Komputerowe SOS

21 października 2016 20:38
Ola55

Miałam ten sam problem parę dni temu. W telefonie WiFi działało a w laptopie nie. Nawet nie pokazywało mi dostępnych sieci. Też resetowalam - nie pomogło. Weszłam w ustawienia sieci i za którymś tam razem okazało się, że karta sieciowa WiFi była wyłączona. Sama się skubana wyłączyła! Dałam "napraw" i działa. Mam nowiutkiego, jeszcze pachnącego laptopa i płakać mi się chciało, że tylko z telefonu będę mogła korzystać... Ale się udało - spróbuj! Dasz radę :aniolki:

Chyba to sprawdzałam ale dziad mi nie reagował na "napraw". 
21 października 2016 20:45 / 3 osobom podoba się ten post
Lena.Siedem

Chyba to sprawdzałam ale dziad mi nie reagował na "napraw". 

Jak komputer "widzi" dostępne sieci, to znaczy że karta sieciowa jest właczona.
Ta funkcja "napraw" jak się ma szczęście, to zadziała, ale na ogół trza samemu dłubać.
15 listopada 2016 16:31
Bede sie skarżyć;tak wczoraj szalałam aż cos wcisnelam i dzisiaj mam maly obraz na monitorze, a komputerowego SOS tez znalezc nie moge, poprosze o pomoc.
15 listopada 2016 16:46 / 1 osobie podoba się ten post
anula2

Bede sie skarżyć;tak wczoraj szalałam aż cos wcisnelam i dzisiaj mam maly obraz na monitorze, a komputerowego SOS tez znalezc nie moge, poprosze o pomoc.:-(

No a w prawym górnym rogu przypadkiem nie kliknęłaś tego kwadracika?
To teraz musisz go kliknąć na nowo.
15 listopada 2016 17:14 / 1 osobie podoba się ten post
Wyciągam.
15 listopada 2016 18:18
Knorr

...no wlasnie nie, pacnelam gdzies paluszkiem nie wiem gdzie,
15 listopada 2016 18:20
Pomoc forum2

Wyciągam.

dzieki bardzo
15 listopada 2016 18:25
Knorr

.....wyglada to tak, ze po dwu stronach mam ok.4ro cm czarne pasy, a kursor tam nie dziala......
15 listopada 2016 19:44 / 2 osobom podoba się ten post
anula2

.....wyglada to tak, ze po dwu stronach mam ok.4ro cm czarne pasy, a kursor tam nie dziala......

Najwidoczniej masz panoramicznego neta.
15 listopada 2016 19:58
Knorr

Najwidoczniej masz panoramicznego neta.

....hehehe, tylko te pasy to byly z prawej i lewej a nie gora dół, już naprawilam, dzieki
15 listopada 2016 20:02 / 1 osobie podoba się ten post
anula2

....hehehe, tylko te pasy to byly z prawej i lewej a nie gora dół, już naprawilam, dzieki

a to miałaś panoramicznego inaczej ))
15 listopada 2016 20:04 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

a to miałaś panoramicznego inaczej :-)))

mozna to tak ująć
17 listopada 2016 12:15 / 1 osobie podoba się ten post
Kurde , zasmiece temat, trudno, Elfinka co najwyżej odkopie komputerowy . 
Że nowy Windows ma nowy BIOS , to wiadomo , UEFI . Instalator ubuntu teoretycznie radzi sobie , ale nie do końca, pomimo testowania różnych sposobów na to, żeby Grub się zainstalował we6wlasciwym miejscu i uruchamial obydwa systemy można zapomnieć przynajmniej na mojej płycie głównej. Użyłam bootrepair i było do pierwszego restartu ok. Po drugim pliki Gruba zostały wyrzucone z security boot i znowu zapanował Windows . Zrobiłam bootowalnego pendriva z Windowsem , przestawilam Bios na legacy i wyczysciłam dysk. Mam teraz tylko ubuntu . Windows nie zainstaluje się na legacy . Może i dobrze , bo znalazlam w necie info , że win10 potrafi pobierając aktualizacje zniszczyc partycje ubuntu.
17 listopada 2016 12:25 / 7 osobom podoba się ten post
emilia

Że nowy Windows ma nowy BIOS , to wiadomo , UEFI . Instalator ubuntu teoretycznie radzi sobie , ale nie do końca, pomimo testowania różnych sposobów na to, żeby Grub się zainstalował we6wlasciwym miejscu i uruchamial obydwa systemy można zapomnieć przynajmniej na mojej płycie głównej. Użyłam bootrepair i było do pierwszego restartu ok. Po drugim pliki Gruba zostały wyrzucone z security boot i znowu zapanował Windows . Zrobiłam bootowalnego pendriva z Windowsem , przestawilam Bios na legacy i wyczysciłam dysk. Mam teraz tylko ubuntu . Windows nie zainstaluje się na legacy . Może i dobrze , bo znalazlam w necie info , że win10 potrafi pobierając aktualizacje zniszczyc partycje ubuntu.

Kocham ten post, emilio !!!!!!
Pierwszy raz w życiu coś czytałam i nie zrozumialam ani słowa.
Ani jednego, jedniusieńkiego.....
Jakże się ciesze,że jadę na Windowsie 7 na lapku i na ósemce na kompie stacjonarnym.
Ominęły mnie te zawirowania i rozterki związane z dziesiątką, której zainstalowanie ( można było darmowo, bo kusili przez długi czas) odradzali mi wszyscy.
Dopiero bym się miała z pyszna z jakims biosem, ubuntu, grubem, bootrepairem, security bootem, legacy i czym tam jeszcze.....
To już wolę fizykę kwantową, też mało co rozumiem, ale chociaż trochę, bo wiem,że neutrino ma niezerową masę spoczynkową......
Dziewczyny - DZIĘKI !!!!!!

17 listopada 2016 12:27 / 2 osobom podoba się ten post
emilia

U mnie był podobny problem z instalacją Ubuntu przy win 10, w końcu syn się za to wziął i poradził sobie, ale nie zdążyłam przetestować bo laptop odszedł do krainy wiecznych łowów z powodu zasilacza . On sam ma win 10 i Linuksa u siebie, ale nie wiem jak mu tam to działa, musiałabym spytać. Hmmm, jak jest tak jak piszesz to zwrócę na to uwagę, bo chciałam kupić laptopa poleasingowego w win 10. Wstrzymam się raczej. Z win 7 Ubuntu dobrze pracował.                                                                                      Tak se myślę , że syn wyłączył jakoś Secure boota.