Mazurki piecze się z różnego ciasta kruchego, biszkoptowego,makaronikowego, marcepanowego i przekłada się różnymi masami, dżemem i marmoladą . Dekoruje się lukrem, zdobi owocami i bakaliami..
Przykładowy przepis:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej, 3 żółtka, 1 jajko, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, 1 szklanka cukru, 25 dag masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag rodzynek, skórka otarta z cytryny.
Do dekoracji:
5 dag migdałów, 1 żółtko.
Sposób wykonania:
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami. Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 150 °C. Mazurek jest najlepszy na drugi, trzeci dzień.