpłatnie z internetu.Po włączeniu plik na kompie przez opcję konwertuj zmienia się na kindlowski format i za pomocą kabla USB wysyła do czytnika i już. http://pl.wikipedia.org/wiki/Calibre http://calibre-ebook.com/download .Ja książki często kupuje też w internecie, bo nowości bezpłatnie trudno wygrzebać.Są zwykle tańsze w wersji na czytnik.Np tu https://virtualo.pl/ Kupiłam tu ostatnio "Bridged Jones szalejąc za facetem" jeśli ktoś ma czytnik mogę podesłać gotowca na emaila.Pozdrawiam
03 maja 2014 12:55 / 1 osobie podoba się ten post
Polneta

Hej a ja sobie kupiłam Kindle za 37euro na amazonie niemieckim przed Bożym Narodzeniem.Nie ma podświetlenia, ale mnie odpowiada, bo jest tak samo czytelny.Każdy plik nawet w PDF moża przekonwertować na plik MOBI ten, który jest najbardziej czytelny w Kindle.Prograik nazywa się calibre i ściąga się go bezpłatnie z internetu.Po włączeniu plik na kompie przez opcję konwertuj zmienia się na kindlowski format i za pomocą kabla USB wysyła do czytnika i już. http://pl.wikipedia.org/wiki/Calibre http://calibre-ebook.com/download .Ja książki często kupuje też w internecie, bo nowości bezpłatnie trudno wygrzebać.Są zwykle tańsze w wersji na czytnik.Np tu https://virtualo.pl/ Kupiłam tu ostatnio "Bridged Jones szalejąc za facetem" jeśli ktoś ma czytnik mogę podesłać gotowca na emaila.Pozdrawiam

Niebawem nadejdzie wiekopomna chwila, kiedy ja, wielbicielka papierowych ksiazek zdradze je na rzecz zmniejszenia wagi moich bagazy! Zakup dokonany, czekam na dostawe, ma dotrzec do mnie tu, do Zurichu przed 9 maja, dokupilam skorzana okladke. Calibri juz mam zainstalowany - robilam ksiazki dla Kika1, ale nie przewidzialam, ze sama dolacze do szacownego grona posiadaczy Kindle Classic.
Polecam sie wszystkim, ktorzy maja cos innego, niz Chmielewska (mam cala), Harlekiny. Ktos, przepraszam, nie pamietam, kto wysylal do Kika1 intersesujace pozycje, przerabialam jej na MOBI, ale na komputerze jej (zdalne polaczenie) no i nie mam tych ksiazek u siebie ...
03 maja 2014 14:02
emilia

Niebawem nadejdzie wiekopomna chwila, kiedy ja, wielbicielka papierowych ksiazek zdradze je na rzecz zmniejszenia wagi moich bagazy! Zakup dokonany, czekam na dostawe, ma dotrzec do mnie tu, do Zurichu przed 9 maja, dokupilam skorzana okladke. Calibri juz mam zainstalowany - robilam ksiazki dla Kika1, ale nie przewidzialam, ze sama dolacze do szacownego grona posiadaczy Kindle Classic.
Polecam sie wszystkim, ktorzy maja cos innego, niz Chmielewska (mam cala), Harlekiny. Ktos, przepraszam, nie pamietam, kto wysylal do Kika1 intersesujace pozycje, przerabialam jej na MOBI, ale na komputerze jej (zdalne polaczenie) no i nie mam tych ksiazek u siebie ...

A jakie lubisz najbardziej? Powieści, kryminały, wspólczesne,  zagr. , polskie?
Mam trochę róznych.
03 maja 2014 14:12
Wspolczesne thirllery, thirllery polityczne, i cos w rodzaju ksiazek Dana Browna - nie czytalam jeszcze "Inferno", lubie takie czytadla o poszukiwaniu roznych zaginionych skarbow, rozwiazywaniu zagadek zaginionych kultur. Teraz mam np. "Zloto Krzyzowcow" Davida Gibbins'a.
Dzieki za zainteresowanie, moj mail dalej jest w profilu.
03 maja 2014 15:25
wichurra

Ja widzę ten plik także na Kindlu. Nie mam wgranego żadnego programu do odczytu tego pliku na kompie. Po prostu go widzę. Może jedynie Windows8 ma już automatycznie coś wgrane. To by inne koleżanki też musiały się wypowiedzieć.
A słownik to mam chyba ten sam co Ivanilia - depl. Niczego nie urywa, ale lepszego nie znalazłam.

Masz rację, ten plik też też widzę na Kindlu, może ja juz nic nie będę pisać, tylko porządnie sie obsługi nauczę?:)
04 maja 2014 09:39
jakby ktoś chciał to tu jest promocja na majówkę http://virtualo.pl/?go=ebooki_na_wiosne&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=040514 dużo ebooków za 9,90zł.Sama kupiłam dwa trzeba się zarejestrować ( chwilka) i płaci się przez stronę banku jak na allegro.
11 maja 2014 12:23
Rodzinka wysłała mi kindla. Za cholerę nie wiem jak się to ustrojstwo obsługuje...
11 maja 2014 12:44 / 1 osobie podoba się ten post
Mirka Dz

Rodzinka wysłała mi kindla. Za cholerę nie wiem jak się to ustrojstwo obsługuje... :-(

http://swiatczytnikow.pl/

Przekop tą stronę - tam jest chyba wszystko o Kindlach.
Od pierwszego włączenia do najbardziej zaawansowanych funkcji. Włącznie z tym, jak samemu części wymienić:)
11 maja 2014 18:29
Dziękuję Wichurka! :*
17 maja 2014 14:07
Kolejny plus zarejestrowania Kindle na Amazonie - właśnie dostałam maila, że wchodzi aktualizacja oprogramowania i w następnych tygodniach zostanie mi wysłana na Kindle. Nie muszę w celu instalacji nic robić - Kindle sam ją wyszuka i zainstaluje. Oczywiście jest darmowa, a zostało poprawione odczytywanie plików pdf i chmura.
27 maja 2014 21:59
emilia

Wspolczesne thirllery, thirllery polityczne, i cos w rodzaju ksiazek Dana Browna - nie czytalam jeszcze "Inferno", lubie takie czytadla o poszukiwaniu roznych zaginionych skarbow, rozwiazywaniu zagadek zaginionych kultur. Teraz mam np. "Zloto Krzyzowcow" Davida Gibbins'a.
Dzieki za zainteresowanie, moj mail dalej jest w profilu.

Tym razem tutaj Cię złapałam:) sęk w tym, że mam tego Kindla i nie umiem sobie poradzić z notatkami w Meine Clippings, narobiłam pełno głupich notatek na próbę, a nie wiem jak je wykasować, wichurra pisała że dokument ten można modyfikować tylko z poziomu komputera, ale skoro ten  mobi nie odczytuje, to jak to zrobić? U wichurry się otwiera bez problemu. 
27 maja 2014 22:25
efka66

Tym razem tutaj Cię złapałam:) sęk w tym, że mam tego Kindla i nie umiem sobie poradzić z notatkami w Meine Clippings, narobiłam pełno głupich notatek na próbę, a nie wiem jak je wykasować, wichurra pisała że dokument ten można modyfikować tylko z poziomu komputera, ale skoro ten  mobi nie odczytuje, to jak to zrobić? U wichurry się otwiera bez problemu. 

Hmm, widzisz, ja Kindla mam od niedawna i to starsza wersje - Classic. Ja z poziomu komputera nic z tym nie moge zrobic ... Musze otworzyc ksiazke na stronie, gdzie dodalam zakladke i wtedy moge ja usunac.
Ha, stwierdzilam wlasnie, ze moge z poziomu komputera usunac zakladki!
To jest zwykly plik tekstowy, prawdopodobnie w WordPadzie Ci sie otworzy, albo i w Notatniku - ma rozszerzenie .txt, po otworzeniu wykasuj niepotrzebne, zapisz i zamknij. Powinno byc dobrze. Nie mialam zbytniol czasu na zabawy, ale jednak sie da.