Komputerowe SOS

18 lipca 2014 23:53
MeryKy

Czegoś tu nie rozumiem? Na pewno router masz na myśli? A nie przypadkiem modem? Nie wiedziałam ze routery mają simlocki?

Do karty z Aldi potrzebny jest modem bez simlocka. Może być również oryginalny zakupiony w Aldi. Ja z Playa np. kupiłam bo tylko te akrat wtedy były w sprzedaży bez simlocka. I jeszcze wpadłam na pomysł żeby kupić kabel do portu USB (mam 2 metrowy) i kiedy jest slaby zasieg to na końcu mocuje modem a potem np klamerką zaczepiam przy oknie do firanki i mam odbiór nawet w nieciekawych miejscach. Są też anteny do modemów ale podobno coś tam się traci na sygnale?

Super pomysł z tym kabelkiem :) a co do anteny to też sie sprawdza :)
19 lipca 2014 08:49
Gabrysia

Może, ale nie musi - to zależy jakie pasma obsługuje.
Podaj model i nr. rutera - postaram się sprawdzić.

Gabrysiu dziękuję za chęć udzielenia pomocy ale router mam zamiar dopiero kupić i nie wiem czy jest sens wydawania pieniędzy.
19 lipca 2014 09:50
Myszka mi przestała działać , a ja jej potrzebuję .... Mam nadzieję, ze to tylko myszka, a nie laptop, bo jak wchodzę w panel sterowania, to mi się komputer zawiesza
19 lipca 2014 10:02
Annika

Myszka mi przestała działać :-(, a ja jej potrzebuję .... Mam nadzieję, ze to tylko myszka, a nie laptop, bo jak wchodzę w panel sterowania, to mi się komputer zawiesza

Próbowałaś zmieniać port USB? Przyczyna może być różna.

- uszkodzenie mechaniczne (poruszaj kablem w okolicy wtyczki)
- jakiś wirus (zrób scan komputera programem antywirusowym)
- sterownik myszki (aktualizacja sterownika w "panelu sterowania)

To jest myszka optyczna, czy analogowa??
19 lipca 2014 11:24
Zmieniałam port, nic nie działa, kabelkiem też ruszałam. Wczoraj działała, bo sobie grałam w grę, ale później mi spadła i może dlatego.
Właśnie coś mam z tym panelem sterowanie, bo gdy wejdę, programy przestają się otwierać, a wszystko zwalnia, albo nie działa , nawet komputera nie da się normalnie wyłączyć
19 lipca 2014 11:35
Gabrysia

MeryKy - są również routery bezprzewodowe (również na kartę SIM). Mają więcej funkcji np. +WiFi i mogą w związku z tym obsługiwać kilka urządzeń np. lapek + komp + komórka.
Poza tym nie blokują gniazdka USB (których jest nieraz za mało w lapku).

Wygląda to mniej więcej tak: 
http://allegro.pl/modem-3g-huawei-e5331s-2-router-wifi-1500mah-500mb-i4430636145.html

A to dzięki :). Nie wiedziałam że to taka balszaja tjechnika?? Coraz to nowsze cudeńka wymyślają. To ja chcę to mieć :)
19 lipca 2014 11:36 / 1 osobie podoba się ten post
balutka

Gabrysiu dziękuję za chęć udzielenia pomocy ale router mam zamiar dopiero kupić i nie wiem czy jest sens wydawania pieniędzy.

Balutka nie ma sensu wydawania pieniedzy.Kup sobie tylko modem bez simlocka i antenę albo kabel jak MeryKy i bedzie super działało.
19 lipca 2014 11:38
frymusek

Super pomysł z tym kabelkiem :) a co do anteny to też sie sprawdza :)

Czytałam, na fachowych forach że jednak kabel USB lepiej od anteny zdaje egzamin. Ja na to wpadłam bo podczas pierwszych wyjazdów żeby złapać internet musiałyśmy z koleżanką na balkon wychodzić, albo w pobliżu otwartego okna siedzieć np. w zimie albo gdy padał deszcz :)
19 lipca 2014 11:49
MeryKy

Czytałam, na fachowych forach że jednak kabel USB lepiej od anteny zdaje egzamin. Ja na to wpadłam bo podczas pierwszych wyjazdów żeby złapać internet musiałyśmy z koleżanką na balkon wychodzić, albo w pobliżu otwartego okna siedzieć np. w zimie albo gdy padał deszcz :)

No widzisz ja tez tak łapałam :) i dlatego antenę kupiłam i z anteną juz  nie miałam problemów .ale dobrze wiedzieć na przyszłość o twoim sposobie:)
19 lipca 2014 12:20
MeryKy

A to dzięki :). Nie wiedziałam że to taka balszaja tjechnika?? Coraz to nowsze cudeńka wymyślają. To ja chcę to mieć :)

Można też kupić taniej - trzeba poszukać :)

Można też (o wiele taniej, bo nawet 40-60 zł) dokupić sam routerek do Sticka - ale trzeba konniecznie sprawdzić, czy współpracuje z danym modelem (i to dokładnie, bo nieraz dopisek przy modelu typu u-1 czy s-2 może to uniemożliwić).
Przykład: http://allegro.pl/mini-router-3g-wifi-e3131-e303-e353-k3772-aero2-i4427952053.html

Wtedy nie trzeba czepiać się firanek :D :D :D i nie jest się uwiązanym na kabelku usb. Można położyć na oknie, albo balkonie i poruszać się swobodnie po pokoju.
(tę metodę z kabelkiem też kiedyś stosowałam).

19 lipca 2014 12:47
Annika

Zmieniałam port, nic nie działa, kabelkiem też ruszałam. Wczoraj działała, bo sobie grałam w grę, ale później mi spadła i może dlatego.
Właśnie coś mam z tym panelem sterowanie, bo gdy wejdę, programy przestają się otwierać, a wszystko zwalnia, albo nie działa , nawet komputera nie da się normalnie wyłączyć

Kiepska sprawa.

Pozostaje format i wgranie na nowo systemu, bo to szkoda czasu na szukanie i kombinowanie z zawieszającym się kompem.

Przykro mi :(
19 lipca 2014 12:53 / 1 osobie podoba się ten post
piechu

Kiepska sprawa.

Pozostaje format i wgranie na nowo systemu, bo to szkoda czasu na szukanie i kombinowanie z zawieszającym się kompem.

Przykro mi :(

Jest ok . Moja myszka już nie żyje całkiem,  a ja chciałam tylko sprawdzić co ma w środku, ale jakaś słaba była . Za to Dziadek przyniósł mi swoją, śliczną, taką bez ogonka (bez kabelka) i super działa, wgrałam tylko sterowniki
Z komputerem zrobię po powrocie do domku , bo wolę to powierzyć kompetentnym osobom, bo ja zupełny laik jestem
19 lipca 2014 12:58 / 1 osobie podoba się ten post
Annika

Jest ok :-). Moja myszka już nie żyje całkiem,  a ja chciałam tylko sprawdzić co ma w środku, ale jakaś słaba była :-). Za to Dziadek przyniósł mi swoją, śliczną, taką bez ogonka (bez kabelka) i super działa, wgrałam tylko sterowniki :-)
Z komputerem zrobię po powrocie do domku , bo wolę to powierzyć kompetentnym osobom, bo ja zupełny laik jestem :-)

Czyli wgranie nowych sterowników pomogło :) To super :)
19 lipca 2014 13:05 / 1 osobie podoba się ten post
frymusek

Balutka nie ma sensu wydawania pieniedzy.Kup sobie tylko modem bez simlocka i antenę albo kabel jak MeryKy i bedzie super działało.

Frymusek dzięki serdeczne! Zaopatrzę się w modem i kabel.Mam nadzieję,że nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto. 
19 lipca 2014 13:10 / 2 osobom podoba się ten post
Annika

Jest ok :-). Moja myszka już nie żyje całkiem,  a ja chciałam tylko sprawdzić co ma w środku, ale jakaś słaba była :-). Za to Dziadek przyniósł mi swoją, śliczną, taką bez ogonka (bez kabelka) i super działa, wgrałam tylko sterowniki :-)
Z komputerem zrobię po powrocie do domku , bo wolę to powierzyć kompetentnym osobom, bo ja zupełny laik jestem :-)

Jesli tylko "pogubilas" jakies sterowniki Win to jesli masz legalny system wystarczy aktualizacje systemu.Jesli chcesz aby szybciej dzialal lapek to go troszke "posprzaj" kozystajac z tego co masz w nazedziach systemowych.1- usun zbedne pliki,zrob defragmentacje dyskow. 2- ustaw laptopa na najwieksza wydajnosc.
Jesli wszystko zawiedzie cofnij sie do chwili kiedy wszystko bylo Ok przez punkt przywracania systemu