Zmienniczki

16 czerwca 2014 16:36 / 2 osobom podoba się ten post
barbarella

Mam zmienniczkę rumunkę, była pierwszy raz w DE. Niewiele o niej wiem, bo nie chciała ze mna rozmawiać, tylko z rodziną. Z kolei rodzina uważała, że ja wszystko powinnam przekazać, no i na poczatku zrobiła się istna kałabania, jak to mowił Pawlak do Kargula. Bus przyjechał 3 godziny wcześniej i pojechałam do domu.   Rumunka zmiękła i jak przyjechałam to już rozmawiała, ale nie miałyśmy za dużo czasu.
Co do okien, w mojej umowie stoi jak byk, że okien nie myjemy, umowa, to umowa, ja się tego trzymam. Poprzednia rodzina chciała, żebym okna myła, to powiedziałam, że do moich okien przychodzi pani, która myje i koniec rozmowy. Przyjechała zmienniczka, która miała taką samą umowę jak ja, umyła, nawet 2 razy i nikt dziękuję nie powiedział. Jak nie możesz siedziec bez roboty, to dziergaj na drutach, jak ja:))) Ciekawa jestem, czy w Szwajcarii są fajne sklepy z włóczkami, tutaj gdzie pracuję są i mają takie niteczki, piękne:))))

Kazdy/a robi to co lubi, lubisz dziergac, ja nie lubie.Szukam sobie takiego zajęcia,ktore służy do zabicia czasu i troche przyjemnosci dla mnie.Gdybym pracowała mc to moze bym dała rade siedziec i podziwiać,ale mam dłuzszy pobyt wiec szukam czegos.Tez sie trzymam umowy ale mam napewno inna niż Ty.Za włóczka czy innymi nitkami nie ganiam raczej gwożdzie i młotek mnie interesuja. Ale na nastepny raz zabiorę ze soba bo tu tego tez nie ma:):)

16 czerwca 2014 17:26
A ja , czekam ...............na zmienniczke ,dala poppis przed rodzina ........rowniez .Przykre sprawy .Wiem ,ze sa fajne i super dziewczyny .Szafy,piwnice ( szperanie) i .......... to nie nalezy do Nas ,nie badzmy wlascicielami ich domow.Co chcecie to myslcie .
16 czerwca 2014 17:47 / 1 osobie podoba się ten post
zosia_samosia

A ja , czekam ...............na zmienniczke ,dala poppis przed rodzina ........rowniez .Przykre sprawy .Wiem ,ze sa fajne i super dziewczyny .Szafy,piwnice ( szperanie) i .......... to nie nalezy do Nas ,nie badzmy wlascicielami ich domow.Co chcecie to myslcie .

Na następną zmienniczkę czekasz????
16 czerwca 2014 17:51 / 4 osobom podoba się ten post
zosia_samosia

Jedna z moich zmienniczek też miała skłonności do szperania w szafach, przekładania wszystkiego i organizowania PDP życia po swojemu .... Rodzinka nie zwróciła jej uwagi nic nie powiedzieli ..... dopiero przed kolejna zmianą powiedziano mi ,że mam jej przekazać ,że oni sobie tego nie życzą ....( nie zrobiłam tego  jeśli mieli do niej zastrzeżenia powinni jej to powiedzieć osobiście )
Zosiu ja wychodze z założenia ,że tutaj jestem na chwilkę i wszelkie zmiany ( w granicach rozsądku) robię w "swoim pokoju" .....
16 czerwca 2014 17:54
Tu rodzina zrobila porzadek ,
16 czerwca 2014 18:01 / 1 osobie podoba się ten post
barbarella

Moja babcia jest po wylewie, umyslowo sprawna, fizycznie w sumie też nie jest źle, ale jest depresyjna, nic ją nie interesuje, cały dzień siedzi na sofie, czasmi pośpi i tyle. Drażni ją radio, telewizor, gazetę w ręku potrzyma, czasami zadzwoni do siostry i tak wygląda jej życie. Ja czasami to tutaj szału dostaję, w tej ciszy. Babcia siedzi i na nic nie można jej namówić. Myślałam, że ja jestem taka pierdoła, ale rozmawiałam z córką , z dziadkiem, z siostrą babci i Ona tak siedzi od 5 lat. No trudno.

Depresyjną seniorkę nakłonić do jakiejkolwiek aktywności nie jest łatwo.Ja miałam latwiej,bo moja pdp depresji nie miała,może czasem obniżony nastrój,ale i tak motywowanie jej do jakiegokolwiek wysiłku było dość trudne,a trzeba było,lekarz jej nakazał ruch wedle jej możliwości ze względu na postępujący artretyzm i zagrożenie zakrzepicą.Musiałam być elastyczna,bo miała takie dni,że łatwo się zniechęcała i wtedy nic nie dało rady zrobić.Nie możesz nazywać siebie pierdołą,bo utrzymałas babcię w dotychczasowej kondycji.Takie osoby wykazują męczliwość przy podstawowych czynnościach,ale wyręczanie ich to prosta droga do pogorszenia się ich stanu.
16 czerwca 2014 18:02
Teraz miałam za zmienniczkę młodą dziewczynę ( to był jej drugi wyjazd) która "bardzo lubiła pomagać".... Pozostawiłam jej babuszkę , która była bardzo samodzielna a po 4 tyg. wróciłam do babuszki , która nawet kawy sobie nie posłodziła bo robiła to za nią opiekunka .... zajęło mi ok. tygodnia zeby babuszkę naprowadzić na prostą .....
16 czerwca 2014 18:03
Odeslanie jej za przegląd szaf to przesada.Nie popieram takiego jej zachowania,ale moze wystarczyloby zwrocenie uwagi.
16 czerwca 2014 18:24 / 2 osobom podoba się ten post
Joasia

Teraz miałam za zmienniczkę młodą dziewczynę ( to był jej drugi wyjazd) która "bardzo lubiła pomagać".... Pozostawiłam jej babuszkę , która była bardzo samodzielna a po 4 tyg. wróciłam do babuszki , która nawet kawy sobie nie posłodziła bo robiła to za nią opiekunka .... zajęło mi ok. tygodnia zeby babuszkę naprowadzić na prostą .....

No bo po co babcia miałaby cokolwiek robić,kiedy własciwie została odarta z samodzielności,którą jeszcze miała.A ciężko jest później wszystko odkręcić,o ile się w ogóle da.
16 czerwca 2014 18:29 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

No bo po co babcia miałaby cokolwiek robić,kiedy własciwie została odarta z samodzielności,którą jeszcze miała.A ciężko jest później wszystko odkręcić,o ile się w ogóle da.

Częściowo mi się udało ale pozostało kilka rzeczy, które niestety zostawiły po sobie trwałe ślady..... wychodziłam z nia codziennie na krótkie spacery ,żeby była w ruchu moja zmienniczka pomimo moich prósb zaniechała tego..... teraz Helcia ma problemy z chodzeniem :(
16 czerwca 2014 18:35 / 3 osobom podoba się ten post
Joasia

Częściowo mi się udało ale pozostało kilka rzeczy, które niestety zostawiły po sobie trwałe ślady..... wychodziłam z nia codziennie na krótkie spacery ,żeby była w ruchu moja zmienniczka pomimo moich prósb zaniechała tego..... teraz Helcia ma problemy z chodzeniem :(

No to nierozsądnie zmienniczka zrobiła ,że Ciebie nie posłuchała.Nie wiem,czy dobrze pamietam,ale chyba kiedyś pisałaś,że twoja Helcia cierpi na Parkinsona.W tej chorobie,póki to jest jeszcze mozliwe,aktywność ruchowa chorego jest bardzo ważna.
16 czerwca 2014 18:38 / 2 osobom podoba się ten post
a możew tak trzeba bo potem pełno niedomówień.Wiemy wszyscy ze niemcy bardzo szybko przyzwyczajają się do naszej nadgorliwości i jak jeszcze płacić nie muszą to jest GUT 
16 czerwca 2014 18:41 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

No to nierozsądnie zmienniczka zrobiła ,że Ciebie nie posłuchała.Nie wiem,czy dobrze pamietam,ale chyba kiedyś pisałaś,że twoja Helcia cierpi na Parkinsona.W tej chorobie,póki to jest jeszcze mozliwe,aktywność ruchowa chorego jest bardzo ważna.

Tak moja Helcia cierpi na Parkinsona.... miałyśmy właśnie prowadzony program monitorująćy ją przez cały miesiąć a wraz z nim był zestaw ćwiczeń :) bardzo jej to pomogło dobrano odpowiednie leki ... poprosiłam siostrzenicę o zaopatrzenie nas w płytkę z tymi ćwiczeniami super sprawa :) już nie mówiąc o tym ,że zapewniono nam wszelką pomoc tj.  logopeda, spotkania z grupą wsparcia ludzi chorych na Parkinsona i ich rodzin, psycholog .....
16 czerwca 2014 21:38
mleczko47

Kazdy/a robi to co lubi, lubisz dziergac, ja nie lubie.Szukam sobie takiego zajęcia,ktore służy do zabicia czasu i troche przyjemnosci dla mnie.Gdybym pracowała mc to moze bym dała rade siedziec i podziwiać,ale mam dłuzszy pobyt wiec szukam czegos.Tez sie trzymam umowy ale mam napewno inna niż Ty.Za włóczka czy innymi nitkami nie ganiam raczej gwożdzie i młotek mnie interesuja. Ale na nastepny raz zabiorę ze soba bo tu tego tez nie ma:):)

Z tymi drutami to żart i forma przenośni. Tak jak napisałaś, kazdy robi to co lubi.
16 czerwca 2014 21:44 / 4 osobom podoba się ten post
barbarella

Z tymi drutami to żart i forma przenośni. Tak jak napisałaś, kazdy robi to co lubi.

Tak to odczytałam,a okna uzywam jako "przykładu" każda czynnosc nie wyszczegolniona w umowie,ktorą wykonujemy moze być" tym oknem":)))