A niech sobie będzie lojalka,przy takim bezrobociu nieobowiązuje .
A niech sobie będzie lojalka,przy takim bezrobociu nieobowiązuje .
no w naszym zawodzie to raczej bez bezrobocia jest
Nie jąkamy się...:)
Ale w gospodarce jest i nikt nie będzie czekał 3 lata zeby zmienić agencję zatrudnienia.
to zalosne jakanie jestniektore firmy daja w umowach lojalke krotsza...ale co tam...
Jak dam wypowiedzenie,muszę przeczekać okres 2 tygodni,żeby podpisać umowę z inną firmą?
"Umowa zlecenia jest umową powszechnie zawieraną w stosunkach gospodarczych, zwracam uwagę, iż w wyroku z dnia 11 września 2003 roku (Sygn. akt III CKN 579/01) Sąd Najwyższy stwierdził iż, nieważne jest postanowienie umowne zobowiązujące Zleceniobiorcę do niepodejmowania działań konkurencyjnych wobec Zleceniodawcy po ustaniu obowiązywania umowy bez zapłaty odszkodowania.W powyższym orzeczeniu Sąd Najwyższy uznał, iż wprowadzenie postanowień o zakazie konkurencji w czasie obowiązywania umowy wraz z dookreśleniem rozumienia tego pojęcia przez strony nie narusza granic swobody zawierania umów określonych w art. 3531 Kodeksu cywilnego.Za nieważne Sąd uznał natomiast wprowadzenie do umowy zlecenia postanowienia zobowiązującego Zleceniobiorcę do niepodejmowania działalności konkurencyjnej po ustaniu obowiązywania umowy, bez przyznania Zleceniobiorcy jakiegokolwiek ekwiwalentu. Postanowienie takie uznał za naruszające zasady współżycia społecznego, odwołując się do art. 1012 Kodeksu pracy, w którym przewidziano możliwość zawarcia umowy o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy, jednakże za zapłatą odszkodowania.W związku z powyższym wskazujemy, iż wprowadzenie klauzuli konkurencyjnej do treści umowy zlecenia bez zapłaty odszkodowania Zleceniobiorcy jest dopuszczalne, tylko i wyłącznie w czasie obowiązywania umowy. Po jej ustaniu dalsze obowiązywanie zakazu możliwe jest jedynie pod warunkiem zapłaty na rzecz Zleceniobiorcy odszkodowania. W zakresie prawidłowego formułowania klauzul zapraszam do współpracy."http://qbusiness.pl/index.php?cntnt01artic...ntnt01,detail,0Czytaj więcej na Infor.pl: http://www.infor.pl/prawo/forum/thread/86098,Lojalka-w-umowie.htm#ixzz2pBOlaF3e
o znalazles sie...posty miales czytac i stanowisko zajac....
zamiast motylka ha ha moze byc ten napis.Bedzie pasowal hihihi
ale gdzie umiescic bo to problem jest
przeciez napisalem zamiast motylka napis.Czyli miejsce to samo
A ja mam nietypowe pytanie dotyczące umowy zlecenia. W jednej z firm byłam bardzo krótko zatrudniona na umowę zlecenie i za ten czas nie otrzymałam wynagrodzenia. A teraz otrzymałam PIT-11 od tej firmy z wyliczonym wynagrodzeniem itp. Przestałam ich nękać mailami i tlefonami, ale z drugiej strony - oni moje wynagrodzenie wpisali sobie w koszty i ktoś te pieniądze dostał? Tylko kto? bo nie ja!!! Co byście mi radzili, czy wysłać poleconym wezwanie do zapłaty z doliczonymi odsetkami, czy od razu iść do ZUS i SKARBÓWKI ze skargą? A może podać ich do sądu cywilnego... ?
A ja mam nietypowe pytanie dotyczące umowy zlecenia. W jednej z firm byłam bardzo krótko zatrudniona na umowę zlecenie i za ten czas nie otrzymałam wynagrodzenia. A teraz otrzymałam PIT-11 od tej firmy z wyliczonym wynagrodzeniem itp. Przestałam ich nękać mailami i tlefonami, ale z drugiej strony - oni moje wynagrodzenie wpisali sobie w koszty i ktoś te pieniądze dostał? Tylko kto? bo nie ja!!! Co byście mi radzili, czy wysłać poleconym wezwanie do zapłaty z doliczonymi odsetkami, czy od razu iść do ZUS i SKARBÓWKI ze skargą? A może podać ich do sądu cywilnego... ?