Komputerowe SOS

17 listopada 2016 12:46 / 1 osobie podoba się ten post
Lawenda

Kocham ten post, emilio !!!!!! :lol3:
Pierwszy raz w życiu coś czytałam i nie zrozumialam ani słowa. :lol1:
Ani jednego, jedniusieńkiego.....
Jakże się ciesze,że jadę na Windowsie 7 na lapku i na ósemce na kompie stacjonarnym.
Ominęły mnie te zawirowania i rozterki związane z dziesiątką, której zainstalowanie ( można było darmowo, bo kusili przez długi czas) odradzali mi wszyscy.
Dopiero bym się miała z pyszna z jakims biosem, ubuntu, grubem, bootrepairem, security bootem, legacy i czym tam jeszcze.....:lol2:
To już wolę fizykę kwantową, też mało co rozumiem, ale chociaż trochę, bo wiem,że neutrino ma niezerową masę spoczynkową......
Dziewczyny - DZIĘKI !!!!!!

Win 10 nie jest sam w sobie zły, na pewno lepszy od win 8, ale teraz trzeba już płacić za niego :)

Sama aktualizacja z win 8 na 10 była prosta, tylko stary system musiał posiadać wszystkie aktualizacje jemu właściwe.
17 listopada 2016 13:37
Ratunku,jak uaktywnić wtyczkę Adobe Flasch Player?Stale mi to wyskakuje i wtedy nie widzę zdjęć,czy gifów...Zaznaczam,że ja totalnie niekumata.
17 listopada 2016 13:52 / 1 osobie podoba się ten post
Kruszynka64

Ratunku,jak uaktywnić wtyczkę Adobe Flasch Player?Stale mi to wyskakuje i wtedy nie widzę zdjęć,czy gifów...Zaznaczam,że ja totalnie niekumata.

Musisz pobrać i zainstalować.
Jak masz starą to zaktualizować.Wejdź w ten link, tam jest wtyczka instrukcje co robić w obu wypadkach
http://get.adobe.com/pl/flashplayer/
17 listopada 2016 14:15 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

U mnie był podobny problem z instalacją Ubuntu przy win 10, w końcu syn się za to wziął i poradził sobie, ale nie zdążyłam przetestować bo laptop odszedł do krainy wiecznych łowów z powodu zasilacza :-). On sam ma win 10 i Linuksa u siebie, ale nie wiem jak mu tam to działa, musiałabym spytać. Hmmm, jak jest tak jak piszesz to zwrócę na to uwagę, bo chciałam kupić laptopa poleasingowego w win 10. Wstrzymam się raczej. Z win 7 Ubuntu dobrze pracował.                                                                                      Tak se myślę , że syn wyłączył jakoś Secure boota.

Wszystko zależy od płyty głównej. Ja kupiłam Acer Aspire ES 15, nie podam teraz modelu płyty i BIOS, tak z doskoku piszę. Myślisz, że nie wpadłam na wyłączenie secure boot? Kochana, włączałam, wyłączałam z jednakowym skutkiem!
Po pierwszej instalacji ubuntu obok win10, owszem, system jako taki się zainstalował, ino w secure boot powstał katalog, w którym powinny znajdować się pliki gruba, niestety - katalog został się pusty! Walczyłam dalej, na różne sposoby i zawsze na końcu każdej instalacji miałam komunikat, że grub nie może zostać zainstalowany z powodu błędu krytycznego, czyli nak zwana d...a blada. Po użyciu boot repair, owszem, pojawiły się odpowiednie wpisy w secure boot, nawet dodałam jako zaufane, restart i euforia - JEST! Hmm, ino do następnego startu ... I tu miałam dość.
Z Win7 ubuntu pracuje bardzo dobrze. Z Win 8 - chyba też, tego nie testowałam. Przeraziło mnie to, że pod Win 10 użyszkodnik NIE ma możliwości panowania nad systemem! Aktualizacje idą automagicznie i było kilka przypadków, są w necie opisane, kiedy podczas tych aktualizacji Wingroza nie rozpoznała, że obok ma nic nie ruszać i wzięła sobie partycje linuksowe do siebie, oczywiście formatując wszystko. Dane zawarte tam pooooszły w kosmos. To mnie dobiło, zanim wingroza mi szkód narobi - sama wysłałam ją rakietą bez powrotu !
17 listopada 2016 14:22 / 2 osobom podoba się ten post
Lawenda

Kocham ten post, emilio !!!!!! :lol3:
Pierwszy raz w życiu coś czytałam i nie zrozumialam ani słowa. :lol1:
Ani jednego, jedniusieńkiego.....
Jakże się ciesze,że jadę na Windowsie 7 na lapku i na ósemce na kompie stacjonarnym.
Ominęły mnie te zawirowania i rozterki związane z dziesiątką, której zainstalowanie ( można było darmowo, bo kusili przez długi czas) odradzali mi wszyscy.
Dopiero bym się miała z pyszna z jakims biosem, ubuntu, grubem, bootrepairem, security bootem, legacy i czym tam jeszcze.....:lol2:
To już wolę fizykę kwantową, też mało co rozumiem, ale chociaż trochę, bo wiem,że neutrino ma niezerową masę spoczynkową......
Dziewczyny - DZIĘKI !!!!!!

Kochanie, te wszystkie problemy nie dotyczą użytkowników tylko jednego systemu operacyjnego. Jak masz Windowsa i żadnego innego systemu operacyjnego - to masz święty spokój. A ja od lat już nauczyłam się nie ufać windowsom i używam Linuksa, jednak zawsze miałam na wszelkich urządzeniach dwa systemy operacyjne, do przedwczoraj ...
Swoją drogą usiłowałam jakoś zobaczyć siebie w Win 10 i za chorobę nie dało rady. Funkcje, które wcześniej były normaalnie dostępne - teraz gdzieś pochowane, masa niepotrzebnych mi "kafelków". Pewno dałoby się to pousuwać, ale trudno, nie mam na nowym lapku windowsa, hurra!

Fizyka kwantowa - no nie, to już poza moimi zdolnościami pojmowania ...

Elfinko, dzięki za przeniesienie! 
17 listopada 2016 14:37 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Wszystko zależy od płyty głównej. Ja kupiłam Acer Aspire ES 15, nie podam teraz modelu płyty i BIOS, tak z doskoku piszę. Myślisz, że nie wpadłam na wyłączenie secure boot? Kochana, włączałam, wyłączałam z jednakowym skutkiem!
Po pierwszej instalacji ubuntu obok win10, owszem, system jako taki się zainstalował, ino w secure boot powstał katalog, w którym powinny znajdować się pliki gruba, niestety - katalog został się pusty! Walczyłam dalej, na różne sposoby i zawsze na końcu każdej instalacji miałam komunikat, że grub nie może zostać zainstalowany z powodu błędu krytycznego, czyli nak zwana d...a blada. Po użyciu boot repair, owszem, pojawiły się odpowiednie wpisy w secure boot, nawet dodałam jako zaufane, restart i euforia - JEST! Hmm, ino do następnego startu ... I tu miałam dość.
Z Win7 ubuntu pracuje bardzo dobrze. Z Win 8 - chyba też, tego nie testowałam. Przeraziło mnie to, że pod Win 10 użyszkodnik NIE ma możliwości panowania nad systemem! Aktualizacje idą automagicznie i było kilka przypadków, są w necie opisane, kiedy podczas tych aktualizacji Wingroza nie rozpoznała, że obok ma nic nie ruszać i wzięła sobie partycje linuksowe do siebie, oczywiście formatując wszystko. Dane zawarte tam pooooszły w kosmos. To mnie dobiło, zanim wingroza mi szkód narobi - sama wysłałam ją rakietą bez powrotu !

U mojego syna wszystko działa jak należy. Fakt , dużo zależy od  płyty głównej. On ma Della Precision i kupił laptopa bez systemu i obydwa instalował sam.
Wieczorem mi napisze co i jak. Faktycznie, to co napisałaś dobrze nie wygląda.

Chcę znowu Della kupić i jednak nie zlecę przy zakupie instalowania win 10. Teraz to i tak częściej linuxa używam. Na razie mi napisał tak : że instalacja linuxa została przeprowadzona niewłaściwie, a windows nie widzi partycji ntfs, więc to co się działo to wina niewłasciwej instalacji.Ja też miałam takie problemy, jak Twoje. Acha pisał o dual boocie, ale nie miał czasu się rozpisywac , bo w pracy jest, więcej info później. Acha , powiedzial ,żeby sobie o MBR poczytać . Ja go jeszcze o SQL męczę, bo nie czaję bazy hehe, a muszę :)
17 listopada 2016 15:42 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

U mojego syna wszystko działa jak należy. Fakt , dużo zależy od  płyty głównej. On ma Della Precision i kupił laptopa bez systemu i obydwa instalował sam.
Wieczorem mi napisze co i jak. Faktycznie, to co napisałaś dobrze nie wygląda.

Chcę znowu Della kupić i jednak nie zlecę przy zakupie instalowania win 10. Teraz to i tak częściej linuxa używam. Na razie mi napisał tak : że instalacja linuxa została przeprowadzona niewłaściwie, a windows nie widzi partycji ntfs, więc to co się działo to wina niewłasciwej instalacji.Ja też miałam takie problemy, jak Twoje. Acha pisał o dual boocie, ale nie miał czasu się rozpisywac , bo w pracy jest, więcej info później. Acha , powiedzial ,żeby sobie o MBR poczytać . Ja go jeszcze o SQL męczę, bo nie czaję bazy hehe, a muszę :)

O uzyskanie dual boota mi chodziło właśnie. Nawet miałam krótko taką możliwość pod F12, ale było i się skończyło.Ubuntu z live pendriva widziało wszystkie partycje i winowsowe i linuksowe. O MBR to ja już dużo wcześniej dokształt robiłam, ale nie męcz latorośli, ten typ widać tak ma, zresztą nie tylko u mnie, na forum ubuntu więcej delikwentów z problemami na Acerach. Na Dellach może być całkiem lajtowo i bezproblemowo. Hp-ki niektóre też mają problemy, często z dżwiękiem. Na moim Acerku pod ubu działa mi wszystko jak należy, nareszcie mam bezproblemowe Bluetooth, ale i na kablu Nokia jest mile widziana, bez żadnych problemów. Mysz na usb też działa. A że nieco wolniej działa zarządzanie dyskiem 1 Tb, cóż, trudno, na UEFI byłoby szybciej. Przeżyję.
17 listopada 2016 15:48 / 2 osobom podoba się ten post
emilia

O uzyskanie dual boota mi chodziło właśnie. Nawet miałam krótko taką możliwość pod F12, ale było i się skończyło.Ubuntu z live pendriva widziało wszystkie partycje i winowsowe i linuksowe. O MBR to ja już dużo wcześniej dokształt robiłam, ale nie męcz latorośli, ten typ widać tak ma, zresztą nie tylko u mnie, na forum ubuntu więcej delikwentów z problemami na Acerach. Na Dellach może być całkiem lajtowo i bezproblemowo. Hp-ki niektóre też mają problemy, często z dżwiękiem. Na moim Acerku pod ubu działa mi wszystko jak należy, nareszcie mam bezproblemowe Bluetooth, ale i na kablu Nokia jest mile widziana, bez żadnych problemów. Mysz na usb też działa. A że nieco wolniej działa zarządzanie dyskiem 1 Tb, cóż, trudno, na UEFI byłoby szybciej. Przeżyję.

O tą płytę główną się pytalam, to powiedział , że i na Acerze da się.

No, ale on jak coś nie tak, to sobie szybko poradzi, co innego jak dłubiąc straci się dane, a posiadanie tylko Linuxa to żadna krzywda, fajny system i bezpieczniejszy od windowsa.
Jakbyś była ciekawa, to wyciągnę od niego 
17 listopada 2016 15:49 / 6 osobom podoba się ten post
Jezzzu !!O czym Emilia z Tiną piszą??Czytam ,czytam i nic.Czasami to mi żal ,żem beztalencie komputerowe.Szacun dziewczyny.
17 listopada 2016 15:54 / 4 osobom podoba się ten post
teresadd

Jezzzu !!O czym Emilia z Tiną piszą??Czytam ,czytam i nic.:zlosc::czerwieni sie:Czasami to mi żal ,żem beztalencie komputerowe.Szacun dziewczyny.

Jakby po chińsku pisały...... też mało co kumam.....prawie nic
17 listopada 2016 15:55 / 6 osobom podoba się ten post
ewa59

Jakby po chińsku pisały......:-) też mało co kumam.....prawie nic

To jest gryps informatyczny.
17 listopada 2016 16:38 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

O tą płytę główną się pytalam, to powiedział , że i na Acerze da się.

No, ale on jak coś nie tak, to sobie szybko poradzi, co innego jak dłubiąc straci się dane, a posiadanie tylko Linuxa to żadna krzywda, fajny system i bezpieczniejszy od windowsa.
Jakbyś była ciekawa, to wyciągnę od niego :lol2:

Z ciekawości i może dam na forum dla innych , tylko proszę o zezwolenie ewentualne . Na  razie mogłabym pokusić się o jeszcze jedną instalację ubuntu na czysto w trybie UEFI .  Ale to jak będzie syn miał czas i ochotę się tym bawić. Dzięki i podziekuj latorosli ! 

Dziewczyny ,  informatyka wcale taka groźna nie jest . Miałam kiedyś więcej wolnego czasu to się troszeczkę zajmowałam roznosciami . 
17 listopada 2016 17:22 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Z ciekawości i może dam na forum dla innych , tylko proszę o zezwolenie ewentualne . Na  razie mogłabym pokusić się o jeszcze jedną instalację ubuntu na czysto w trybie UEFI .  Ale to jak będzie syn miał czas i ochotę się tym bawić. Dzięki i podziekuj latorosli ! 

Dziewczyny ,  informatyka wcale taka groźna nie jest . Miałam kiedyś więcej wolnego czasu to się troszeczkę zajmowałam roznosciami . 

Groźna nie jest, ale bywa bardziej żmudna od robótek na szydełku 
17 listopada 2016 18:35 / 2 osobom podoba się ten post
emilia

Dokladnie to samo mialam z 10 dni temu! Myslalam,ze wscieku dostane. No i w koncu kumpel przyjechal i wyratowal mnie z opresji,usuwajac win10 i blokujac jakies rzeczy,o ktorych pojecia nie mam. Mam asusa,ktory  jest niekompatybilny z win10. Bo jest za stary (moj kochany,6 letni laptopek - staruszek) Microsofty jakis przymus chamski wprowadzili,ze posiadacze win7 (ja) powinni sie zakualizowac do 10-tki. A ja nie chce bo wszystko mi sie wtedy jebuta! I sie tylko wciekam. Nie narzekam na win7,nic mnie nie obchodzi,ze ma pelno luk i innych takich. Dobrze mi z nim a na pewno lepiej niz z 10,ktory jest bardzo "konfliktowy" i tyle.;))))