Komputerowe SOS

19 lipca 2014 14:28 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Jesli tylko "pogubilas" jakies sterowniki Win to jesli masz legalny system wystarczy aktualizacje systemu.Jesli chcesz aby szybciej dzialal lapek to go troszke "posprzaj" kozystajac z tego co masz w nazedziach systemowych.1- usun zbedne pliki,zrob defragmentacje dyskow. 2- ustaw laptopa na najwieksza wydajnosc.
Jesli wszystko zawiedzie cofnij sie do chwili kiedy wszystko bylo Ok przez punkt przywracania systemu

Do sprzatania polecam Advanced System Care 7.3 Pro
Zastosowałam szantaż wobec mojego jedynego syna mówiąc,ze jak mi zrobi porzadek  w laptopie to pozwole zostac na noc jego pannie:)
Odkąd mam ten program naprawde inaczej sie korzysta z lapka.''To'' przy okazji czuwa nad bezpieczeństwem sprzętu:)

19 lipca 2014 15:12 / 2 osobom podoba się ten post
agama

Do sprzatania polecam Advanced System Care 7.3 Pro
Zastosowałam szantaż wobec mojego jedynego syna mówiąc,ze jak mi zrobi porzadek  w laptopie to pozwole zostac na noc jego pannie:)
Odkąd mam ten program naprawde inaczej sie korzysta z lapka.''To'' przy okazji czuwa nad bezpieczeństwem sprzętu:)

Też polecam ten program, ale w wersji pełnej, bo jeśli się zainstaluje tylko "trial" (wesje testową) to zawsze będzie nam coś wyszukiwał niedobrego, albo jakieś błędy i namolnie proponował zakup wersji pełnej. 
19 lipca 2014 15:21
ORIM

Jesli tylko "pogubilas" jakies sterowniki Win to jesli masz legalny system wystarczy aktualizacje systemu.Jesli chcesz aby szybciej dzialal lapek to go troszke "posprzaj" kozystajac z tego co masz w nazedziach systemowych.1- usun zbedne pliki,zrob defragmentacje dyskow. 2- ustaw laptopa na najwieksza wydajnosc.
Jesli wszystko zawiedzie cofnij sie do chwili kiedy wszystko bylo Ok przez punkt przywracania systemu

Święta racja.
Do oczyszczania dysku polecam:

- CCleaner - http://ccleaner-portable.softonic.pl/download

albo 

- Revo - http://www.dobreprogramy.pl/Revo-Uninstaller-Pro,Program,Windows,15794.html

Te wersje są testowe, ale spokojnie w pełni działają poprawnie i mocno pomagają.

O tym przywracaniu systemu też myślałem wcześniej, ale nie chciałem dodatkowo mieszać przez te zawieszanie w panelu sterowania.
A co do defragmentacji dysku, to zaznaczam że nie we wszystkich systemach można to zrobić z poziomu Windowsa ;)
19 lipca 2014 18:09 / 2 osobom podoba się ten post
piechu

Święta racja.

albo 

- Revo - http://www.dobreprogramy.pl/Revo-Uninstaller-Pro,Program,Windows,15794.html

Te wersje są testowe, ale spokojnie w pełni działają poprawnie i mocno pomagają.

O tym przywracaniu systemu też myślałem wcześniej, ale nie chciałem dodatkowo mieszać przez te zawieszanie w panelu sterowania.
A co do defragmentacji dysku, to zaznaczam że nie we wszystkich systemach można to zrobić z poziomu Windowsa ;)

CCleaner tez  mam:)
Do tego Smart Defragt3
I jakoś leci!
19 lipca 2014 20:10 / 1 osobie podoba się ten post
piechu

Święta racja.

albo 

Blagam, tylko nie sciagajcie z dobrychprogramow! Tam pod kazdy plik instalacyjny podczepione sa "dodatki". Jak ktos nie ma zbyt duzego doswiadczenia, albo nie sledzi procesu instalacji, to pozniej sa problemy z toolbarami niechcianymi, czy innymi takimi.

19 lipca 2014 20:18
emilia

Blagam, tylko nie sciagajcie z dobrychprogramow! Tam pod kazdy plik instalacyjny podczepione sa "dodatki". Jak ktos nie ma zbyt duzego doswiadczenia, albo nie sledzi procesu instalacji, to pozniej sa problemy z toolbarami niechcianymi, czy innymi takimi.

Sorry, ale to nie zależy od strony z której się pobiera, lecz od producenta danego programu który przygotowuje instalatora. Ściągając dany program nawet ze strony producenta i tak są te dodatki. Po za tym coś za coś. 

Pozdr. 
19 lipca 2014 20:32
piechu

Sorry, ale to nie zależy od strony z której się pobiera, lecz od producenta danego programu który przygotowuje instalatora. Ściągając dany program nawet ze strony producenta i tak są te dodatki. Po za tym coś za coś. 

Pozdr. 

Sorry, nie zgadzam sie z Toba, jak sadzisz, na czym zarabia portal Dobre Programy? Wlasnie na "podrasowanych" instalatorach. Dlaczego Andrea miala fure problemow z Chrome zainstalowana z pliku sciagnietego z tego portalu, a po wyczyszczeniu lapka i zainstalowaniu Chrome bezposrednio od Google - nie ? Uzeralysmy sie ladnych pare godzin, zeby przywrocic Jej lapka do stanu uzywalnosci, to samo dzieje sie z innymi intalatorami. Tak samo jest z CCleanerem, nawiasem mowiac, podany link to wersja portable - nie wszyscy wiedza, co to takiego.
19 lipca 2014 20:56
emilia

Sorry, nie zgadzam sie z Toba, jak sadzisz, na czym zarabia portal Dobre Programy? Wlasnie na "podrasowanych" instalatorach. Dlaczego Andrea miala fure problemow z Chrome zainstalowana z pliku sciagnietego z tego portalu, a po wyczyszczeniu lapka i zainstalowaniu Chrome bezposrednio od Google - nie ? Uzeralysmy sie ladnych pare godzin, zeby przywrocic Jej lapka do stanu uzywalnosci, to samo dzieje sie z innymi intalatorami. Tak samo jest z CCleanerem, nawiasem mowiac, podany link to wersja portable - nie wszyscy wiedza, co to takiego.

Ja pojecia nie mam z jakiego portalu mam to co mam:)
Nic nie krzyczy ze mam natychmiast kupować,czysci pięknie;prawdopodobnie dobrze pilnuje bo nie mam takich kłopotów jak za pierwszym razem na modemie,kiedy instalowałam wszystko co tylko wydawało mi sie potrzebne.
A -i cały czas pracuje:) Widac w prawym,górnym rogu.
19 lipca 2014 21:04 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Ok, zgodzę się, choć to temat na flaszkę ;)  Masz racje, dodatki owe są tak umiejętnie wplecione w proces przedistalacyjny że większość "klika" zawsze "tak". Jedyna rada to czytać (jak wszystko z resztą w tych czasach), lub nie popełniać tych samych błędów.
19 lipca 2014 21:09
piechu

Pozdr. 

Zgadzam się z Tobą I
Chociaż jednak najlepiej ze strony producenta, bo portale typu "dobreprogramy" dodają też swojego asystenta do pobierania programów, który sugeruje ekspresową instalację z toolbarami. Ale gł. doczepki są już w instalatorze producenta:

http://traxter-online.net/sponsoringowe-dodatki-w-instalatorach-aplikacji-freeware/
http://traxter-online.net/toolbary-ask-conduit-i-inne/

Instalując Chrome ze strony producenta (Google) też dostaje się "prezenty" jesli robi się to nieumiejętnie.

Dlatego dobrze jest po każdej instalacji przeskanować jakimś programem antyspamowym (u mnie obowiązkowo Malwarebytes + SUPERAntiSpyware) ...i system czyściutki jak pupka niemowlaka :D :D 
Oczywiście od czasu do czasu przelecę też Avastem.
19 lipca 2014 21:22 / 1 osobie podoba się ten post
Popodstawiałam jakieś tam pierdoły pod lapka ale najlepiej sie sprawdza wachlowanie ;-))) Parę razy siebie kilkanaście razy lapka !!! Co za sprawiedliwość !!!
19 lipca 2014 21:25
piechu

Ok, zgodzę się, choć to temat na flaszkę ;)  Masz racje, dodatki owe są tak umiejętnie wplecione w proces przedistalacyjny że większość "klika" zawsze "tak". Jedyna rada to czytać (jak wszystko z resztą w tych czasach), lub nie popełniać tych samych błędów.

Wiesz, komputery, systemy - to wszystko nadaje sie na "dluugie Polakow nocne rozmowy", wiem o tym, ilu uzyszkodnikow - tyle zdan. Szczegolnie wszystko, co dotyczy usprawnienia jedynie slusznego systemu. 
19 lipca 2014 21:28
Mycha

Popodstawiałam jakieś tam pierdoły pod lapka ale najlepiej sie sprawdza wachlowanie ;-))) Parę razy siebie kilkanaście razy lapka !!! Co za sprawiedliwość !!!

Jak tak do konca pobytu sobie powachlujesz to tak sobie prawy sierpowy wyrobisz,ze strach się bać :))))
U mnie bardzo nagrzewa się modem,jak net mi zwalnia do prędkosci biegu ślimaka to muszę zrobic pauzę.
19 lipca 2014 21:30
ivanilia40

Jak tak do konca pobytu sobie powachlujesz to tak sobie prawy sierpowy wyrobisz,ze strach się bać :))))
U mnie bardzo nagrzewa się modem,jak net mi zwalnia do prędkosci biegu ślimaka to muszę zrobic pauzę.

U mnie się wtedy klawiatura zawiesza i nic nie pomoże tylko wyłączenie lapka na chwilkę i schłodzenie gada. 
19 lipca 2014 21:35 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Acha i żeby nie było ;-)  siebie wachluję prawą ręka a lapka lewą. Tak wygodniej i lepiej. Mam szansę, że oba mięśnie się odpowiednio rozwiną. Jak co to dam radę. Ale siedze i czuję jak po plecach mi spływa pot. U mnie jest w cieniu 35 stopni i powietrze bardzo powoli się schładza.