Komputerowe SOS

24 listopada 2016 23:52
ivanilia40

To jest gryps informatyczny.:lol2:

Przegryzam się przez informatyczny gryps- tego co dawniej było telefonem i tak dalej nie wiem co najlepiej kupić
25 listopada 2016 00:01
emilia

Z ciekawości i może dam na forum dla innych , tylko proszę o zezwolenie ewentualne . Na  razie mogłabym pokusić się o jeszcze jedną instalację ubuntu na czysto w trybie UEFI .  Ale to jak będzie syn miał czas i ochotę się tym bawić. Dzięki i podziekuj latorosli ! 

Dziewczyny ,  informatyka wcale taka groźna nie jest . Miałam kiedyś więcej wolnego czasu to się troszeczkę zajmowałam roznosciami . 

Emilio,w nowym lapku będe miała Win7 Profesjonal/jakos takoś/.Nie byłam przekonana,ale mnie syn przekonał,że to ok system i że na takim pracuje bez problemu.Możesz swoje zdanie nt temat wyrazić jako forumowy ekspert?:)
25 listopada 2016 09:06 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Emilio,w nowym lapku będe miała Win7 Profesjonal/jakos takoś/.Nie byłam przekonana,ale mnie syn przekonał,że to ok system i że na takim pracuje bez problemu.Możesz swoje zdanie nt temat wyrazić jako forumowy ekspert?:)

expertem nie jestem,ale własnie ten system bardzo mi odpowiada.Jesli lapek bedzie miał RAM od 2 giga to system działa bez zarzutu
25 listopada 2016 09:20 / 3 osobom podoba się ten post
Tina, Win7 to jedyny, który toleruje jako drugi OS na domowym PC. Jest stabilny , tylko niech syn dobierze antywirusa. 

Na starym lapku mialam Win7 w rezerwie , 2Gb RAM , chodził dobrze.

Myszko Fioletowa , win 10 jest systemem 64 bitowym to raz, wymaga silnej maszyny. Dwa , ma  nowy system startowy , a do tej nowinki musi pasować BIOS . Laptop starszy nie obsługuje takich wynalazków . 

Spadam , mam dużo pracy , a do tego jeszcze inne problemy , które na razie zagluszam padajac wieczorem na twarz . Wyniki badań mojej Młodszej są bardzo złe , więc raczej nie jestem w nastroju . ...
25 listopada 2016 09:44 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Tina, Win7 to jedyny, który toleruje jako drugi OS na domowym PC. Jest stabilny , tylko niech syn dobierze antywirusa. 

Na starym lapku mialam Win7 w rezerwie , 2Gb RAM , chodził dobrze.

Myszko Fioletowa , win 10 jest systemem 64 bitowym to raz, wymaga silnej maszyny. Dwa , ma  nowy system startowy , a do tej nowinki musi pasować BIOS . Laptop starszy nie obsługuje takich wynalazków . 

Spadam , mam dużo pracy , a do tego jeszcze inne problemy , które na razie zagluszam padajac wieczorem na twarz . Wyniki badań mojej Młodszej są bardzo złe , więc raczej nie jestem w nastroju . ...

Emilko, to Kasia 63 pytała  
Na netbooku mam win7 starter i ubuntu i lata jak trzeba  też przy 2 Gb Ramu. Win7 Professionel miałam w Dellu, dobry system, odpowiadający wymaganiom ludzi, którzy używają komputera nie tylko do Skypa i przeglądania netu. Aktualizowałam do Win 10 Pro a syn mi zainstalował obok Ubuntu, bo ja się zaplątałam.

Acha zdradził mi tajemnicę, jak to zrobił, potem napiszę, jeżeli jesteś zainteresowana .

Do Win 7 microsoft przygotował pakiet aktualizacji, który spotkał się z krytyką. Nie interesowałam się tym za bardzo, ale sobie popatrzę :)

Emilko, niech Twoja córcia zdrowieje, a Ty się trzymaj .
25 listopada 2016 13:37 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Emilko, to Kasia 63 pytała :lol2: 
Na netbooku mam win7 starter i ubuntu i lata jak trzeba  też przy 2 Gb Ramu. Win7 Professionel miałam w Dellu, dobry system, odpowiadający wymaganiom ludzi, którzy używają komputera nie tylko do Skypa i przeglądania netu. Aktualizowałam do Win 10 Pro a syn mi zainstalował obok Ubuntu, bo ja się zaplątałam.

Acha zdradził mi tajemnicę, jak to zrobił, potem napiszę, jeżeli jesteś zainteresowana .

Do Win 7 microsoft przygotował pakiet aktualizacji, który spotkał się z krytyką. Nie interesowałam się tym za bardzo, ale sobie popatrzę :)

Tina 100%- do Ciebie prośba. Pisałam już o tym w innym wątku, że dzisiaj zamiast typowego komunikatu " Upss ..." itd wyskoczył mi napis " Kurza twarz" itd. Uśmiałam sie z tego i może to taka zmiana napisu, ale moze tez inny czort. Nie smiej się ze mnie i napisz , proszę co to "zacz"
25 listopada 2016 13:40
margaritka59

Tina 100%- do Ciebie prośba:-). Pisałam już o tym w innym wątku, że dzisiaj zamiast typowego komunikatu " Upss ..." itd wyskoczył mi napis " Kurza twarz" itd. Uśmiałam sie z tego i może to taka zmiana napisu, ale moze tez inny czort. Nie smiej się ze mnie i napisz , proszę co to "zacz":yo:

Aż żem się ockła, a leniwie już majstrowałam przy przycisku "zamknij " na monitorze 

Jaką czcionką to było napisane?
25 listopada 2016 13:41
tina 100%

Aż żem się ockła, a leniwie już majstrowałam przy przycisku "zamknij " na monitorze :lol2:

Jaką czcionką to było napisane?

Taką ja ja napisałam wyżej
25 listopada 2016 13:47
margaritka59

Taką ja ja napisałam wyżej

Czyli Arial :)
Żaden wirus, czy coś takiego, nie poprawiona adnotacja, komunikat- to człowiek :)
25 listopada 2016 13:52 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Czyli Arial :)
Żaden wirus, czy coś takiego, nie poprawiona adnotacja, komunikat- to człowiek :)

A tak bardziej ? Co to znaczy  "nie poprawiona adnotacja" i , że co ?Ktoś  mi wysłał taki komunikat dla jaj ?
25 listopada 2016 13:57 / 3 osobom podoba się ten post
margaritka59

A tak bardziej ? Co to znaczy  "nie poprawiona adnotacja" i , że co ?Ktoś  mi wysłał taki komunikat dla jaj ?

Bez paniki, teraz przeczytałam twój wpis na wyjeżdzie. 
Masz w ogóle problem z załadowaniem strony, ale to nie wirus. Przyczyn może być kilka , odswież cache przeglądarki wciskając Ctrl i F5. To trzeba robić co jakiś czas.

Co do takich ewentualnych napisów , które teoretycznie mogłyby wystąpić, jeśliby strona byla załadowana, to tyle mogę powiedziec, że np. informatyk też człowiek, nieszkodliwa pomyłka.
25 listopada 2016 14:07 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Bez paniki, teraz przeczytałam twój wpis na wyjeżdzie. 
Masz w ogóle problem z załadowaniem strony, ale to nie wirus. Przyczyn może być kilka , odswież cache przeglądarki wciskając Ctrl i F5. To trzeba robić co jakiś czas.

Co do takich ewentualnych napisów , które teoretycznie mogłyby wystąpić, jeśliby strona byla załadowana, to tyle mogę powiedziec, że np. informatyk też człowiek, nieszkodliwa pomyłka.

Dzięki serdeczne
25 listopada 2016 14:21 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Emilko, to Kasia 63 pytała :lol2: 

"Na netbooku mam win7 starter i ubuntu" jaki  notebook polecasz? Ja mam teraz laptp HP255 i jest nie tylko wolny 2GB pamięci, ale jakiś nie teges procesor i w ogóle nie lubię go. Nie ma jeszcze trzech lat, a chodzi gorzej jak siedmioletnia Toschiba od syna. Ale mąż kupił mi laptopa w prezencie to nie wybrzydzam. Składam powoli na nowy i tym razem chcę malutki laptopik czyli chyba notebook. Nie wiem ile kasy muszę mieć. Mój syn twierdzi, że poniżej kilku tysięcy nic dobrego nie kupię,ale ja potrzebuję laptop do zabawy a nie do pracy.
25 listopada 2016 14:23 / 2 osobom podoba się ten post
margaritka59

To nie jaja. Programista komunikaty ustawial chyba z 5 lat temu.
Może przeciążenie serwera.
Sprawdzimy.
25 listopada 2016 14:44 / 4 osobom podoba się ten post
aniao

"Na netbooku mam win7 starter i ubuntu" jaki  notebook polecasz? Ja mam teraz laptp HP255 i jest nie tylko wolny 2GB pamięci, ale jakiś nie teges procesor i w ogóle nie lubię go. Nie ma jeszcze trzech lat, a chodzi gorzej jak siedmioletnia Toschiba od syna. Ale mąż kupił mi laptopa w prezencie to nie wybrzydzam. Składam powoli na nowy i tym razem chcę malutki laptopik czyli chyba notebook. Nie wiem ile kasy muszę mieć. Mój syn twierdzi, że poniżej kilku tysięcy nic dobrego nie kupię,ale ja potrzebuję laptop do zabawy a nie do pracy.

Kombinację win7 starter i ubuntu mam własnie w netbooku Toshiba z 2 Gb RAM. Stareńki jest, ale wciąż sprawny bo :
-nie klikałam w np. niepotrzebne reklamy i pilnowałam, żeby nic się nie podwieszało
-dbałam o porządek w folderach
-regularnie robilam defragmentację dysku
-te programy, które nie były bezwzględnie potrzebne w autostarcie-wyłączyłam, łacznie ze Skypem, który jest "ramożerny"- przy rozruchu razem z komputerem, powoduje, że komputer zwalnia, może się zawieszać.Włączam Skype w razie potrzeby skrótem z pulpitu.
-używałam Opery, która też zużywa mało RAM , a jest dobrą przeglądarką, bo mało popularną, dlatego jest rzadko obiektem ataków.
Duży laptop to własnie notebook.
Na potrzeby surfowania i skypowania zupelnie wystarczy z procesorem i3 i 4 Gb Ramu- będzie chodził płynnie. Jeżeli chcesz kupić nowy, to o takich parametrach polecam. Z wyższymi są o wiele droższe i laik po prostu nie wykorzystuje możliwości takiego komputera.
Można kupić też poleasingowe, jest spory wybór, i tam jak masz ochotę na lepsze parametry, to można poszaleć , bo i ceny są atrakcyjne.
To są komputery z biur, więc mają wgrany win pro od 7 wzwyż, a są sklepy ,ze na życzenie wgrają win 10.
Win 7 to dobry system, ale trzeba się z tym liczyć, że niedługo na niego nie będzie aktualizacji, ale póki co laptop z tym systemem będzie chodzil bez zakłóceń.