Ogrodnictwo

05 maja 2015 15:21 / 3 osobom podoba się ten post
A to złotokap - rośnie przy tarasie,narazie ma parę kwiatostanów ale cały jest w pąkach.I pachnie :)
05 maja 2015 15:45
mleczko1

Zaczyna kwitnąć glicynia.Nie była przycinana więc w tym roku obciełam ją prawie na łyso.Ale to zywotny krzew roczny przyrost to może byc nawet 15 m. Oplecie stojak błyskawicznie. Zdjęcia robiłam około 5.30 rano za parę dni bedzie fioletowa plama w ogrodzie.A w sierpniu kwitnie drugi raz nie wiem dlaczego,może ma takie dobre warunki.

We Francji, a właściwie mogę mówić tylko o Szampanii, bo tutaj jestem,prawie przy każdym domostwie kwitnie glicynia.
Wygląda to zachwycająco!
Już wiem co sobie posadzę po powrocie do domu.
Martwią mnie tylko te 15m przyrosty roczne,ale jak można ją ciąć to chyba nie ma problemu?

05 maja 2015 15:49 / 1 osobie podoba się ten post
Madeleine234

We Francji, a właściwie mogę mówić tylko o Szampanii, bo tutaj jestem,prawie przy każdym domostwie kwitnie glicynia.
Wygląda to zachwycająco!
Już wiem co sobie posadzę po powrocie do domu.
Martwią mnie tylko te 15m przyrosty roczne,ale jak można ją ciąć to chyba nie ma problemu?

nawet powinno i to co roku rozkrzewi sie,bedzie gesta. Tylko nie sadz blisko domu to bardzo ekspansywny krzew czepi sie ściany i zniszczy. Wkleję Ci fotkę jak mozna ja zaplatać.Ale póżniej . Napisz co tam jeszcze kwitnie o tej porze?
05 maja 2015 15:54 / 1 osobie podoba się ten post
No to odpada bo trejaz mam blisko tarasu sąsiadów i już miałam hecę z winobluszczem.
Teraz kwitnie mnóstwo roślin, Francuzi są estetami jeżeli chodzi o ogrody.
Niestety polowy z nich nie znam, ale zrobię zdjęcia i wkleję,moze wspólnie rozpracujemy co to jest.
05 maja 2015 16:12 / 2 osobom podoba się ten post
Madeleine234

No to odpada bo trejaz mam blisko tarasu sąsiadów i już miałam hecę z winobluszczem.
Teraz kwitnie mnóstwo roślin, Francuzi są estetami jeżeli chodzi o ogrody.
Niestety polowy z nich nie znam, ale zrobię zdjęcia i wkleję,moze wspólnie rozpracujemy co to jest.

O jak fajnie.Czekam:)
05 maja 2015 16:38 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko to specjalnie dla Ciebie, dajesz takie przepiękne naturalne, żywe, pachnące zdjęcia, przy których sama buzia sie uśmiecha, więc i ja jedno wygrzebałam dla Ciebie, niestety nie jestem ogrodniczka, ale przyrodę i nature podziwiam i lubię, oprócz tych pełzajacych :), nie zwracaj uwagi na mnie, no cóż nie umiem wyciąć, ale na to drzewko, które w zeszłym roku tu obrodziło niedaleko mnie :)))
05 maja 2015 16:39 / 3 osobom podoba się ten post
Tak skręcone sa młode pędy.Bardzo ładnie to wygląda.
Obiecałam to wstawiam:)
05 maja 2015 16:42 / 3 osobom podoba się ten post
Dagmara

Mleczko to specjalnie dla Ciebie, dajesz takie przepiękne naturalne, żywe, pachnące zdjęcia, przy których sama buzia sie uśmiecha, więc i ja jedno wygrzebałam dla Ciebie, niestety nie jestem ogrodniczka, ale przyrodę i nature podziwiam i lubię, oprócz tych pełzajacych :), nie zwracaj uwagi na mnie, no cóż nie umiem wyciąć, ale na to drzewko, które w zeszłym roku tu obrodziło niedaleko mnie :)))

Dziękuje Ci bardzo.Miło mi niezmiernie:) To kiwi. No to masz apteke pod ręka a może dokladniej nad głową. Fajne.Ty tez jesteś z tych co to trzeba raczej uwagę zwracać.     Wstawiłam Ci fotke jak skrecać młode pędy.Instrukcje podeślę przy okazji.

Nie jestem ogrodniczką* z wykształcenia.Sama się uczyłam metodą prob.Ale pierwszy raz flancowałam mlecz,dopiero sąsiadka mnie oświeciła co to rośnie.A ja się cieszyłam,że taki dordny zadbany;)))))
05 maja 2015 16:51 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Dziękuje Ci bardzo.Miło mi niezmiernie:) To kiwi. No to masz apteke pod ręka a może dokladniej nad głową. Fajne.Ty tez jesteś z tych co to trzeba raczej uwagę zwracać.     Wstawiłam Ci fotke jak skrecać młode pędy.Instrukcje podeślę przy okazji.

Nie jestem ogrodniczką* z wykształcenia.Sama się uczyłam metodą prob.Ale pierwszy raz flancowałam mlecz,dopiero sąsiadka mnie oświeciła co to rośnie.A ja się cieszyłam,że taki dordny zadbany;)))))

uwagi warto przyjmować, można z nich wiele wywnioskować, dowiedzieć się czegoś pożytecznego, nauczyć się czegoś mądrego, a to samo życie, nigdy nie wiadomo co i kiedy nam będzie przydatne :)))
05 maja 2015 18:28
mleczko1

Tak skręcone sa młode pędy.Bardzo ładnie to wygląda.
Obiecałam to wstawiam:)

Dziękuję mleczko.
Wyczytałam, że glicynia dorasta ogólnie do 15m, a przyrosty roczne to 3m.
To znaczy, nie jest tak tragicznie i chyba taras sąsiadów ocaleje.
Nie oprę się, jest taka piękna.
05 maja 2015 18:50 / 2 osobom podoba się ten post
Madeleine234

Dziękuję mleczko.
Wyczytałam, że glicynia dorasta ogólnie do 15m, a przyrosty roczne to 3m.
To znaczy, nie jest tak tragicznie i chyba taras sąsiadów ocaleje.
Nie oprę się, jest taka piękna.

A ja sprawdziłam na swojej,Moja jest prowadzona jako krzew, nie drzewo.Pędy ma niewyobrażalnie długie.Zostawie jeden w tym roku i jesienia zrobie fotkę.
09 maja 2015 10:47 / 1 osobie podoba się ten post

Wczoraj ustrzeliłam taaaaaaaką glicynię.Wprawdzie nie powaliła mnie obfilością kwiecia ale pracowitym wspinaniem sie w górę, tak:)
11 maja 2015 19:54
No własnie nasza malutka magnolia w domu cosik marnic zaczęła:(Jak ją reanimować i co może być przyczyną?Myslimy ,że może jącoś podgryza od dołu ,ale inne krzaczki i roslinki obok nie chorują.Więc to chyba cos innego:(
11 maja 2015 20:01
Kupiłam hibiskusa i narazie jest w domu ale będzie trzeba przesadzić -może wiesz w jakim towarzystwie ta róża najlepiej się czuje?
11 maja 2015 20:02 / 1 osobie podoba się ten post
moze sprobuj z nawozami.... u mnie co prawda tez jakos nie wszystkie roze sie przyjmuja ale ja je w ziemi zostawiam nawoze i jest szansa ze  na 2 rok wyjda.......................co do magnolki moja tez w tym roku marna jakas byla listki w plamki i zolkly ale kwiatki miala.................

tak samo do pelargoni w doniczkach daje takie nawozowe paleczki zeby sie pieknie rozrastaly na parapetach i do rozy tez nieraz wsadze  w ziemie........